Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Eternit verantwoor­delijk voor kanker werknemers en buren

Hof van beroep geeft Eric Jonckheere gelijk in strijd tegen bedrijf uit Kapelle-op-den-Bos

- YVES BARBIEUX

Eternit is verantwoor­delijk voor de vele asbestkank­ers bij zijn werknemers en de omwonenden van de fabriek in Kapelleopd­enBos. Dat heeft een rechter in beroep gisteren beslist. Een hele opsteker voor Eric Jonckheere. Zijn ouders en twee van zijn vier broers zijn aan de ziekte bezweken. “Wij hebben nu een veldslag gewonnen, maar de oorlog tegen asbest is nog lang niet voorbij.”

Hij hangt een ruiker aan de omheining van de Eternit-fabriek in Kapelle-op-den-Bos, daar waar zijn vader jarenlang een kaderfunct­ie bekleedde. ‘Ter nagedachte­nis van de slachtoffe­rs van asbest’, staat te lezen op het lint. Enkele uren voordien heeft een rechter in beroep Eric Jonckheere en zijn familie nog gelijk gegeven. “Eternit kende zeker sinds de jaren zeventig het gevaar van asbest – dat het verwerkte – voor de gezondheid van zijn werknemers en de omwonenden van de fabriek. Maar het bedrijf heeft verzuimd om de nodige voorzorgsm­aatregelen te nemen. Eternit moet de overleden Françoise Vannoorbee­ck-Jonckheere daarom 25.000 euro schadeverg­oeding betalen”, klonk het vonnis.

Voor haar familieled­en werd geen schadeverg­oeding toege- kend door het hof van beroep, ondanks de eis van 250.000 euro in totaal. Want ook vader Pierre en twee van hun vijf zonen overleden aan longvliesk­anker, veroorzaak­t door de asbestveze­ls die zij jarenlang in en rond de asbestceme­ntfabriek hebben ingeademd. “Maar ook mijn longen en die van mijn twee nog levende broers zitten vol asbest”, zegt Eric Jonckheere. “Toen wij hier opgroeiden, hadden wij nochtans een grenzeloos vertrouwen in Eternit. Bij Eternit werken was een hele eer. De firma had een uitstralin­g die vergelijkb­aar was met die van Sabena.”

Kapelle, het paradijs

“Wij wisten vanaf een zekere leeftijd wel dat asbest gevaarlijk was voor de werknemers”, zegt Jonckheere. “Maar de fabriek had overal filters geplaatst om rook en water asbestvrij uit te stoten. Zo werd ons voorgespie­geld. Wij gingen zorgeloos voetballen, tennissen en zwemmen. Kapelle was een paradijs. Dat de dood intussen vezel per vezel ons lichaam binnendron­g, beseften wij pas veel later.”

Het eerste alarmsigna­al was het overlijden van vader Pierre, in 1987. “Het vertrouwen in Eternit sloeg om in twijfel. Toen ook mama door asbestkank­er getroffen werd, raakten wij overtuigd dat Eternit de waarheid over het gevaar voor de omwonenden van de fabriek verzweeg. De straat waarin wij woonden, was amper 400 meter lang. Negen bewoners werden door kanker getroffen.”

Françoise, de moeder van Eric, weigerde de vertrouwel­ijke schikking van 42.000 euro die Eternit haar voorstelde. Zij stapte naar het gerecht, maar overleed in 2000. Haar zonen beloofden op haar sterfbed dat ze haar strijd zouden voortzette­n. Een strijd die ze nu ook in beroep wonnen. “Wij hebben nu een veldslag gewonnen, maar de oorlog tegen asbest is nog lang niet voorbij. We hopen dat nu meer mensen de stap naar de rechtbank zullen zetten.”

 ??  ?? FOTO KRISTOF VADINO Eric Jonckheere (links) en zijn broer zijn opgelucht na de uitspraak van het hof van beroep. “We hopen nu dat meer mensen de stap naar de rechtbank zullen zetten.”
FOTO KRISTOF VADINO Eric Jonckheere (links) en zijn broer zijn opgelucht na de uitspraak van het hof van beroep. “We hopen nu dat meer mensen de stap naar de rechtbank zullen zetten.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium