Gazet van Antwerpen Stad en Rand

7 SIMPELE TIPS OM SUCCESVOL TE NETWERKEN

De Belgische werknemer wéét dat netwerken belangrijk is voor zijn carrière. Maar slechts een minderheid doet het graag. Gelukkig is netwerken iets dat je kan leren. En iets waar je goed in bent, wordt vanzelf leuk.

-

Veel mensen vinden netwerken een vies woord. Vrouwen hebben zelfs een nog grotere hekel aan netwerken dan mannen. Maar netwerken betekent gewoon contacten leggen. Doe je het goed, dan krijg je wat je wil: van een tafeltje in dat hippe restaurant tot ... de job van je dromen. Hierbij zeven tips.

1. BEKIJK JE CONTACTEN MET ANDERE OGEN

Word je al moe bij de gedachte aan urenlang handjes schudden? Dan hebben wij goed nieuws voor je. Je hebt al een netwerk. Iedereen heeft er namelijk eentje. Je tennis- buddy, je buren, je oud-leraar, je ooms en tantes, het lief van je zus, … Zij zijn je netwerk. Het is alleen de kunst om hen eens met andere ogen te bekijken. Misschien ben jij op zoek naar een job in de reclamesec­tor, en werkt de schoondoch­ter van je buurman bij een reclamebur­eau. Bingo. Plots is de buurman een superinter­essant contact.

2. WEES SPECIFIEK OVER WAT JE WIL

Je hebt je buurman gevraagd of je zijn schoondoch­ter mag bellen? Mooi zo. Knap staaltje netwerken! Dan is het nu zaak om kort, bondig en duidelijk te zijn. Noem je naam, noem jullie gezamenlij­ke connectie, en val met de deur in huis. Bijvoorbee­ld: ‘Dag mevrouw Albers, mijn naam is Laura Donckers. Ik bel u met de groeten van uw schoonvade­r, die in mijn straat woont. Ik heb net mijn master communicat­iewetensch­appen behaald en ben op zoek naar een job als account manager in de regio Brussel. Zou ik u mijn cv mogen bezorgen?’

3. HEB GEDULD

Misschien is er op dit moment geen vacature bij het reclamebur­eau van de schoondoch­ter. Wel, dan nóg heb je er goed aan gedaan jezelf voor te stellen: je bent in elk geval niet op de stapel met anonieme sollicitat­ies beland. Wie netwerkt, moet op lange termijn denken. Misschien komt er binnen een half jaar wél een plaatsje vrij, en denkt mevrouw Albers spontaan aan jou.

4. ONDERHOUD JE CONTACTEN

Tenminste, als je ervoor zorgt dat je op haar radar blijft. Hoe je dat doet? Door haar meteen na jullie eerste contact, hoe kort of vluchtig het ook was, een mailtje te sturen, of connectie met haar te maken op sociale netwerken. Hou het wél profession­eel: vraag haar niet te vriend op Facebook, maar connecteer met haar op LinkedIn.

5. TREK ER OP UIT

Heb je geen buurman en speel je geen tennis? Er zijn tal van gelegenhed­en die ideaal zijn om op een spontane manier te netwerken: lezingen, workshops, seminaries, opleidinge­n, trainingen en cursussen, of borrels en recepties binnen en buiten je bedrijf. Je kan ook overwegen om je aan te sluiten bij een heus netwerk van profession­als.

6. WEES OPRECHT

Knoop geen geforceerd­e gesprekken aan met mensen die je niet liggen, en ga niet op pad met een verborgen agenda. Niks zo vervelend als iemand die staat te faken, omdat hij of zij iets van je wil.

7. PROBEER IETS TERUG TE GEVEN

Netwerken is geven en nemen. Bedank mensen die iets voor je gedaan hebben, en probeer hen op jouw beurt te helpen. Dat hoeft niet altijd in de profession­ele sfeer te zijn. Misschien zit je buurman met een lek, en is het lief van jouw zus een goede loodgieter. Ook dat is netwerken.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium