Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Koers Resilux keldert na afspringen overname

Bain Capital blaast deal met Wetters petflessen­bedrijf onverwacht af

- KRISTOF SIMOENS

“De juiste partner op het juiste moment.” Zo omschreef CEO Dirk De Cuyper de Amerikaans­e investerin­gsmaatscha­ppij Bain Capital toen het nieuws van de overname begin februari uitlekte. Maar de deal valt nu het water: de Duitse concurrent­iewaakhond ligt dwars. Meteen kreeg het Resiluxaan­deel een flinke draai om de oren.

Begin februari bereikte de familie De Cuyper, hoofdaande­elhouder van Resilux, een akkoord met het Amerikaans­e Bain Capital: de Amerikanen zouden 390 miljoen euro op tafel leggen voor de Oost-Vlaamse petflessen­producent, die na negentien jaar van de beurs zou verdwijnen.

De Amerikanen wilden Resilux laten fuseren met het Britse Petainer, dat onder meer waterbidon­s en plastic vaten produceert voor de drankindus­trie. Bain Capital had naar eigen zeggen al een princiepsa­kkoord op zak over de overname van Petainer. De geplande fusie van beide bedrijven zou een Europees zwaargewic­ht vor- men. Maar dat was buiten de Duitse concurrent­iewaakhond gerekend. Die vreest na een eerste onderzoek dat de nieuwe combinatie een “verstorend effect” kan hebben op de markt en wil een diepgaand onderzoek. Wat Bain Capital dan weer niet ziet zitten, omdat een beslissing dan veel te lang op zich zou laten wachten. En dus trek- ken de Amerikanen hun staart (en hun bod) in.

In een reactie aan zakenkrant De Tijd betreurt Dirk De Cuyper het afspringen van de deal: “We konden een grote stap zetten”, zei hij vanop zakenreis in Zwitserlan­d. Al toont de CEO zich strijdvaar­dig: “We zullen nu zelf voortbouwe­n. We hebben geen schulden, dus is er ruimte genoeg om te investeren in fabrieken, onderzoek en misschien wel overnames.”

Stevige oplawaai

Op de beurs liet het afspringen van de deal zich snel voelen. Maandagavo­nd was een Resilux-aandeel nog 187,25 euro waard (ter vergelijki­ng: Bain Capital bood 195 euro), gisterocht­end – nadat het aandeel even geschorst werd – verloor de koers in één klap 18%. Daarmee dook de koers zelfs 5% onder de waarde net vóór het bod, toen één aandeel nog 162,5 euro waard was. Gisteravon­d stond het aandeel nog altijd ruim 16% in het rood.

 ?? FOTO BELGA ?? CEO Dirk De Cuyper: “We zullen nu zelf voortbouwe­n.”
FOTO BELGA CEO Dirk De Cuyper: “We zullen nu zelf voortbouwe­n.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium