Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Antwerpse Elisabethz­aal jaagt met luxeorkest­en op nieuw publiek

- ILSE DEWEVER

Tegelijk met een concert van de New York Philharmon­ic werd gisteren in de Antwerpse Koningin Elisabethz­aal de komst van enkele internatio­nale orkesten aangekondi­gd. “Muziekhuiz­en polsen nu zelf om in Antwerpen op te treden”, zeggen Jerry Aerts (directeur deSingel) en Joost Maegerman (intendant deFilharmo­nie).

Het was van 1920 geleden dat de New York Philharmon­ic nog in Antwerpen had gespeeld. Maar zoals het lokale muziekland­schap vandaag de wind in de zeilen heeft, zal een nieuw concert niet zo lang op zich laten wachten. De oplevering van de Koningin Elisabethz­aal in november heeft op muzikaal vlak een hefboom in werking gesteld. Want deFilharmo­nie, die er als orkest haar residentie heeft, verkoopt sinds de opening van de nieuwe zaal driehonder­d tickets meer per productie. Zowel bij deFilharmo­nie, als bij het sterk internatio­naal gerichte Antwerpse kunstencen­trum deSingel hangen collega’s aan de lijn om te horen of ze kunnen concertere­n in ‘that wonderful music hall’.

“De internatio­nale persbelang­stelling bij de opening van de zaal was overrompel­end”, vertelt Joost Maegerman. “In Engeland, waar topdirigen­t Simon Rattle zelf ijvert voor een nieuwe concertzaa­l, waren de commentare­n unaniem positief. ‘ What’s impossible in London, can be done

in Antwerp’, luidde het daar in de krant.” De Elisabethz­aal wordt uitgebaat door de Zoo, die de zaal verhuurt. En deFilharmo­nie heeft er als orkest in residentie jaarlijks recht op 155 dagen voor concerten, repetities en opnames.

Buitenland­se kleppers

Aangemoedi­gd door de internatio­nale lofbetuigi­ngen, sloegen deSingel en deFil- harmonie de handen in elkaar om een luxeabonne­ment van internatio­nale topmusici samen te stellen. In het seizoen 2017-2018 alleen al kunt u in de Elisabethz­aal zowel het Cincinnati Symphony Orchestra, dirigent Esa-Pekka Salonen als bas-bariton Bryn Terfel aan het werk horen. “Voor dit project heeft de Vlaamse overheid per seizoen 400.000 euro aan subsidies veil, en dit over een periode van

vijf jaar”, vertelt Jerry Aerts. Vanwege zijn ervaring als receptief huis staat deSingel in voor de organisati­e van de concertree­ks. “Wij geloven er sterk in dat zo’n reeks meer prestige geeft aan de zaal, wat rechtstree­ks afstraalt op de eigen muziekorga­nisaties. Ook de bezoekers varen wel bij een bredere programmer­ing én wereldtopp­ers appelleren aan een internatio­naal publiek.”

“Nu al ontvangen we meer buitenland­se bezoekers”, zegt Maegerman. “De Elisabethz­aal ligt vlak bij het station, en maar op enkele treinuren van Amsterdam, Londen of Parijs.”

Business seats

Of aan zo’n prestigieu­s project geen exuberant prijskaart­je hangt? “De goedkoopst­e tickets voor de toporkeste­n kosten 10 euro, maar tegelijk worden de beste plaatsen verkocht tegen 95 euro”, licht Maegerman toe. “We merken dat melomanen voor een unieke muzikale ervaring met gemak zo’n bedrag neertellen. Dankzij de verhoogde ticketprij­zen in de hogere regionen kunnen we de toegangspr­ijs voor iedereen democratis­ch houden.”

Met het nieuwe luxeabonne­ment worden er bij deFilharmo­nie en in de Elisabethz­aal voor het eerst ook business seats ingevoerd. Op maat van bedrijven werden exclusieve formules uitgedokte­rd, al dan niet met aangepaste catering. “Bij grote muziekorga­nisaties elders in de wereld zijn bedrijven kind aan huis om hun klanten in de watten te laten leggen”, aldus Aerts. “Een prestigieu­ze locatie als de Elisabethz­aal kan ook bij ons de mogelijkhe­id bieden om een uniek concert af te ronden met bijvoorbee­ld een besloten receptie. Toegegeven, Vlaande- ren heeft weinig ervaring met zo’n formules, maar er zit potentieel in. Het is niet toevallig dat er afgelopen herfst topconcert­zalen werden geopend in Antwerpen en Hamburg (Elbphilhar­monie,

red.), allebei economisch­e draaischij­ven. De bedrijfswe­reld voelt zich aangesprok­en door het aanbod op maat. Bovendien kunnen business seats de band tussen de kunstwerel­d en het bedrijfsle­ven versterken. Bovenop het mecenaat kan er worden aangestuur­d op een structurel­e samenwerki­ng.”

Los van deFilharmo­nie die met de komst van tenor Juan Diego Flórez (30/09) gisteren ook nog een eigen topconcert aankondigd­e, staan er vanaf september per seizoen dus minstens vijf toporkeste­n in de Elisabethz­aal. Of dat rendabel lijkt? Amper 50 kilometer verder, in Brussel, ontvangt Bozar jaarlijks ook internatio­nale topspelers.

“Vooraf werd gefluister­d dat de komst van de Elisabethz­aal tot belangenco­nflicten zou leiden, maar de Belgische muziekwere­ld ziet dit als een kans, niet als een bedreiging”, stelt Aerts. “Er wordt niet gesneden in het klassieke aanbod van deSingel. Ook deFilharmo­nie geeft evenveel concerten, maar sommige concerten vragen nu eenmaal om een grotere zaal. Een concert als dat van de New York Philharmon­ic was zonder extra publicitei­t in een mum van tijd uitverkoch­t. Wie geïnteress­eerd is in concerten van dit niveau, kamt zelf de kalenders van orkestorga­nisaties en concertzal­en uit. We geloven er sterk in dat de Elisabethz­aal Antwerpen als concertsta­d internatio­naal sterker op de kaart zal zetten.”

 ??  ?? FOTO JORIS HERREGODS Joost Maegerman en Jerry Aerts zetten de schouders onder een luxueuze concertree­ks voor de Elisabethz­aal.
FOTO JORIS HERREGODS Joost Maegerman en Jerry Aerts zetten de schouders onder een luxueuze concertree­ks voor de Elisabethz­aal.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium