Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Zatte ‘terrorist’ blijft in de cel

- (sare)

De raadkamer in Antwerpen heeft de aanhouding van Mohamed R. met een maand verlengd. Het federaal parket vorderde die verlengde aanhouding wegens inbreuken op de wapenwet.

Het onderzoek naar wat Mohamed R. (39) vorige week bezielde is nog niet afgerond. De Franse Tunesiër die donderdag opgepakt werd nadat hij tegen - volgens het parket - hoge snelheid over de bekende Antwerpse winkelstra­at Meir had gereden, blijft nog zeker een maand in de cel. De raadkamer besliste gisteren zijn aanhouding te verlengen.

Het is nog niet duidelijk of R. in beroep gaat tegen die beslissing. “Ik zal dat met mijn cliënt bespreken”, reageerde meester Raoul Vermeulen, de advocaat van de verdachte, gisteren na de zitting. Als er beroep aangeteken­d wordt, zal de Kamer van Inbeschuld­igingstell­ing binnen twee weken beslissen over de aanhouding van R.

Ondertusse­n is het volgens het federaal parket nog niet duidelijk of er wel een terroristi­sche link is aan de feiten waarvan R. verdacht wordt. De verdachte zelf was onder invloed van alcohol, cocaïne en cannabis en had al de hele nacht voordien voor problemen gezorgd. “Toen ik over de Meir naar de Scheldekaa­ien reed, was ik gewoon op zoek naar mijn vriendin”, verklaarde R. zelf over zijn escapade.

Hoewel de Franse Tunesiër nog steeds aangehoude­n is op verdenking van ‘poging tot moord in een terroristi­sche context’ lag de nadruk gisteren tijdens de zitting van de raadkamer steeds minder op het terrorisme. De federale aanklager vorderde de verlenging van de aanhouding op basis van inbreuken op de wapenwet. In de koffer van Mohameds auto werden een gedemontee­rde riotgun en enkele Aziatische steekwapen­s gevonden. Verder onderzoek zal duidelijkh­eid moeten scheppen, maar het lijkt er meer en meer op dat er van terrorisme geen sprake is.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium