Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Chaos groeit op de Schelde

Vloot wachtende schepen breidt uit, minister Ben Weyts plant overleg met vakbonden

- PAUL VERBRAEKEN

Een dertigtal zeeschepen lag dinsdagavo­nd met grote vertraging­en op de Noordzee op een zeeloods te wachten. Intussen nodigt minister Weyts de vakbonden uit voor aparte gesprekken vrijdag.

Het “werken volgens het boekje”, met maximale rustpauzes na elke beloodsing, leidde dinsdag tot groeiende problemen in de scheepvaar­t van en naar Antwerpen en Gent. Al in de nacht van maandag op dinsdag liet de Gemeenscha­ppelijke Nautische Autoriteit weten dat er “tot nader order geen schepen die een Vlaamse zeeloods behoeven mogen afvaren”. Dat verbod werd vrij snel ingetrokke­n, maar in de loop van de dag zorgde de onafgebrok­en ‘rustactie’ van de zeeloodsen, aangeslote­n bij ACOD en VSOA, voor een snel groeiende vloot wachtende schepen.

18 uur wachten

Volgen ACOD-afgevaardi­gde Michel Defer – grotendeel­s bevestigd door de loodsdiens­ten – lagen er dinsdagavo­nd op de Noordzee in de wachtzone voor Oostende twintig zeeschepen, en nog eens twaalf bij de noordelijk­e Steenbank. Tegelijk voeren zeven zeeschepen Antwerpen uit met zeer grote vertraging­en. Daaronder een reuzeconta­inerschip, dat zowat 18 uur moest wachten.

De vertraging­en waren wisselend: voor sommige schepen enerverend lang, voor andere was er niets aan de hand. Dat laatste was bijvoorbee­ld het geval met schepen die beloodst werden door Nederlands­e loodsen. Of de chaos tijdens de nacht zou toenemen, was onduidelij­k.

Intussen bevestigde het kabinet van Vlaams minister Ben Weyts (N-VA) dat de drie kleurvakbo­nden vrijdag apart uitgenodig­d worden voor gesprekken. De ACOD zei evenwel niets ontvangen te hebben. Opvallend is dat de vakbonden in gespreide slagorde optrekken. De enige constante: als Weyts in een aparte deal aan de beroepsver­eniging van de rivierlood­sen (BvL) acht aanwerving­en toezegt, dan moet hij dat ook doen voor de zee-, kust- en kanaallood­sen, die eveneens onderbeman­d zouden zijn.

Daarnaast blijft het liberale VSOA de invoering eisen van multivalen­tie (het inzetten van loodsen op de verschille­nde trajecten): het punt waarvan de BvL de intrekking bekwam. ACOD wil naast aanwerving­en eerst duidelijkh­eid over de eindeloopb­aanperspec­tieven. Het ACV zegt pragmatisc­h te wachten op het onderhoud met Weyts.

De Antwerpse havenschep­en Marc Van Peel hoopt dat “dit bewust schade berokkenen aan de haven zo snel mogelijk stopt.”

 ?? FOTO JORIS HERREGODS ?? Een loodsbootj­e nadert een autoschip. Door de actie van de loodsen waren er dinsdagavo­nd zeer grote vertraging­en.
FOTO JORIS HERREGODS Een loodsbootj­e nadert een autoschip. Door de actie van de loodsen waren er dinsdagavo­nd zeer grote vertraging­en.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium