Gazet van Antwerpen Stad en Rand

‘CATS’: GRIZABELLA’S VAN TOEN EN NU OP ONTDEKKING IN ELISABETHZ­AAL “Ik ben allergisch voor katten!”

- GUY VAN VLIET

KLAPPER

VAN DIT WEEKEND

Londense versie van Cats beleeft volgende week zijn Belgische première in de Elisabethz­aal. “Hoe perfect kan een locatie zijn? We hebben ons nog nooit zo thuis gevoeld als in deze zaal aan de Zoo”, glundert hoofdrolsp­eelster Joanna Ampil (42) terwijl ze samen met haar Vlaamse voorgangst­er Hilde Norga (47) de zaal verkent.

Het is alweer twintig jaar geleden dat Hilde Norga als Grizabella de wereldhit Me-

mory mocht vertolken in de Vlaamse versie van Cats. Anno 2017 kijkt ze uit naar de vertolking van haar goede vriendin Joanna Ampil, die in de vernieuwde Engelstali­ge versie de rol voor haar rekening neemt en de Elisabethz­aal dus drie weken lang haar thuis mag noemen.

“Ik ben compleet overdonder­d, zo mooi gedaan”, zegt Hilde. “Zodra je binnen wandelt, voel je dat dit gebouw een ziel heeft. En de akoestiek is geweldig.” Ook Joanna staat te kijken van de metamorfos­e. “Ik kom wel vaker naar België, want ik hou van dit land en de mensen hier. Toen ik de laatste keer in Antwerpen was, zag ik de Elisabethz­aal ook. De gevel beviel me wel, ik vroeg me toen af of ik er ooit zou mogen optreden. En nu sta ik met Cats in de compleet vernieuwde zaal. Zo opwindend”, glundert de actrice terwijl ze nog een selfie neemt.

“Ik stond al op bijzondere plaatsen, zoals de Royal Albert Hall in Londen. Maar de Elisabethz­aal is zonder meer een van de mooiste zalen waar ik ooit speelde. Een goede zaal maakt voor ons een groot verschil. Bovendien: hoe perfect kan een locatie zijn? We zitten met Cats naast de Zoo, vlak bij de andere dieren! Zoiets hebben we nog niet eerder meegemaakt...”

Dat de door Andrew Lloyd Webber gecomponee­rde musical net nu naar Antwerpen komt, is geen toeval: de voorstelli­ng kadert in de speciale Jubileum Tour. Die trekt naar aanleiding van het 35-jarig bestaan van

Cats de wereld rond. Het is meteen een buitenkans om de Londense West End-produc-

‘‘We gaan voor de ‘Nicole Scherzinge­rlook’. Grizabella heeft nu lang haar en draagt hoge laarzen.’’ JOANNA AMPIL Actrice

tie een keer in eigen land te zien. De voorstelli­ng is Engelstali­g met boventitel­s, zowel in het Nederlands als het Frans.

GLAMOURKAT

Zowel Hilde als Joanna, die elkaar leerden kennen toen ze in Londen samen in de musical Miss Saigon speelden, waren indertijd meteen weg van Cats. “Het was de eerste show die ik ooit zag”, herinnert Hilde zich. “Ik zei meteen tegen mijn pa dat ik ooit ook in die musical wou spelen. Hij begon meteen te lachen. Toen ik later in Londen auditie deed voor Cats, viel ik plat op mijn gat. Weer lachen. Maar ik sleepte uiteindeli­jk wel de hoofdrol in de Vlaamse versie in de wacht, al was ik daar toen eigenlijk nog te jong voor”, blikt Hilde terug.

“Zodra ik de muziek hoorde, ging ik de gedichten lezen van TS Elliot, waarop de musical gebaseerd is”, sluit Joanna aan. “Grizabella leek meteen een droomrol, maar ik dacht er toen nog niet aan om in Cats te spelen. Want eigenlijk ben ik allergisch voor katten. Pas door de show ben ik kattenlief­hebber geworden. Ik zou er best eentje in huis willen, maar door mijn allergie kan dat niet.” Voor Joanna is het blijvende succes van

Cats geen verrassing. “De dans, de muziek, het verhaal: dit is iets wat iedereen aanspreekt.” De voorstelli­ng speelt zich af op de meest speciale avond van het jaar, waarop de katten hun grote bal vieren. Een van hen zal worden uitverkore­n om opnieuw te worden geboren en een nieuw kattenleve­n te beginnen. Grizabella, de glamourkat die jarenlang de wijde wereld heeft verkend, keert juist die avond naar huis terug. De vergane glorie wil dolgraag weer contact met haar familie, maar tot haar verdriet wil die niets van haar weten.

Wie Cats al eerder zag, wordt verrast: Grizabella ziet er in de vernieuwde versie heel anders uit. “Elaine Paige zette indertijd als eerste een oude en verlopen Grizabella neer. Maar nu gaan we voor de ‘Nicole Scherzinge­r-look’. Grizabella heeft nu lang haar en draagt hoge laarzen. Haar gloriedage­n zijn voorbij, maar ze is toch nog altijd sexy. Ook verschille­nde nummers in de musical klinken nu anders.”

Ze vindt het een van de allermoois­te musicalrol­len, vertelt Joanna. “Er zit zoveel drama in Grizabella. Zij was de grote glamourkat, maar haar tijd is voorbij en ze wordt verstoten. En ze zingt het briljante nummer dat het visitekaar­tje van de show is geworden. Zowat alle wereldster­ren hebben Me

mory wel eens vertolkt. Omdat iedereen dat nummer kent, ligt de druk hoog. Trouw blijven aan het nummer maar er toch een eigen interpreta­tie aan geven: dat is wat het publiek het meest raakt”, beseft Joanna.

Het maakt haar volgens Hilde tot de ge- knipte Grizabella. “Met alleen maar mooi zingen en de hoge noot er juist uit laten komen, red je het niet in Cats. Je kan deze rol alleen spelen vanuit het hart. Joanna is een geweldig talent, maar ze heeft ook een groot hart en toont altijd echte emoties, zowel op als naast het podium. Die puurheid is wat een Grizabella nodig heeft.”

DOORLEEFD

Een heel podium vol musicalact­eurs die katten spelen: het is een hele ontdekking­stocht. “We moesten allemaal de juiste bewegingen van katten aanleren”, vertelt Joanna. “En daar kwam ook het lange proces bij om een eigen kat te creëren. Ik ging op zoek in mezelf, maar liet me ook inspireren door mensen in mijn omgeving.”

“Iedereen die ooit in Cats speelde, zal het beamen: je gaat helemaal in die rol op. Tijdens de voorbereid­ende improvisat­ie ruiken we zelfs aan elkaars achterwerk (gie

chelt). Het is na de première ook moeilijk om de rol te lossen. Wie naar het premièrefe­estje komt, zal meteen merken wie de castleden zijn. Ze zitten allemaal nog in hun kattenpose.”

Precies die doorleefdh­eid zorgt er volgens Hilde voor dat het publiek zo geraakt wordt. “Toen ik als Grizabella compleet geisoleerd en uitgestote­n langs die katten moest stappen: dat was gewoon doodgaan. En Joanna voelt net hetzelfde. Maar goed, wij zijn dan ook twee echte drama queens”, lacht Hilde.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? Hilde Norga en Joanna Ampil: “wij zijn twee echte drama
queens.”
FOTO JORIS HERREGODS ??
Hilde Norga en Joanna Ampil: “wij zijn twee echte drama queens.” FOTO JORIS HERREGODS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium