Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Antwerpen Proeft lokt koks uit andere steden

Culinair evenement bezet Waagnatie in verlengd weekend van 1 mei

- JOHAN VAN BAELEN, RUDY COLLIER Antwerpen Proeft, vrijdag 28 april tot en met maandag 1 mei, www.proeft.be

Antwerpen Proeft kijkt voor zijn elfde editie over de grens van de provincie en trekt chefs aan van onder meer Gent en Brussel. Seppe Nobels van Graanmarkt 13 doet beter en werkt samen met een Syrische chef.

Voor de elfde editie van Antwerpen Proeft speelt groenteche­f Seppe Nobels in op de tijdsgeest en laat hij zich inspireren door een van zijn koks, de Syrische vluchtelin­g Badr Aduni. “Badr is via de sociale tewerkstel­lingscel Werkvormm bij ons gekomen”, zegt Nobels. “Voor het festival hebben we het projectje ‘ From Syria with Love’ opgezet. We kozen drie bereidinge­n die Badr kent van bij zijn moeder en gaven er onze eigen toets aan.”

Trendsette­rs

Ook Antwerpen Proeft zelf kijkt nadrukkeli­jker dan vroeger over de grenzen van stad en provincie. “We doen dit jaar uitstapjes naar Nederland”, zegt organisato­r Ward Ramaekers, “maar we nodigen ook de nieuwbakke­n sterrenche­f Thijs Vervloet uit Westerlo uit, Michaël Vrijmoed van zijn gelijknami­ge restaurant in Gent en Karen Torosyan van Bozar Brasserie in Brussel.”

“Door het aantrekken van culinaire trendsette­rs onderstree­pt Antwerpen Proeft dat onze stad de culinaire hoofdstad is van Vlaanderen”, merkt schepen Koen Kennis op. “Meteen een goed argument om toeristen te lokken”, weet zijn partijgeno­ot en minister Ben Weyts. “Wist je dat voor 40% van de toeristen het culinaire imago van een stad of streek meespeelt in de keuze van hun bestemming?”

Volgens Antwerpen Proeft kun je er niet vroeg genoeg aan beginnen. Dus geeft het nog meer aandacht aan de jongste gastronome­n. Die hebben gratis toegang tot zestien jaar. Er verschijnt een speciaal label bij kindvriend­elijke gerechten. Op het Proeft Podium zijn er gratis workhops voor kinderen tot 12 jaar en gratis kooklessen voor gevorderde­n tussen 7 en 12 jaar. Volwassene­n kunnen vanaf 3 april online inschrijve­n op kookworksh­ops.

Wie liever wil proeven, kan dit jaar niet naast de trend van ‘ gour- met fast food’ kijken, of snacks van een echte chef, zoals de bitterball­en van de Nederlands­e BallenBar of de kaaskroket­ten van La Paix in Brussel (beide één Michelinst­er).

Wie de belevenis thuis wil voortzette­n, kan vanaf deze editie terecht in de culinaire boekenbeur­s, met onder andere Sandra Bekkari, die haar boek Nooit meer

diëten signeert.

 ??  ?? Seppe Nobels met de Syrische kok Badr Aduni. De exotische gerechten uit zijn thuisland worden geserveerd op een typisch Belgisch blaadje witloof.
FOTO JAN VAN DER PERRE
Seppe Nobels met de Syrische kok Badr Aduni. De exotische gerechten uit zijn thuisland worden geserveerd op een typisch Belgisch blaadje witloof. FOTO JAN VAN DER PERRE
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium