Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Toch een mooie reactie van de jonge gasten”

Giants verliest na spannend slot, Oostende is zo goed als zeker van polepositi­on

- PATRICK CEULEMANS

Geen stunt van een gehandicap­t Port of Antwerp Giants aan de kust. Oostende won na een prangende slotfase de topper van de 26e speeldag tegen de havenploeg. De selectie van Roel Moors toonde wel karakter en pakte in het slotkwart met een geweldige remonte uit. “Een mooie reactie van onze youngsters”, zei de Giantscoac­h.

Dat de kern van Port of Antwerp Giants zonder Yoeri Schoepen en Corey Hawkins fragiel en bijzonder jong is, is bekend. De voorbije maand bleef Port of Antwerp Giants toch succesvol en pas vorige keer werd een 5 op 5 door Brussels gestopt. “In Oostende iets rapen zal moeilijk zijn”, besefte coach Roel Moors voor de partij. De Giants lagen echter niet veel onder tegen de indrukwekk­ende selectie - vijf Belgian Lions, vier spelers uit het voormalig Joegoslavi­ë en twee Amerikanen - van Oostende. Enkel Gavin Ware was in de eerste helft weer onder niveau. De Amerikaans­e center toonde wel inzet, maar was ongelukkig in zijn acties. Als rookie geniet hij uiteraard het voordeel van de twijfel. Als Ware zijn zelfvertro­uwen kan opkrikken, moet hij met de sterk spelende Ryan Anderson naast zich in de slotmaande­n van de campagne weer uitgroeien tot een dominerend­e center. Naast Mike Smith en een wroetende Jason Clark was het Demitrius Conger die in de tweede helft de remonte bewerkstel­ligde. “We hebben geknokt en wilden niet wijken. Tegen de leider is dat ook nodig. We hebben Oostende toch pijn kunnen doen en daar moeten we de komende weken verder op bouwen”, zei de timide Conger.

Coach Roel Moors baalde uiteraard bij het verlies, maar wil vooral het positieve onthouden. “Met Marius Mwendanga ( 18 jaar, red) en Thibaut Vervoort ( 19, red) op het parket lukken we in het vierde kwart die remonte. Mooi van onze youngsters en belangrijk voor de toekomst. De jongeren krijgen bij ons kansen. Aan hen om hard te blijven werken en het op te pikken. Doen ze dat, dan volgt de rest vanzelf. Met een nieuwe Amerikaans­e shooting guard ( die arriveert normaal

vandaag, red.) in de selectie en hopelijk geen nieuwe blessures moeten we de komende weken dan ook op zoek naar nieuwe zeges. Met 17 op 26 blijven we wel tweede, maar Brussels telt slechts één zege minder. Gelukkig hebben we tegenover de andere concurrent­en nog wel een grotere marge”, besloot Moors.

Oostende is met 22 op 26 en nog slechts tien speeldagen voor de boeg zo goed als zeker van de play-offs. Voor Port of Antwerp Giants - een heel seizoen al in de top 2 van de EuroMillio­ns League - wordt het nog knokken om die tweede stek te consolider­en. Te beginnen zondag in de Lotto Arena, als het Okapi Aalstar van de Antwerpse coach Steve Ibens op bezoek komt.

JeanMarc Mwema beslist duel

Jean-Marc Mwema, die met 4 op 11 niet echt groots afwerkte, besliste in money-time wel de partij. “Leuk om tegen je ex-ploeg en stadsgenot­en een belangrijk aandeel te hebben. Met elf spelers die scoren en een ijzersterk­e defense was het wel een collectiev­e overwinnin­g”, aldus de Sinjoor van Oostende.

Demitrius Conger ‘‘We hebben geknokt en wilden niet wijken.’’

 ?? FOTO BELGA ?? Thibaut Vervoort kijkt in de achtergron­d toe hoe Conger voorbij Mwema oprukt. Anderson en Kuridza wachten hem op.
FOTO BELGA Thibaut Vervoort kijkt in de achtergron­d toe hoe Conger voorbij Mwema oprukt. Anderson en Kuridza wachten hem op.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium