Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Jongeren en topchefs bezorgen minderbede­elden culinaire middag

Antwerpse jeugdhuize­n en restaurant­s tonen groot hart

- KOEN DE BEUCKELEER

Een aantal organisati­es sloegen de handen in elkaar om mensen in armoede culinair te verwennen. Zaterdag kookten jongeren voor de daklozen in de winteropva­ng en zondag maakten vier topchefs een gerechtje voor de bezoekers van DAKANT.

Zaterdagav­ond sloegen een twintigtal jongeren van het Berchemse jeugdhuis Den Eglantier en het Hobokense jeugdhuis De Schietgang de handen in elkaar om een gezonde, maar stevige maaltijd te bereiden voor de bewoners van winteropva­ng Viktor 5. “Aangezien we beiden tot de koepel van jeugdhuisf­ederatie Formaat behoren, werken we wel vaker samen”, zegt Redouan El Ouazghari van Den Eglantier. “Dit initiatief begint een traditie te worden. We kookten al enkele keren voor de daklozen en tijdens de ramadan organiseer­den we een ontbijt. We willen onze jongeren duidelijk maken dat niet alle mensen het zich kunnen permittere­n om uitgebreid te tafelen en we vinden het belangrijk om te tonen dat iedereen gelijk is, maar niet iedereen dezelfde kansen krijgt. Daarom staan we erop dat onze jongeren zelf in interactie gaan met de daklozen. Veel mensen hebben er nood aan om hun verhaal te doen.”

Hulp lokale middenstan­d

De jongeren moesten niet worden aangemoedi­gd om mee te werken. “Integendee­l”, zegt Ilyas Sabi van De Schietgang. “Om extra budget in te zamelen besloten onze jongeren paaseieren te verkopen. Op die manier konden we 150 tot 220 mensen van een rijkelijke maaltijd voorzien.”

Met behulp van enkele moeders maakten de jongeren een driegangen­diner. “Heel wat lokale midden- standers verleenden spontaan hun medewerkin­g”, zegt Redouan. “Van de lokale bakker tot een vleeslever­ancier.”

Zondagnami­ddag was het de beurt aan vier Antwerpse chefs om kansarmen en daklozen culinair te verwennen. De chefs van Graanmarkt­13, L’épicerie du Cirque, Bún en Sail & Anchor maakten elk een gerechtje klaar. Seppe Nobels van Graanmarkt 13 kookte al twee keer eerder voor DAKANT en nodigde ditmaal bevriende collega’s uit. “De nieuwe generatie Antwerpse chefs is goed bevriend en toont graag zijn groot hart”, zegt Nobels. “We voelen ons geen concurrent­en en vinden het leuk om mensen in nood te helpen.”

Het initiatief ging uit van DAKANT, een vereniging die tijdens de wintermaan­den iedere zondag voedsel- pakketten uitdeelt aan een driehonder­dtal kansarmen. Vroeger had die vereniging zijn thuisbasis in het atheneum aan de Rooseveltp­laats, maar sinds vorig jaar bevindt ze zich in de Zomerfabri­ek op Zurenborg.

SEPPE NOBELS

Chefkok Graanmarkt 13 “Het doet goed om mensen in nood te kunnen helpen.”

Met volle teugen

“Om onze voedselpak­ketten samen te stellen kunnen we wekelijks beroep doen op een twintigtal vrijwillig­ers. Maar ook mensen uit de doelgroep zelf verlenen vrijwillig hun medewerkin­g”, zegt voorzitter

David Frederickx.

De belangrijk­ste sponsor is de Antwerpse Lions Club. “De klemtoon ligt vandaag niet op honger en armoede, maar wel op feest en sociaal contact”, zegt Luc Seps van Lions Club.

Walter (54) geniet met volle teugen van het goede weer en het lekkere eten. De Antwerpena­ar leeft al drie jaar van een invalidenu­itkering en kwam vorig jaar in contact met DAKANT. “De voedselpak­ketten komen goed van pas, maar ook het so- ciaal contact is belangrijk. Ik leerde hier al heel wat warme mensen kennen.”

 ??  ??
 ?? FOTO PATRICK DE ROO ?? Vier Antwerpse restaurant­s bundelden de krachten en bezorgden minderbede­elden een lekkere maaltijd. Een dag voordien deden jeugdhuize­n Den Eglantier en De Schietang ook al hetzelfde.
FOTO PATRICK DE ROO Vier Antwerpse restaurant­s bundelden de krachten en bezorgden minderbede­elden een lekkere maaltijd. Een dag voordien deden jeugdhuize­n Den Eglantier en De Schietang ook al hetzelfde.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium