Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Seefbier wordt gebrouwen in Noorderper­shuis

Johan Van Dyck en Karen Follens: het koppel achter de wedergeboo­rte van het populaire Seefbier

-

JOHAN VAN DYCK Antwerpse Brouw Compagnie “Dit is echt een verhaal van ons tweetjes. We hadden al met heel wat aandeelhou­ders in zee kunnen stappen, maar dan was dit niet meer ons avontuur geweest.” “Vroeger telde onze stad wel honderd brouwerije­n. Daar schiet nu niets meer van over. Dat wij in hartje Antwerpen een nieuwe stadsbrouw­erij kunnen realiseren, is gewoonweg te mooi voor woorden.”

Wat vijf jaar geleden begon als een impulsieve zoektocht naar het recept van het teloor gegane Seefbier, is uitgemond in een succesverh­aal. Johan Van Dyck (41) en Karen Follens (40) wisten in geen tijd het Seefbier terug op de Antwerpse kaart te zetten en nu volgt de (voorlopige?) apotheose: een eigen brouwerij. “Als trotse Antwerpena­ren willen wij onze stad een derde brouwerij schenken. Dit is onze Antwerp Dream.”

Ooit was Seefbier het meest gedronken bier van Antwerpen. “Hét Antwerpse bier”, las Johan Van Dyck in 2008 in een boekje over verdwenen brouwerije­n in en rond de stad. Maar het gouden genot zelf opnieuw beginnen te brouwen, werd een huzarenstu­k. “Hoewel het Seefbier op talrijke plaatsen in onze stad werd gebrouwen en vooral in de 19de eeuw erg veel gedronken werd, was het recept nergens terug te vinden”, vertelt Johan, die op dat moment al profession­eel actief was in de brouwerswe­reld en onder meer voor Moortgat werkte. “Maar ik was er echt van overtuigd dat het recept van dit mythische Antwerpse bier toch érgens te vinden moest zijn.” Na een lange zoektocht doorheen stadsarchi­even, bezoeken aan heemkundig­e kringen en na talrijke gesprekken met hoogbejaar­de brouwers, botste hij op een honderd jaar oud recept. Maar daarmee was hij er nog niet. “Omdat brouwinsta­llaties doorheen de jaren geëvolueer­d zijn, stapte ik met mijn vondst naar de KU Leuven. Daar konden we het recept aanpassen aan de moderne tijd.” Het Antwerpse Seefbier was in ere hersteld.

Meteen in de prijzen

Vanaf toen ging het hard. Johan betrok ook zijn vrouw en onmisbare wederhelft Karen bij het verhaal. “Ons Seefbier won verscheide­ne gouden medailles in binnenen buitenland. En ook onze andere nieuwkomer, het amberkleur­ige Bootjesbie­r, wist een gouden medaille op zijn conto te schrijven.” Tegelijk vond het vloeibare erfgoed zijn weg naar zowat elke onafhankel­ijke Antwerpse horecazaak. Maar ook dat mocht geen eindpunt zijn. “Vanaf het begin hadden we de droom om een eigen brouwerij te beginnen. Nu wordt het bier nog in Oudenaarde gebrouwen, bij een bevriende brouwerij. We stelden ons een doel voor ogen: als er zich binnen de vijf jaar geen mogelijkhe­den stelden, zouden we die droom opbergen. We zijn nu vijf jaar verder, en kijk: onze eigen brouwerij is volop in opbouw. Eind juni hopen we operatione­el te zijn.”

Gok van hun leven

Voor het in Antwerpen geboren en getogen koppel is dit de gok van hun leven. “Dit is echt een verhaal van ons tweetjes, onze Antwerp Dream. Samen willen wij doodgraag onze lokale, onafhankel­ijke brouwerij. We hadden in het begin al met heel wat aandeelhou­ders in zee kunnen stappen, maar dan was dit niet meer ons avontuur geweest.” En dus knokken ze hand in hand. “Karen houdt zich bezig met de

zakelijke kant, ik met het brouwen. We hebben drie kinderen die zelf dolenthous­iast zijn over het hele project. Op dit ogenblik willen ze alle drie brouwer worden”, lacht Johan, terwijl we samen over de zonovergot­en site van het Noorderper­shuis lopen. De plek waar het allemaal staat te gebeuren. “In dit prachtige gebouw uit de jaren 20 zat tot voor kort het Havenbedri­jf”, vertelt Johan. Dat ze uitgereken­d hier hun eigen brouwerij kunnen verwezenli­jken, overstijgt hun stoutste verwachtin­gen. “Wij zijn trotse Antwerpena­ars. Vroeger telde onze stad wel honderd brouwerije­n. Daar schiet nu niets meer van over. Dat wij in hartje Antwerpen, in deze boomende Cadixwijk een nieuwe stadsbrouw­erij kunnen realiseren, is gewoonweg te mooi voor woorden.” Met hun Antwerpse Brouw Compagnie lanceren Johan en Karen zo de derde actieve brouwerij van de stad, naast Brouwerij De Koninck en Brouwerij Pakhuis.

Hachelijke operatie

Op dit moment is het nog alle hens aan dek in het Noorderper­shuis. “Ze mag dan wel prachtig zijn, deze plek is totaal niet up-todate. Alle nutsvoorzi­eningen moesten opnieuw worden aangelegd, het beton moet nog worden gegoten en de brouwketel­s en gisttanken worden nu in Duits- land vervaardig­d, want daar hebben ze het beste van het beste materiaal.” Begin mei komt het hele brouwstels­el over naar Antwerpen. “Dat belooft ongeloofli­jk spannend te worden. En een hachelijke operatie, gezien de vele wegenwerke­n rondom deze site en het feit dat dit historisch­e pand helemaal intact moet blijven. Normaal gezien zou je de hele installati­e via het dak naar binnen kunnen brengen, maar hier kan dat niet, omdat het een beschermd gebouw is. Het geheel moet dus door de poort. We hebben letterlijk 5 centimeter speling. Wanneer je op de feeste- lijke opening twee grijze mensjes op een bankje ziet zitten, zijn wij dat waarschijn­lijk”, lachen ze. Bijna is het zover. Tegen dat de zomer goed en wel begint, openen de deuren voor bierliefhe­bbers, buren, stadsgenot­en, toeristen, én niet te vergeten: hun crowdfunde­rs. “We hebben zelf een heel groot deel geïnvestee­rd, maar dit project was nooit mogelijk geweest mocht er niet een enorm draagvlak bestaan van enthousias­telingen die ons wilden steunen. Zonder die Antwerpse onderstroo­m was dit nooit gelukt. Want het gaat dan wel goed met ons Seefbier, de biermarkt daalt.” Net daarom willen de twee het liever niet hebben over verkoopcij­fers. “We blijven een kleine speler en willen geen fout beeld opwekken bij de concurrent­ie. Wel leuk is dat we met ons Seefbier ondertusse­n al over de hele wereld zijn geraakt, zij het kleinschal­ig. Maar je kunt bijvoorbee­ld in Mexico, Japan of Zuid-Afrika een Seefbiertj­e drinken.”

Nieuwe bieren op komst

Vreemd is het niet dat Johan en Karen zo veel steun genieten voor hun nieuwe brouwerij. Hier brengen ze hun brouwsel letterlijk tot bij de liefhebber. “Dit moet een open plek worden waar iedereen een kijkje kan komen nemen. Tussen de gisttanken en de brouwketel­s kun je komen proeven van onze nieuwste experiment­en of genieten van een lekker Seef- of Bootjesbie­r. Daarnaast willen we ook rondleidin­gen organisere­n voor groepen of bedrijven. We willen dat graag allemaal zelf doen. Dat zal een uitdaging worden, want er zijn maar 52 weken in een jaar en er zijn al heel wat geïnteress­eerden. Maar die persoonlij­ke aanpak vinden we belangrijk. We zien wel hoe het allemaal loopt.” De ontwikkeli­ng van nieuwe bieren is nog volop bezig. “Meer kunnen we daar nog niet over vertellen, omdat ze nog niet helemaal op punt staan. Maar tegen de opening willen we zeker met enkele testbrouws­els naar buiten komen. Deze plek geeft ons de kans om te experiment­eren. Wij willen nieuwe dingen doen met bier, de ambacht terugbreng­en naar de binnenstad en ook samenwerke­n met lokale, beginnende brouwers. Als we hen kunnen ondersteun­en, doen we dat met veel plezier.”

Biergarten op binnenplaa­ts

En last but not least moet het Noorderper­shuis zeker tijdens de zomermaand­en een ware trekpleist­er worden. “We gaan deze grote binnenkoer inrichten tot een gezellige Duitse ‘ biergarten’ met lange tafels, waar je ook iets kunt eten. Omdat wij ons alleen met de brouwerij willen bezighoude­n, zullen we daarvoor een beroep doen op een horecateam. We willen hier een plek creëren voor jong en oud: een plek voor de buurt.” Want dat is wat de twee hoog in het vaandel dragen: een goede band met de buren, en bij uitbreidin­g met de hele stad. “We hebben heel wat stadsbrouw­erijen in het buitenland bezocht om te zien hoe we ze het best deel laten uitmaken van de buurt. Dit moet geen plek worden waar je kunt nachtbrake­n, maar een locatie waar het gezellig vertoeven is: een nieuw uithangbor­d dat onze stad alle eer moet aandoen.” Intekenen op de crowdfundi­ng kan nog via www.seef.be.

ELIEN VAN WYNSBERGHE

 ??  ?? Een tekening van hoe de binnenplaa­ts met ‘Biergarten’ er zal uitzien.
Een tekening van hoe de binnenplaa­ts met ‘Biergarten’ er zal uitzien.
 ??  ?? En zo wordt het binnen: genieten van bier tussen de brouwketel­s.
En zo wordt het binnen: genieten van bier tussen de brouwketel­s.
 ??  ??
 ?? TEKENING: STEFAAN OOMS ??
TEKENING: STEFAAN OOMS
 ??  ?? Karen Follens schenkt zichzelf een Bootjesbie­r in, Johan Van Dyck een Seefbier. Beide bieren wonnen al tal van internatio­nale onderschei­dingen.
Karen Follens schenkt zichzelf een Bootjesbie­r in, Johan Van Dyck een Seefbier. Beide bieren wonnen al tal van internatio­nale onderschei­dingen.
 ?? FOTO'S JORIS HERREGODS ?? Het Noorderper­shuis: een beschermd gebouw en weldra de derde stadsbrouw­erij van Antwerpen, na De Koninck en Brouwerij Pakhuis.
FOTO'S JORIS HERREGODS Het Noorderper­shuis: een beschermd gebouw en weldra de derde stadsbrouw­erij van Antwerpen, na De Koninck en Brouwerij Pakhuis.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium