Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Geen koningsdoc­hter, want ze heeft al een vader

Brusselse rechters maken korte metten met vraag tot erkenning

- STEVEN DE BOCK

Delphine Boël is niet de dochter van koning Albert II. Dat hebben drie Brusselse rechters gisteren beslist. Volgens hen is het duidelijk dat Jacques Boël zich lange tijd als een vader gedragen heeft, en dus juridisch als haar vader moet worden beschouwd. En twee vaders hebben, dat kan wettelijk niet.

Voor het kamp van Delphine Boël (49) komt het vonnis als een complete verrassing. Voor het kamp van voormalig koning Albert II is de uitspraak de logica zelf. Duidelijk zijn de drie rechters alleszins. Ze zijn van oordeel dat Delphine Boël het vaderschap van Jacques Boël (87) niet kan afwijzen. Het gevolg is dat ze al een vader heeft en dat haar vraag om Albert (82) als vader te erkennen ongegrond is.

Nochtans was de kunstenare­s ervan overtuigd dat ze sterk gewapend was toen ze eind februari haar zaak ging bepleiten bij de Brusselse rechtbank. Gewapend onder meer met een uitspraak van het Grondwette­lijk Hof, dat oordeelde dat de belangen van een kind om zijn ouders te kennen zwaarder doorwegen dan wettelijke regels als verjaring.

“We waren ervan overtuigd dat die uitspraak in ons voordeel zou spelen”, zegt Alain De Jonge, advocaat van Delphine Boël. “Die uitspraak heeft ervoor gezorgd dat de rechters de vraag van mijn cliënte om Jacques Boël als vader te verwerpen ontvankeli­jk hebben verklaard. Maar nadien hebben ze die wettelijke regels toch weer laten meespelen om de vraag finaal als ‘ongegrond’ te beoordelen. Ze kan het vaderschap niet verwerpen. Dat hadden wij niet verwacht, en mevrouw Boël ook niet.”

Biologie is niet genoeg

Vooral het wettelijke principe ‘bezit van staat’ heeft de doorslag gegeven. Dat houdt in dat iemand die zich als een ouder gedragen heeft, ook als ouder aanzien wordt. Het is een principe dat vaak een doorslagge­vende rol speelt als ouderschap wordt betwist. De rechters vinden dat Jacques Boël zich zo lang als va- der van Delphine heeft gedragen dat ze niet meer kan ontkennen dat hij haar vader is. Zelfs al is er een DNA-staal dat wetenschap­pelijk aantoont dat hij niet haar biologisch­e vader kan zijn.

“De rechters hebben geoordeeld dat vaderschap méér is dan biologie. Het is een mozaïek van elementen zoals een affectieve band en familiaal samenleven”, zegt Alain Berenboom, advocaat van Albert. Het kamp-Boël betwist dat er zo’n affectieve of familiale band zou zijn tussen Jacques en Delphine. “Toen ze geboren werd, waren Jacques Boël en haar moeder Sybille de Selys Longchamps al feitelijk gescheiden”, zegt Alain De Jonge. “Wettelijk nog niet, want dat deden dergelijke families niet in die tijd. Maar Jacques heeft op geen enkele manier bijgedrage­n aan de opvoeding van Delphine..”

Met Albert - die lang een affaire had met haar moeder - zou Delphine wél een affectieve band gehad hebben, vinden ze in haar kamp. Ook al heeft hij nooit publiekeli­jk toegegeven dat ze zijn dochter is, toch zou hij geregeld op bezoek gekomen zijn en verjaardag­scadeaus gekocht hebben.

Maar de mogelijke band tussen Delphine en Albert is door de rechters nooit in overweging genomen. De vraag om door Albert erkend te worden, werd automatisc­h onontvanke­lijk door het vonnis over Jacques Boël.

Volgens haar advocaten is Delphine verrast en ontgoochel­d, maar heeft ze meteen ook beslist om de strijd voort te zetten. “We gaan in beroep”, zegt Alain De Jonge. “En we zijn vol vertrouwen dat de raadsheren van het Hof van Beroep meer rekening zullen houden met onze argumenten.”

 ??  ?? Delphine Boël is verrast door de uitspraak, maar
kondigt meteen aan de strijd voort te zetten. Foto
onder: Albert II.
FOTO'S ISOPIX, PHOTO NEWS
Delphine Boël is verrast door de uitspraak, maar kondigt meteen aan de strijd voort te zetten. Foto onder: Albert II. FOTO'S ISOPIX, PHOTO NEWS
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium