Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Spanning binnen meerderhei­d?

Open Vld en CD&V teleurgest­eld over reactie De Wever

- SACHA VAN WIELE

De Meerderhei­dspartijen Open Vld en CD&V zijn teleurgest­eld in de reactie van burgemeest­er De Wever (NVA) over de omstreden WhatsAppgr­oep van enkele agenten. “Ik had een duidelijke veroordeli­ng en maatregele­n verwacht”, zegt Turtelboom (Open Vld).

Een dag na het debat over de racistisch­e WhartsApp-groep in de Antwerpse gemeentera­ad blijven nog heel wat raadsleden met vragen zitten, ook bij de meerderhei­d.

“Ik ben een loyaal lid van de meerderhei­d, maar er zijn grenzen”, zegt Open Vld-fractielei­der Annemie Turtelboom. “Dit is het derde incident rond racisme binnen het Antwerpse korps. Steeds werd gezegd dat het om een geïsoleerd incident ging. Dat kan je nu niet blijven vol- houden.”

Turtelboom verwees in de gemeentera­ad naar een zwijgcode binnen het korps, waardoor deze praktijken blijven bestaan. Ze meent ook dat er onvoldoend­e een signaal wordt gegeven dat racisme niet kan.

“Ik weet dat dit een complex probleem is en de oplossinge­n niet eenvoudig zijn, maar ik had van de burgemeest­er en de korpschef een sterkere erkenning van het probleem verwacht”, zegt ze. “De burgemees- ter praat wat er in die groep werd geschreven niet goed, maar hij verwees in één adem naar verzachten­de omstandigh­eden. Hij haalde de werkdruk aan, maar dat is geen reden om racistisch­e en seksistisc­he praat te verkopen. Ik had een grotere veroordeli­ng verwacht.”

Ook Patrick Janssen (CD&V) liet zich kritisch uit en verwees naar de verantwoor­delijkheid van de korpsleidi­ng. Hij staat hiermee niet alleen binnen zijn partij. Het ongeduld over de korpsleidi­ng groeit bij de Antwerpse christen-democraten. Het verklaart de duidelijke stellingna­me van Janssen.

Allochtone aspirantag­enten “CD&V staat bekend om de nuance op te zoeken in het debat, maar rond racisme mag je niet genuanceer­d zijn”, zegt schepen Caroline Bastiaens (CD&V). “Ondanks de stappen die het korps zet, blijven er

CARINE LEYS

Fractielei­der NVA “Het is niet omdat we in een coalitie zitten, dat we allemaal dezelfde mening moeten hebben.”

de problemen opduiken. Toch zie ik ook de eerste positieve resultaten opduiken, zoals meer aspirantag­enten van allochtone afkomst.”

Ook bij de oppositie waren de reacties van CD&V en Open Vld opgevallen. “De Wever had op de raad alleen de steun van zijn eigen partij en Vlaams Belang”, zegt Groen-fractielei­der Wouter Van Besien.

“Geen problemen”

Robert Voorhamme (sp.a) verwacht dat de spanningen tussen de meerderhei­dspartijen alleen nog zullen toenemen met de verkiezin- gen in het vooruitzic­ht.

N-VA-fractielei­der Carine Leys ziet in de kritiek van de coalitiepa­rtners geen probleem voor de meerderhei­d.

“Het is niet omdat we in een coalitie zitten, dat we allemaal dezelfde mening zijn toegedaan”, zegt Leys. “Wij zijn overtuigd dat de korpsleidi­ng en de burgemeest­er het nodige heeft gedaan én doet tegen racisme. Bovendien hoorde ik de burgemeest­er wel duidelijk het racisme veroordele­n.”

 ??  ?? FOTO BELGA
FOTO BELGA
 ?? FOTO JAN VAN DER PERRE ?? Turtelboom en Janssen uitten kritiek in gemeentera­ad.
FOTO JAN VAN DER PERRE Turtelboom en Janssen uitten kritiek in gemeentera­ad.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium