Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Ik kan het niet meer ontkennen: ik ben dé favoriet voor de Ronde”

GREG VAN AVERMAET wint derde Vlaamse klassieker op een rij

- HUGO COOREVITS

Alles wat Greg Van Avermaet tegenwoord­ig aanraakt, verandert in goud. Als de olympische kampioen zondag ook nog de Ronde wint, dan is zelfs een grand cru à la Tom Boonen mogelijk. In 2012 scoorde Tornado Tom met de E3, GentWevelg­em, de Ronde én ParijsRoub­aix een vier op een rij. “Tja, na vandaag kan ik niet meer zeggen dat ik niet de favoriet voor zondag ben”, zegt de zichzelf verbazende Van Avermaet.

2017 lijkt hét boerenjaar van de complexloz­e Greg Van Avermaet te worden. Drie Vlaamse WorldTourk­oersen heeft het BMC-boegbeeld achter de rug, drie keer haalde hij in de sprint telkens vlotjes de trekker over. In de Omloop Het Nieuwsblad vloerde hij Sagan en Vanmarcke. In de E3 Harelbeke legde hij Gilbert en Naesen erop. En gisteren, in een oertypisch­e Gent-Wevelgem, legde hij Jens Keukeleire over de knie. Zijn recept was telkens hetzelfde: mee de beslissing forceren en dan vooral niet rekenen, maar beuken tot de rode vod van de laatste kilometer. De nieuwe Belgische vlaggendra­ger heeft zelfs iets van een Supermanze­gegebaar.

“Is dat niet wijs?”, schatert Van Avermaet. “Mijn neefje vraagt me altijd om bij winst een dab-move te doen. Hij is altijd teleurgest­eld dat ik dat niet doe, maar ik heb hem al proberen uit te leggen dat ik dan echt niet de tijd heb om na te denken. Zijn het altijd ongeveer dezelfde gestes? Tiens.

Had je me vanmorgen in Deinze gezegd dat ik ook deze Gent-Wevelgem zou winnen, dan had ik je gezegd: Dat

klopt hier niet meer, hé. (lacht) Ik had het ook niet verwacht. Dit is gewoon een droom. Na de finish in Wevelgem heb ik mezelf toch even tegen het hoofd moeten tikken. Nu deze dubbel! Nadat ik het seizoen al was begonnen met mijn tweede opeenvolge­nde winst in de Omloop Het Nieuwsblad. Dat waren vroeger voor mij allemaal zulke moeilijke koersen om te winnen. Hoeveel keer heb ik het niet tevergeefs geprobeerd? Ik ga niet zeggen dat het nu vanzelf gaat, maar het gaat toch net iets gemakkelij­ker. Het zit allemaal een beetje mee, terwijl het vroeger misschien een beetje tegenzat. Ik voel wel dat ik de voorbije winter toch weer iets sterker ben geworden. Ik heb net iets meer overschot. Iedereen zag dat ik er op de Kemmelberg toch wel bovenuit stak. Dan kom je toch iets frisser in de finale en maak je al gemakkelij­ker de juiste keuzes.

Dat is wel leuk, want met de Ronde van Vlaanderen komt mijn beste koers er nog aan. Dat is de klassieker waarin ik vroeger het gemakkelij­kst een goede uitslag reed, terwijl ik er in de E3 en Gent-Wevelgem toch niet direct bij was. Dat geeft extra vertrouwen naar zondag toe.”

Begrip voor Sagan

Van Avermaet heeft zich met zijn drievoudig­e zege nu ook boven Sagan gehesen op de favorieten­schaal voor de Ronde. Al snapt Greg ergens wel de frustratie­s van de Slovaakse twee- voudige wereldkamp­ioen.

“Terpstra en Kragh Andersen reden in de groep van vijf maar half-en-half mee. Dat was ook al zo in die groep van veertien die zich onder mijn impuls vormde na de laatste passage van de Kemmelberg. Ik dreigde me ook op te jagen met Matthews en Degenkolb die sleepten. Als we wil winnen, moet je mee aan de bak.

Maar ik probeerde me rustig te houden. Ik reed dan zelf gewoon een beetje mee rond in de plaats van me te enerveren en dan gaten te moeten dichtrijde­n. Toen we met vijf en daarna met twee waren, heb ik vol gegeven. Pas op drie kilometer van de finish neem je gas terug en probeer je ook te winnen. Daarvoor moet je niet beginnen denken aan oei, ai, ie en beginnen te wachten. Maar ik kan Peter wel begrijpen. Dat is ambetant hé. Natuurlijk draagt Sagan de regenboogt­rui, maar hij doet altijd sowieso zijn deel van het werk. Hij is niet de grootste sleper. Anderen doen dat wel. Dan kan dat zoals vandaag tegen je eigen kin belanden.”

Geen overschatt­ing

Van Avermaet gaf in Wevelgem toe dat hij boordevol zelfvertro­uwen steekt.

“Zonder zelfoversc­hatting, maar ik

Greg Van Avermaet “Peter en ik slaan zondag beter de handen in mekaar. Dan komen we allebei het verst.” Greg Van Avermaet “Ik start de Ronde niet met een air van: er kan me niets overkomen. Maar als ik geen tegenslag heb, zal ik er wel dicht bij zijn.”

denk dat iedereen de voorbereid­ing op de Ronde wil meemaken die ik nu rijd. Zoals gezegd: Vlaanderen moet me op zich nog beter liggen dan Harelbeke en Gent-Wevelgem. Ik hoop gewoon dat ik niets tegenkom, dat is mijn enige vrees.

Na de E3 zei ik nog dat Peter een trapje hoger stond, maar nu kan ik dat niet meer vertellen. We zijn met twee favorieten. Ik koers graag met hem. We moeten samen proberen de handen in elkaar te slaan. Dan komen we het verst. Al houd ik ook rekening met Philippe Gilbert, die vrijdag indrukwekk­end was. Terpstra en Degenkolb zijn ook goed, maar Phil is bij Quick.Step Floors de sterkste man. Wat Terpstra vandaag deed, keerde zich ook tegen hem. Boonen maakt ook kans, maar hij staat niet echt bij de topfavorie­ten. Quick.Step heeft voor zondag de sterkste ploeg in de breedte, het is aan hen om te proberen mee te rijden met Peter en mij. Ik onderschat de tegenstand zeker niet. Als je denkt dat je onoverwinn­elijk bent, dan begin je te verliezen. Je moet altijd bescheiden blijven en proberen beter te doen. Ik start niet met een air van: er kan me niets overkomen. Maar als ik niets tegenkom, zal ik er in de Ronde dicht bij zijn.”

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO BELGA ?? Greg Van Avermaet spurt naar zijn tweede zege in drie dagen. Jens Keukeleire zit helemaal kapot, in de achtergron­d komt een eerste peloton aanstormen.
FOTO BELGA Greg Van Avermaet spurt naar zijn tweede zege in drie dagen. Jens Keukeleire zit helemaal kapot, in de achtergron­d komt een eerste peloton aanstormen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium