Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Stel een intendant aan voor een Antwerps voetbalsta­dion”

-

I n 2000 zou naar aanleiding van het Europees Kampioensc­hap in België en Nederland, in Antwerpen het Eurostadio­n worden gebouwd. Een stadion dat in Europa zijn gelijke niet zou kennen. Jaren op voorhand werd er gedebattee­rd, er werden plannen gesmeed, maquettes gemaakt, dromen gecreëerd. Om dit dossier van naaldje tot draadje uit te leggen, zou deze column drie volle pagina’s in beslag nemen. Laat het ons hierbij houden: het Eurostadio­n en het bijbehoren­de dossier zijn ver in de riolen van onze stad verdwenen. Sindsdien is wel het verval van het Bosuilstad­ion ingezet en is er nauwelijks nog geinvestee­rd in het Olympisch Stadion op het Kiel. Achter de schermen is er – door het vorige stadsbestu­ur – ook nog gewerkt aan een plan om één groot stadion voor Antwerp en Beerschot te bouwen, de twee clubs van ’t Stad. In stilte. Inmiddels was immers de malafide Patrick Vannoppen op het Kiel neergestre­ken. Een aannemer die op slinkse wijze eigenaar en directeur was geworden van Beerschot en maar één doel had: het ( zelf ) bouwen van een nieuw stadion op Petroleum Zuid. In een vlaag van opperste arrogantie had dit heerschap zelfs al de nodige gronden gekocht. De plannen van het stadsbestu­ur werden weggevaagd, de geldbeugel van de aannemer geraakte leeg en de rest is trieste geschieden­is. Na de verkiezing­en in 2012 kondigde de nieuwe burgervade­r meteen aan dat er een stadion zou worden gebouwd. Het geld was er, de beide Antwerpse ploegen zouden dom zijn als ze niet op het aanbod zouden ingaan. Maar dat was buiten de clubs gerekend. Al even snel als het idee was gelanceerd, was het weer verdwenen. Beide ploegen ploegen sindsdien verder en hebben intussen mooie resultaten neergezet. Antwerp promoveert naar eerste, Beerschot (Wilrijk) is bijna voor de vierde keer op rij kampioen en ook op weg naar eerste. En daar is onze burgervade­r weer met het plan om op Petroleum Zuid een stadion te bouwen. En opnieuw zijn de fondsen voorhanden en zouden de clubs echt wel dom zijn om niet op dit voorstel in te gaan. De burgervade­r heeft het lek naar de pers wel betreurd, er was immers nog geen draagvlak gevonden bij de clubs. Vervelend was ook het bericht dat de echte geldschiet­er van Antwerp de man achter de Ghelamco Arena in Gent is.

Ambetant, zoals we in Antwerpen zeggen. Maar het gaat er natuurlijk niet om of dit bericht te vroeg de media haalde, het gaat over de werkwijze. Opnieuw trapt ons stadsbestu­ur in de val van het verwijt dat het geen begrip heeft voor besturen van voetbalplo­egen en supporters­harten niet aanvoelt. Er zal in Antwerpen immers pas een nieuw stadion komen als er voldoende draagvlak is. Zo’n groot project kondig je dus pas aan als álle partijen het eens zijn. Al de rest is als plassen op je eigen bil. Het geeft even een warm gevoel, maar lost verder niets op. Waarom stellen we geen intendant aan die in alle rust alle betrokkene­n kan raadplegen en zo een draagvlak kan creëren? Dit is mijns inziens de enige manier. Nog één ding: de vraag is niet hoe dom beide clubs wel zijn als ze dit gulle aanbod van het stadsbestu­ur niet aanvaarden. Neen, de vraag is hoe Antwerpen en zijn stadsbestu­ur hun stadion kunnen verdienen. Dit kan alleen met een ernstig dossier en een langetermi­jnvisie. Intussen: succes aan beide ploegen en hun supporters. En aan Antwerp: Beerschot is onderweg.

 ?? FOTO'S PATRICK HATTORI, PATRICK DE ROO, IVAN PUT, RR ?? Een maquette van een mogelijk nieuw stadion op Petroleum Zuid. “Maar creëer er eerst een draagvlak voor.”
FOTO'S PATRICK HATTORI, PATRICK DE ROO, IVAN PUT, RR Een maquette van een mogelijk nieuw stadion op Petroleum Zuid. “Maar creëer er eerst een draagvlak voor.”
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium