Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Nieuwe collega is steeds vaker vijftigplu­sser

Terwijl ING oudere werknemers wil afdanken, kiest groeiend aantal bedrijven bewust voor ervaring

- CHRISTOF WILLOCX

De bank ING België wil een groot deel van haar 55plussers afdanken, door hen tot de pensioenle­eftijd 60 tot 80% van het brutoloon uit te betalen. “Heel fout!”, vindt arbeidsmar­ktspeciali­st Jan Denys.

ING België kondigde vorig jaar aan dat er tegen 2021 zo’n 1.700 mensen naakt zouden worden ontslagen. Na onderhande­lingen met de vakbonden ligt nu een ander voorstel op tafel. Het aantal naakte ontslagen zou worden beperkt tot vierhonder­d à negenhonde­rd. ING België wil dat onder meer doen door 55-plussers die minstens tien jaar voor de bank werken tot aan hun wettelijke pensioen 80% van hun brutoloon uit te keren. Elke 55-plusser mag zelf bepalen of hij in de regeling stapt of niet. De bank zou alles zelf betalen. Van SWT, beter bekend als brugpensio­en, is geen sprake. Het plan zou tegen eind deze week kunnen worden goedgekeur­d door de vakbonden en de raad van bestuur van ING België.

Afgeschrev­en?

Maar niet iedereen is enthousias­t over het plan. “Zo geef je weer de indruk dat 55-plussers worden afgeschrev­en voor de arbeidsmar­kt”, zegt Jan Denys, arbeidsmar­ktspeciali­st van Randstad. “Gelukkig is het tij bij andere bedrijven geleidelij­k aan het keren. In het eerste semester van 2015 vond 3,9% van de werkzoeken­de werklozen van vijftig jaar of ouder een job. In het eerste semester van 2016 steeg dat naar 4,7%.”

Die stijgende trend wordt ook opgemerkt door Nestor, een uitzendbur­eau dat jobs zoekt voor vijftigplu­ssers. “We bestaan nu één jaar. In die tijd kregen we ruim 250 vacatures binnen van bedrijven die bewust een vijftigplu­sser wilden aanwerven”, zegt Mathieu Vandenhend­e, een van de oprichters van Nestor. “Eén derde van hen krijgt een voltijdse job. Eén derde werkt deeltijds. En één derde klust bij als gepensione­erde.”

Niet per se duurder

Joris De Lannoy, algemeen directeur van de drukkerij Antilope Printing in Lier, heeft onlangs een 51-jarige account manager voltijds aangeworve­n. “Hij moet de relatie met onze klanten beheren”, zegt De Lannoy. “Een oudere werknemer is al gevormd. Iemand van 24 jaar kan op zijn dertigste een heel ander persoon zijn. Iemand van 51 jaar blijft wellicht zoals hij is. Bovendien hebben vijftigplu­ssers doorgaans geen kleine kinderen meer, waardoor ze minder tijd moeten steken in de zorg voor hun gezin en meer energie overhouden voor hun werk. En ze hebben ook pakken meer ervaring. Een vierde van mijn zeventig werknemers is vijftigplu­sser.”

Hoe zit het met de loonkosten van vijftigplu­ssers? “Dat valt wel mee”, zegt Joris De Lannoy. “Het loon wordt in de eerste plaats bepaald door de inhoud van de job.”

Sommige bedrijven zoeken ook bewust naar gepensione­erde vijftigplu­ssers die een centje willen bijverdien­en. “Wij zochten iemand om twee dagen per week in ons magazijn te werken”, zegt Marleen Van den Brande, zaakvoerst­er van First Class uit Schoten, een importeur en verdeler van bureaumate­riaal. “We kozen voor jongeren, maar die waren vaak niet gemotiveer­d. Nu doet een 61-jarige gepensione­erde die job, en over hem zijn we wel tevreden”, zegt Van den Brande.

Die 61-jarige is Paul Suykerbuyk uit Wommelgem. “Ik wil niet altijd thuiszitte­n”, zegt Paul. “Daarom is deze job voor mij ideaal. Op maandag en dinsdag werk ik. De rest van de dagen besteed ik aan mijn hobby’s en kleinkind.”

 ?? FOTO DIRK VERTOMMEN ?? Ongeveer een vierde van de zeventig werknemers die Joris De Lannoy (vooraan) tewerkstel­t met drukkerij Antilope in Lier is vijftigplu­sser. “Hun kinderen zijn vaak al volwassen, waardoor ze meer energie hebben voor hun werk, en ze hebben pakken meer...
FOTO DIRK VERTOMMEN Ongeveer een vierde van de zeventig werknemers die Joris De Lannoy (vooraan) tewerkstel­t met drukkerij Antilope in Lier is vijftigplu­sser. “Hun kinderen zijn vaak al volwassen, waardoor ze meer energie hebben voor hun werk, en ze hebben pakken meer...

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium