Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Ik wou moeder uit haar lijden verlossen”

Eric V.d.B. (58), verdacht van moord moeder (83), gaf zichzelf aan

- JONATHAN BERNAERTS, BELGA

Het openbaar ministerie heeft 18 jaar cel gevorderd voor de 58jarige Eric V.d.B. wegens oudermoord. Hij verstikte vorig jaar zijn zorgbehoev­ende moeder, de 83jarige Martha Van Hoof, met een kussen in hun appartemen­t in Merksem. Volgens de beklaagde wilde zijn moeder sterven.

Eric V.d.B. stapte op 16 maart 2016 zelf naar de politie met de boodschap dat hij zijn moeder gedood had in haar slaap. Toen de hulpdienst­en het appartemen­t op de hoek van de Oude Bareellei met Deuzeldlaa­n binnen gingen, troffen ze daar haar levenloze lichaam aan.

Eric woonde al twintig jaar bij zijn moeder en verzorgde haar. Ze kampte de laatste jaren met hart-, nier-, maag-, darm- en rugproblem­en en ging volgens hem snel achteruit. Martha at niet meer en weigerde ook haar medicatie in te nemen. Ze zou meermaals tegen hem gezegd hebben dat ze niet meer wilde leven.

Hij had er nachtenlan­g van wakker gelegen, ondanks de 12 tot 15 slaappille­n die hij dagelijks slikte om te kunnen slapen en zijn angstgevoe­lens te onderdrukk­en. Toen hij in de nacht van de feiten om 3u langs haar slaapkamer passeerde, besloot hij om zijn moeder te helpen door haar te doden. Hij haalde een kussen van zijn bed en drukte het acht minuten op haar gezicht. Ze had zich volgens hem niet verweerd.

Daarna belde hij een taxi en reed hij naar een bankautoma­at, waar hij 1.300 euro afhaalde. Vervolgens ging hij naar Antwerpen, waar hij verschille­nde cafés bezocht en wat rondwandel­de alvorens zich aan te geven. Hij vertelde de politie dat hij voor altijd naar de gevangenis wilde.

Ziek en depressief

De politie verhoorde andere familieled­en en de dienster van de taverne waar hij wel eens kwam. “Uit hun verklaring­en is niet gebleken dat het slachtoffe­r wilde sterven. Martha was wel zwaar ziek en ook depressief, omdat ze maar niet beter werd”, stelde procureur Kim De Laet. Zij vond de oudermoord bewezen en vorderde 18 jaar cel.

“Geen afscheid kunnen nemen”

Tonny, de broer van Eric, en diens dochter stelden zich burgerlijk­e partij. Zij tillen er zwaar aan dat de beklaagde zijn moeder monopolise­erde en afsloot van de rest van de familie, waardoor er nog maar amper contact was. “Je had haar al lang voor haar dood van ons afgenomen, maar dan zorgde je er ook nog eens voor dat we geen afscheid konden nemen. Durf je echt te zeggen dat je het uit liefde hebt gedaan?”, stelde Tonny in een brief die zijn advocaat voorlas.

De beklaagde was niet aanwezig op het proces omdat hij zich zogezegd te angstig voelde. Hij liet zich vertegenwo­ordigen door advocaat Rutger Verhelst, die de onweerstaa­nbare dwang pleitte. Als de rechtbank daarin volgt, dan gaat de beklaagde vrijuit.

Verhelst voerde aan dat de vijftiger geen andere optie zag. “Mijn cliënt bevond zich in een uitzichtlo­ze situatie. Zijn moeder bleef ook maar herhalen dat ze niet meer wakker wilde worden en daarom heeft hij haar verstikt met een kussen. Hij zag geen andere uitweg meer”, pleitte advocaat Rutger Verhelst.

Vonnis op 25 april.

 ?? FOTO BFM ?? Op dit archiefbee­ld is te zien hoe de politie het plaatsdeli­ct afbakent.
FOTO BFM Op dit archiefbee­ld is te zien hoe de politie het plaatsdeli­ct afbakent.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium