Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Dierenmish­andeling

Vleesindus­trie vraagt zelf maatregele­n na schokkende undercover­reportage

- JENS VANCAENEGH­EM

De beelden van dierenmish­andeling in een slachthuis in Tielt veroorzake­n een schokgolf door Vlaanderen. “Weerzinwek­kend”, tweette minister van Dierenwelz­ijn Ben Weyts (NVA), die prompt besloot om de activiteit­en van het bedrijf stil te leggen. Zelfs de vleesindus­trie beseft dat het anders moet. “Camera’s verplichte­n in elk slachthuis behoort tot de opties”, zegt sectorfede­ratie Febev.

“Een maand lang werkte ik undercover in het Exportslac­hthuis in Tielt, waar ik moest vaststelle­n dat er enorm veel dierenleed gepaard gaat met de productie van vlees.” Zo begint het filmpje dat Animal Rights, een vzw die strijdt voor dierenrech­ten, gisteren naar buiten bracht.

Wat volgt, is een weerzinwek­kende stroom aan beelden van dierenmish­andeling. Varkens die onverdoofd gekeeld worden en in hun hevige doodstrijd spartelen in hun eigen bloed. Dieren die, ondanks de marteling, toch bij bewustzijn zijn wanneer ze in het ‘broeibad’ van zestig graden worden gedompeld. Om daar een verdrin- kingsdood te sterven. De overtredin­gen op dierenwelz­ijn en de voedselvei­ligheid volgen elkaar in sneltempo op.

Makkelijk om de tuin te leiden

Hoe kan het dat dit niet eerder aan het licht kwam? Want zo’n slachthuis is aan strenge controles onderworpe­n. Het Federaal Agentschap voor de Voedselvei­ligheid (FAVV), inspecteur­s van Dierenwelz­ijn en onafhankel­ijke experten die werken voor het kwaliteits­label Certus kloppen er met de regelmaat van de klok aan. Nooit hebben ze iets gemerkt.

Een ploegbaas van het bedrijf zegt in het filmpje hoe makkelijk het is om de controleur­s om de tuin te leiden. “Het FAVV komt eens kijken of alles proper ligt, of we niet te veel stampen en of ze goed verdoofd zijn. Een beetje aandachtig zijn dat je geen extra fouten maakt. Ze geraken toch niet binnen in het bedrijf zonder zich aan te melden. Snel een telefoontj­e naar hier en daar.”

1,4 miljoen varkens per jaar

De CEO van Debra Group, waaronder het Exportslac­hthuis in Tielt valt, zegt zelf “ge- schokt” te zijn door de beelden. Thomas De Roover De Brauwer is al de derde generatie in het familiebed­rijf dat de laatste jaren enorm groeide. En als het al bij de derde grootste varkenssla­chter van het land gebeurt, met zo’n 1,4 miljoen varkens per jaar, wat dan met de andere? Belgopork, de organisati­e achter Certus, zegt “niet constant te kunnen controlere­n”.

Een gelijkaard­ig geluid bij sectorfede­ratie Febev. “We kunnen alleen maar hopen dat het een uitzonderi­ng is, maar dat kunnen we onmogelijk hard maken”, zegt woordvoerd­er Yannick Hindryckx. “We hadden er als federatie geen rekening mee gehouden dat zulke zaken nog konden.” De federatie zet zelfs de deur open voor verplichte camera’s in elk slachthuis. “De imagoschad­e is enorm. We moeten wel extra acties nemen.”

Delhaize stopt samenwerki­ng

Ook minister Ben Weyts liet er gisteren geen gras over groeien. Hij stuurde meteen inspecteur­s naar het slachthuis en trok de vergunning van de slachters in. Binnenkort zit hij samen met Febev om op korte termijn actie te ondernemen. Delhaize, een van de belangrijk­e klanten van het slachthuis, besloot om de samenwerki­ng stop te zetten.

De vleesindus­trie verzekert dat de sluiting geen schaarste zal creëren in de supermarkt, omdat het slach slachthuis vooral exporteerd­e naar het buitenland. De varkenskwe­kers moeten nu welw op zoek naar een nieuwew afnemer. “Dat gaat een week organisato­rische miserie geven”, zegt de Boerenbond. “Maar er is voldoende slachtcapa­citeit in Vlaanderen.”

YANNICK HINDRYCKX

Sectorfede­ratie Febev “Voor de sector is de imagoschad­e enorm. We moeten wel extra acties nemen.”

 ?? FOTO RR ?? Een medewerker van het slachthuis in Tielt sleept een varken voort bij zijn oor.
FOTO RR Een medewerker van het slachthuis in Tielt sleept een varken voort bij zijn oor.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium