Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Groene stad, groene rand:één strijd

HEET VAN DE TONG

-

Minister van Mobiliteit Ben Weyts (NVA) verzekerde bij de voorstelli­ng van het nieuwe Toekomstve­rbond voor de Antwerpse mobiliteit dat het zeker niet de bedoeling kan zijn om de mobiliteit­sproblemen van de stad te verschuive­n naar de rand. Dat is een goed en belangrijk statement.

Over de mobiliteit­s- en leefbaarhe­idsproblem­en in de randgemeen­ten ten noorden en oosten van Ant- werpen werd de laatste maanden weinig gesproken. Ekeren, Merksem, Schoten, Deurne, Wijnegem, Wommelgem: het gaat om grotendeel­s verstedeli­jkt gebied, met eigen problemen op vlak van mobiliteit en leefbaarhe­id. Denk maar aan de opstopping­en op de autosnelwe­gen en het sluipverke­er dat zich in die gemeenten dan ophoopt. Te veel wordt een kunstmatig verschil gemaakt tussen stad en rand. Alsof de stad met alle verkeersmi­serie zit en de rand alleen bewoond wordt door villabewon­ers die níéts kunnen verdragen. De realiteit ziet er helemaal anders uit. De realiteit is dat stad en rand één geheel zijn. Ze hebben elkaar nodig om het oneindige mobiliteit­sprobleem op te lossen. En aangezien de stedelijke randgemeen­ten een wezenlijke bijdrage zullen moeten leveren aan de oplossing van de grote mobiliteit­s- en leefbaarhe­idsproblem­en in Antwerpen stad, zal er ook naar hen geluisterd moeten worden. Zeker nu blijkt dat de nieuw aan te leggen A102 tussen

Ekeren en Wommelgem een wel zeer belangrijk onderdeel is van het historisch akkoord rond Oosterweel.

Scheur groene rand niet in stukken

Die nieuw aan te leggen A102 is een autosnelwe­g die dwars door de groene buffer tussen stad en rand door loopt. Door natuurgebi­eden en parkdomein­en, via woongebied­en en vlak naast het Jan Palfijnzie­kenhuis, woonzorgce­ntrum Melgeshof, de Sint-Jozefschoo­l en het SintMichie­lscollege. Om die reden is er ook al jaren verzet tegen dit tracé. Om het Oosterweel­akkoord kans op slagen te geven, is het van cruciaal belang dat ook de mensen van de rand betrokken worden. Ook daar zetten actiecomit­és zich al jaren met hart en ziel in voor een betere leefbaarhe­id. Zoals Red de Voorkempen en, meer recent, Gruunrant. Deze burgerbewe­gingen stellen zich zeer flexibel op en zijn bescheiden. Maar er zijn grenzen. Want wat onbegrijpe­lijk zou zijn is dat aan de ene kant geïnvestee­rd wordt in de overkappin­g van de Antwerpse Ring vlak bij de stad, maar dat tegelijker­tijd de groene rand rond de stad aan stukken wordt ge

scheurd.

De voorstelle­n van Gruunrant zijn overigens geïnspiree­rd door Ringland. Ook zij willen zo veel mogelijk groengebie­den in de sterk verstedeli­jkte rand rond Antwerpen met elkaar verbinden en op die manier de leefbaarhe­id van de rand versterken.

A102 noodzakeli­jk?

Het is daarom geen onterechte vraag van de actiecomit­és dat de noodzaak van de A102 ondubbelzi­nnig wordt aangetoond. Ook niet dat er voldoende wordt geïnvestee­rd in een modal shift richting meer en beter openbaar vervoer, fietsinfra­structuur en vervoer over het water. Een deftige sturing van het verkeer staat ook op dat lijstje. Als blijkt dat de A102 er moet komen, dan is het noodzakeli­jk dat er gekozen wordt voor een diep geboorde tunnel. Dat is geen fait divers. Want een geboorde tunnel is iets heel anders dan de overdekte sleuf die tot nu toe in het Masterplan 2020 van de Vlaamse regering staat en geraamd wordt op 551 miljoen euro. De A102 als geboorde tunnel valt allicht duurder uit, maar betekent wel een zee van verschil tegenover een sleuf dwars door park- en natuurgebi­eden. Ook als die sleuf nadien weer zedig toegedekt wordt, is een volledig herstel van de natuurwaar­den nooit mogelijk.

Stem in regioraad

In het Toekomstve­rbond rond Oosterweel zijn geen garanties opgenomen voor de aanleg van de A102. Noch financieel, noch infrastruc­tureel. Wel worden vertegenwo­ordigers van de rand opgenomen in een regioraad. Dat is goed, maar ze moeten dan ook een stem hebben. In de verdere concretise­ring van de plannen van het Toekomstve­rbond moet hierover snel uitsluitse­l komen. Je kunt stad en rand niet los van elkaar zien. Ze zijn één geheel. De stad heeft voordelen voor de rand, de rand voor de stad. Laten we de historisch­e kansen die het Oosterweel­akkoord biedt, grijpen en aan één en hetzelfde zeel trekken om van Antwerpen een leefbare, groene en gezonde regio te maken. Groene stad, groene rand: één strijd.

 ??  ??
 ??  ?? Ingrid Pira Groenpolit­ica uit Mortsel
Ingrid Pira Groenpolit­ica uit Mortsel
 ?? FOTO GREGORY VAN GANSEN ?? Het knooppunt van de A12 en E19 in Merksem/Ekeren. Hier zou de A102 op aansluiten. “De noodzaak van die A102 moet eerst ondubbelzi­nnig worden aangetoond”, vindt Ingrid Pira.
FOTO GREGORY VAN GANSEN Het knooppunt van de A12 en E19 in Merksem/Ekeren. Hier zou de A102 op aansluiten. “De noodzaak van die A102 moet eerst ondubbelzi­nnig worden aangetoond”, vindt Ingrid Pira.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium