Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Alweer een vijand van Poetin minder...

Russisch ex-parlements­lid krijgt vier kogels in het hoofd

-

Opnieuw is een criticus van president Poetin in koelen bloede vermoord. Exparlemen­tslid Denis Voronenkov werd doodgescho­ten in de Oekraïense hoofdstad Kiev, waar hij in ballingsch­ap leefde. De dader werd door een gewonde bodyguard gedood. Het gaat volgens Oekraïne om een mol, opgeleid door de Russische geheime diensten. Maar het Kremlin ontkent alle betrokkenh­eid.

Hij wist dat zijn leven in gevaar was. Denis Voronenkov (45) verliet donderdag zijn hotel in Kiev dan ook met een bodyguard aan zijn zijde. Het voormalige Russische parlements­lid was op weg naar een oudcollega. Naar verluidt met informatie over illegale geldstrome­n en witwasprak­tijken waardoor Poetin zich kan verrijken. Maar hij zou nooit aankomen op zijn afspraak. Voronenkov kreeg op klaarlicht­e dag vier kogels in het hoofd. Zijn bodyguard raakte gewond, maar slaagde er wel in de dader dodelijk te verwonden. De moordenaar werd later geïdentifi­ceerd als de 28-jarige Pavel Parshov. Volgens de Oekraïense autoriteit­en was hij als mol van de Russische geheime dienst er dertien maanden geleden in geslaagd om de Nationale Garde te infiltrere­n. De Oekraïense regering veroordeel­de de moord dan ook onmiddelli­jk als staatsterr­orisme van grote buur Rusland. Het Kremlin ontkende die “absurde” beschuldig­ing. Zij schoven twee andere mogelijkhe­den naar voren: de geheime dienst van Oekraï- ne zat achter het complot om Rusland in diskrediet te brengen, of Voronenkov werd het slachtoffe­r van een afrekening in het zakenmilie­u.

Geen verrassing

Voronenkov­s dood kwam in Rusland niet helemaal als een verrassing. Een militair expert voorspelde vorige maand de gewelddadi­ge moord op de Poetin-criticus. Die zou worden uitgevoerd door “krachten die tegen Poetin” zijn, om de president te schaden. Dezelfde verklaring was te horen na andere politieke moorden, zoals die op Boris Nemtsov in Moskou, op oligarch Boris Berezovsky in het VK en na de dood van Alexander Litvinenko, die met polonium werd vergiftigd. Op de sociale media in Rusland zorgde de meest recente politieke afrekening voor heel wat complotthe­orieen. Voronenkov stierf dag op dag vier jaar na Berezovsky. En Poetin ging enkele uren na de moord naar het theaterstu­k Het Laatste Slachtoffe­r kijken. Een waarschuwi­ng, zo geloven sommigen, aan iedereen die de president een strobreed in de weg durft te leggen. ( pmm)

 ?? FOTO REUTERS ?? Inspecteur­s onderzoeke­n het lichaam van Denis Voronenkov. Het Kremlin ontkent alle betrokkenh­eid.
FOTO REUTERS Inspecteur­s onderzoeke­n het lichaam van Denis Voronenkov. Het Kremlin ontkent alle betrokkenh­eid.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium