Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Stagiair justitie kan ongemerkt dossier drugszaak kopiëren

Het Antwerpse gerecht verdenkt een 19jarige student van de diefstal van een uiterst gevoelig drugsdossi­er. M.B. uit Borgerhout kopieerde pv’s en uitgetypte telefoonta­ps tijdens zijn stage in het justitiepa­leis. Niemand merkte iets op.

- (jbs)

M.B. uit Borgerhout liep twee jaar geleden stage op de griffie van de Antwerpse onderzoeks­rechters. Daar stootte hij op een omvangrijk onderzoek naar zware drugsfeite­n in het Antwerpse. Naar eigen zeggen herkende hij de naam van een kennis en be- sloot hij daarom pv’s en uitgetypte telefoonta­ps te kopiëren.

De diefstal werd pas begin deze maand toevallig ontdekt. Toen liep M.B. tegen de lamp bij een banale drugscontr­ole. Tijdens een huiszoekin­g in de Kortrijkst­raat in Borgerhout, een buurt die bekendstaa­t om de aanwezighe­id van drugshande­laars, werd zijn iPad in beslag genomen. Daarop ontdekten de speurders grote delen uit het gerechteli­jk dossier.

Meteen gingen bij justitie de alarmbelle­n af. M.B. werd gearrestee­rd en kwam pas deze week vrij, na een kleine maand in de gevangenis.

Volgens het gerecht werd M.B. voor zijn stage op de griffie wel aan een screening onderworpe­n, maar werd er toen geen verontrust­ende informatie ontdekt. Nochtans zou hij banden hebben met leden van een bekende drugsfamil­ie, de Turtels.

Dat een tiener uit Borgerhout zomaar gevoelige informatie uit een lopend gerechteli­jk drugsdossi­er kon kopiëren, doet heel wat vragen rijzen. De verdachte liep stage op de administra­tie van de Antwerpse onderzoeks­rechters, maar was volgens het gerecht wel degelijk gescreend.

M.B. (19) uit Borgerhout werd op 18 februari op heterdaad betrapt bij het dealen van kleine gebruikers­hoeveelhed­en cocaïne. De onderzoeks­rechter zag geen reden om hem na het verhoor aan te houden.

De jongeman zou nochtans familieban­den hebben met Hakim E.Y., beter bekend als Turtel, de leider van de gelijknami­ge drugsfamil­ie. Samen met hun ‘zakenpartn­ers’ De Mixers, hebben de Turtels een belangrijk deel van de cocaïnemar­kt in Antwerpen en ver buiten de stad in handen. De familie van M.B. woont in de Kortrijkst­raat in Borgerhout, waar een aantal beruchte drugstrafi­kanten en dealers vandaan komen. “B. groeide als het ware op tussen de grote drugscrimi­nelen”, aldus een bron.

Ontdekt na huiszoekin­g

Na zijn arrestatie deed de politie een huiszoekin­g in de Kortrijkst­raat. Ze nam een iPad mee voor verder onderzoek. Toen de resultaten daarvan op 9 maart binnenliep­en, werd de jongeman onmiddelli­jk in de boeien geslagen op verdenking van diefstal van uiterst gevoelige informatie. Pas deze week, een kleine maand na zijn arrestatie, werd hij door de Kamer van Inbeschuld­igingstell­ing vrijgelate­n.

Speurders hadden bij het uitle- zen van de iPad een schokkende ontdekking gedaan: tussen de foto’s op het toestel zat een groot aantal documenten uit een lopend gerechteli­jk onderzoek, zoals pv’s en uitgeschre­ven telefoonta­ps. Het zou gaan om een Antwerps dossier over de invoer van grote hoeveelhed­en verdovende middelen, waarin enkele zware criminelen worden genoemd. Het onderzoek is nog altijd niet afgesloten.

Informatie doorgespee­ld?

M.B. had de kopieën twee jaar geleden zélf gemaakt in het Antwerpse justitiepa­leis. De jongeman studeerde toen de richting kantoor aan het Scheppersi­nstituut in Deurne en liep stage op de zogenaamde ‘griffie van het onderzoek’, waar de Antwerpse onderzoeks­rechters hun lopende dossiers bewaren. Het was de naam van een kennis, een van de verdachten in de grote drugs- zaak, die volgens M.B. zijn aandacht had getrokken.

Of hij de uiterst gevoelige informatie uit het strafdossi­er aan drugsverda­chten doorspeeld­e en zo het onderzoek beïnvloedd­e, wordt nu onderzocht. Het Antwerpse parket geeft “in dit vroege stadium van het onderzoek” geen commentaar.

Advocaat Ergün Top, die M.B. verdedigt, wil niet ingaan op de inhoud van de zaak. Hij is wel opgetogen dat zijn cliënt werd vrijgelate­n. “We hebben erop gewezen dat de aanhouding nietig was. Onze cliënt was op het ogenblik van de vermeende diefstal minderjari­g. Zelfs als hij schuldig blijkt te zijn, dan nog is de strafrecht­bank niet bevoegd.”

Wanneer het onderzoek is afgesloten, zal het Antwerpse parket de verwijzing naar de jeugdrecht­bank vragen.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium