Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Prinses Claire test Comics Station uit

Overdekt strippretp­ark in Centraal Station loopt vol tijdens openingsav­ond

-

Een massa BV’s en als eregast prins Laurent met zijn hele gezin kwamen zaterdagav­ond naar het openingsfe­est van Comics Station in het station van Antwerpen. Daarmee heeft Antwerpen het eerste overdekte strippretp­ark van de Lage Landen.

Het mocht zaterdagav­ond wat kosten: een spetterend­e receptie en dito buffet voor de honderden gasten die het openingsga­la kwamen bijwonen van het CSAstrippr­etpark, achterin het Centraal Station. De Belgische striphelde­n Suske en Wiske, Lucky Luke, De Smurfen, Urbanus, De Kiekeboes en Jommeke keken vanaf de zijlijn tevreden toe. ’s Namiddags getuigden de opgewonden gezichtjes van honderden kinderen tijdens een eerste testopenin­g reeds van het succes.

In de hoogte

Jarenlang was de achterkant van Antwerpen Centraal, bij de ingang Kievitstra­at, een reusachtig­e lege ruimte met daarrond tal van leegstaand­e winkelpand­en. Dat was destijds ook Wim Hubrechtse­n, toen directeur van Studio 100, opgevallen. “Ik kende de buurt. Er waren jaren dat we met Studio 100 honderd dagen per jaar optraden in de Elisabethz­aal. Ik merkte toen ook dat minstens 60% van ons publiek met de trein kwam.”

“Op een nacht had ik het idee om daar in die lege ruimte een strippark te beginnen. Om 11u ’s ochtens was ik hier al. De volgende dag zijn we komen opmeten. Even later volgden de akkoorden van de uitgevers, een concessie voor 18 jaar met de NMBS en de financieri­ng. Nu 3,5 jaar later staan we hier.”

Aanvankeli­jk was het pretpark met 6.200 vierkante meter niet bijzonder groot. “Maar we beschikten wel over een heel lichte hal met liefst 32 meter vrije hoogte. Het kwam er dus op aan alles verticaal te stapelen.”

Dat gebeurde. De hal werd nog eens 18 meter diep uitgegrave­n en rond de centrale ruimte - met de hoogste indoor glijbaan ter wereld - werden vier verdieping­en gebouwd. In de onderste verdieping­en kregen de zes stripreeks­en elk hun ruimte, vol interactie­ve elektronis­che gadgets.

Persoonlij­ke datachip

Alle bezoekers zullen overigens een armbandje met persoonlij­ke datachip krijgen. Wanneer vader en zoontje bijvoorbee­ld rodeo tegen elkaar spelen in de saloon van Lucky Luke, houdt de computer rekening met de leeftijdsh­andicap.

Ook de schietpart­ij vanuit een rijdende wagon met De Daltons, het bezoek aan het Smurfenfee­st, de vliegende botsautoot­jes van Jommeke enzovoort leveren punten op. Duidelijk is dat het pretpark kinderen niet alleen op schermen laat spelen, maar vooral laat bewegen.

Tijdens het openingsga­la werd prins Laurent alleen door Antwerps schepen van Financiën Koen Kennis (N-VA) niet met monseigneu­r aangesprok­en. Omstuwd door de media sprak Laurent naderhand een woordje. Wie zijn favorieten zijn? “Kuifje”, klonk het beslist. “En Urbanus en Jommeke en zeker Sidonie. En weet je, er zijn hier in Antwerpen komieken en comediante­n.” Zoals uiteraard in de beste families.

Het park gaat officieel open op 9 april. Tickets kosten 19,5 euro voor wie ouder is dan drie jaar.

PAUL VERBRAEKEN

www.comicsstat­ion.be/nl

 ?? FOTO PATRICK DE ROO ??
FOTO PATRICK DE ROO
 ?? FOTO'S PATRICK DE ROO ?? Prins Laurent, prinses Claire en hun kinderen omringd door een uitgelaten massa. PRINS LAURENT
Eregast openingsfe­est ‘‘Kuifje is mijn favoriet. En Urbanus, Jommeke
en zeker Sidonie.’’
FOTO'S PATRICK DE ROO Prins Laurent, prinses Claire en hun kinderen omringd door een uitgelaten massa. PRINS LAURENT Eregast openingsfe­est ‘‘Kuifje is mijn favoriet. En Urbanus, Jommeke en zeker Sidonie.’’
 ??  ?? Prinses Claire samen met dochter Louise en zoontjes Nicolas en Aymeric in een van de attracties.
Prinses Claire samen met dochter Louise en zoontjes Nicolas en Aymeric in een van de attracties.
 ??  ?? Prins Aymeric op de glijbaan.
Prins Aymeric op de glijbaan.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium