Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Hij zette alles op papier maar krijgt geen euthanasie

- (jvr)

Staf (91) heeft een zware hersenbloe­ding gehad, hij is verlamd en is er niet meer bij. De Antwerpena­ar had in een wilsverkla­ring uitdrukkel­ijk gekozen voor euthanasie. Maar hij mag niet gaan. Niet zolang hij niet in een coma ligt. Zijn vrouw Jeanne (87) strijdt nu voor een waardig einde voor haar man, zo is te zien in een reportage op Humo.be.

Jeanne staat bij het ziekbed van haar Staf. Ze knikt en huilt. Hij kust haar hand. Staf kan nog praten, maar Jeanne kan geen gesprek meer met hem voeren. Hij heeft op 3 februari een zware hersenbloe­ding gehad. Hij is verlamd aan de linkerkant, kan niet meer slikken. Zijn geest wil niet meer mee. Jeanne en Staf – uit Antwerpen, 56 jaar getrouwd – hadden zich voorbereid op dit moment. Als een van hen in zo’n toestand zou komen, wilden ze niet voortleven. Dus legden ze dat vast in een geregistre­erde wilsverkla­ring, heel duidelijk.

“Maar het was allemaal moeite voor niets”, zegt Jeanne in een pakkende videorepor­tage die te zien is op Humo.be. De wilsbeschi­kking is immers alleen geldig als er sprake is van een onomkeerba­re coma. Zover is het niet met Staf, dus kan euthanasie niet. “Wij hebben meer medelijden met onze dieren dan met onze mensen. Mijn kat was zestien jaar en ze was ziek. Ik ging ermee naar de dierenarts en die zei dat ze niet meer kon genezen. Dus kreeg ze een spuitje en sliep ze in. Dat doen ze met een mens niet, hé.”

Hopen dat hij achteruitg­aat

“Tienduizen­den Vlamingen lieten in de afgelopen jaren zo’n wilsverkla­ring registrere­n, voor het geval dat ze zich later niet meer kunnen uitdrukken”, zegt professor Wim Distelmans, voorzitter van het Levenseind­e Informatie­forum (LEIF). “Ze gaan er- van uit dat euthanasie mogelijk zal zijn wanneer ze een hersenbloe­ding krijgen, dement worden of in een coma raken en niet meer aanspreekb­aar zijn. Helaas, die wilsbeschi­kking geldt in slechts één situatie: als ze in een onomkeerba­re coma raken. De mensen begrijpen dat niet, en ik eigenlijk ook niet.”

Daarnaast bestaat een negatieve wilsverkla­ring, waarin je concreet uitdrukt wat je in de toekomst zeker níét wilt. Zo liet Staf optekenen dat hij niet kunstmatig gevoed wil worden. Het perverse gevolg is dat Jeanne alleen kan hopen dat haar man achteruit- gaat en dat hij niet meer zelfstandi­g kan eten. Hem nu laten gaan is verboden. Hem laten vergaan van honger en dorst, zodat hij in die onomkeerba­re coma terechtkom­t, kan wel.

Kleine wijziging

Het vreet aan Jeanne. “Ik ben op dit ogenblik in staat om al mijn pillen te pakken. En vóór hem te sterven. Ik vecht ertegen, maar ik zou liever dood zijn. Als je je man zo ziet liggen en je kan geen woord met hem spreken, dan is het leven niks meer.”

Het kan anders, zegt Distelmans. “Een kleine aanpassing in de wet volstaat. Daar staat nu dat de wilsbeschi­kking geldig is als je onomkeerba­ar niet meer bij bewustzijn bent. Als daar ‘niet bewust’ zou staan in plaats van ‘niet bij bewustzijn’, dan worden situaties als deze vermeden. Maar de huidige meerderhei­d staat niet te springen om de wet aan te passen.”

 ?? FOTO HUMO.BE ?? Jeanne bij het ziekbed van haar Staf.
FOTO HUMO.BE Jeanne bij het ziekbed van haar Staf.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium