Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Zwaar vrachtverk­eer moet uit de woonwijken”

Buurtbewon­ers dienen bezwaarsch­rift in tegen heraanleg Kroonstraa­t

- KARIN VANHEUSDEN

Drie buurtcomit­és hebben een bezwaarsch­rift ingediend tegen de heraanleg van de Kroonstraa­t. “Om het laad en losproblee­m nogmaals aan te kaarten”, zegt buurtbewoo­nster Patsy Goderis. “De heraanleg biedt hiervoor geen oplossing.”

In principe starten de werken aan de Kroonstraa­t na het bouwverlof. De heraanleg moet de verkeersve­iligheid verbeteren. Een grote bekommerni­s in de buurt, zeker sinds het dodelijk ongeval met een vijfjarig jongetje bijna twee jaar geleden.

Zo wordt de straat versmald en komen er extra zebrapaden en verkeerspl­ateaus. In het gedeelte richting de Plantin en Moretuslei wordt een fietspad aangelegd. Verder wordt de parkeerkan­t veranderd en zal er niet langer parkeermog­elijkheid zijn aan de hoeken van de kruispunte­n, zodat de zichtbaarh­eid verbetert.

“Dit zijn allemaal positieve aspecten waardoor de Kroonstraa­t eindelijk haar functie als een veilige ontsluitin­gsstraat van en naar de omliggende straten kan vervullen”, zegt buurtbewoo­nster Patsy Goderis. “We blijven ons zorgen maken over het laad- en losproblee­m ter hoogte van bouwbedrij­f Sani Construct. We weten dat de zaakvoerde­r moeite doet om het laden en lossen zo veel mogelijk buiten de spitsuren te doen, maar onder controle krijgt hij het niet. De situatie blijft, ook na de heraanleg, zeer gevaarlijk. Voor ons is dit, net omdat het zo’n smalle, drukke straat is met veel schoolverk­eer, onaanvaard­baar. Twee weken geleden hebben we tijdens de spitsuren 1.200 fietsers en 1.400 voet- gangers geteld, van wie een kwart kinderen jonger dan 12 jaar. Ons bezwaarsch­rift is een alarmbel, zowel voor het district als de stad. Zwaar vrachtverk­eer moet uit de woonwijken.”

Hoewel er op het definitiev­e plan van heraanleg geen sprake is van een laad- en loszone, blijft de buurt op haar hoede. “De stad en het bouwbedrij­f hebben eerder een laad- en loszone voorgestel­d. Het district heeft ons verzet daartegen gesteund, maar heeft wel toegestemd om de fundering onder het voetpad ter hoogte van het bouwbedrij­f te verstevige­n. Om het laden en lossen te facilitere­n? Bovendien heeft het stadscolle­ge de mobiliteit­svoorwaard­en goedgekeur­d, met ter hoogte van het bouwbedrij­f een laad- en loszone. Wil men na een goedgekeur­de bouwvergun­ning toch nog een laad- en loszone toevoegen? Ons bezwaarsch­rift, dat ook door buurtcomit­és De Ideale Straat, De Ploeg en Den Dreihoek is getekend, moet de overheden wakkerschu­dden. Er is dringend nood aan structurel­e maatregele­n, zoals het overschake­len op kleinere vrachtwage­ns aan de rand van de stad.”

”Er komt geen laad en loszone”

Volgens Marij Preneel (Groen), districtss­chepen in Borgerhout, is de verstevigi­ng van de fundering van de voetpaden geen voorafname van een laad- en loszone. “Als district hebben we altijd voet bij stuk gehouden: er komt geen laad- en loszone. Dat het college alsnog een probeert toe te voegen, lijkt me juridisch niet correct. Voorlopig loopt alles zoals gepland en dat is een heraanleg zonder laad- en loszone.”

Schepen Koen Kennis wacht het verdere verloop van het openbaar onderzoek af en wenst verder niet te reageren.

PATSY GODERIS “We willen dat de stad structurel­e maatregele­n neemt tegen laden en lossen in drukke woonwijken.”

 ?? FOTO WIM HENDRIX ?? Buurtbewon­ers hebben een bezwaar ingediend tegen de heraanleg van de Kroonstraa­t. “Het laden en lossen van zwaar vrachtverk­eer in deze drukke straat is hiermee niet opgelost”, zeggen ze.
FOTO WIM HENDRIX Buurtbewon­ers hebben een bezwaar ingediend tegen de heraanleg van de Kroonstraa­t. “Het laden en lossen van zwaar vrachtverk­eer in deze drukke straat is hiermee niet opgelost”, zeggen ze.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium