Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Basisinkom­en voor iedereen:

Daar is het idee voor een basisinkom­en weer. Toen Roland Duchâtelet het twintig jaar geleden lanceerde, waren de geesten nog niet rijp. Maar alles verandert. Kan het nu wel?

- Lex Moolenaar Senior writer Gazet van Antwerpen

Ondernemer Roland Duchâtelet was in 1997 de pionier met zijn pleidooi voor een basisinkom­en. Een beperkt maar vast bedrag voor elke Belg in de actieve beroepsbev­olking, een basis om van te leven en om eenieder verder de vrijheid te geven om de rest van dat leven vorm te geven.

Twintig jaar geleden oogstte het idee weinig succes. Er volgden wel experiment­en. In Finland was het een succes. In India nog meer. Daar bleek het basisinkom­en een uitermate positief effect te hebben op de samenlevin­g. Omdat overleven geen doel meer hoefde te zijn, konden de mensen zich storten op emancipati­e. De algemene gezondheid­stoestand werd beter, het ondernemer­schap kwam in de lift, er kon meer worden gespaard en het aantal schoolverl­aters daalde. Kortom, de invoering van een basisinkom­en zorgde voor een koopkracht­injectie die aan de basis lag van economisch­e ontwikkeli­ng.

Kan dat ook bij ons zo zijn? In haar nieuwe boek Win for life stelt Nele Lijnen (Kamerlid Open Vld) dat een basisinkom­en van zo’n 1.000 euro per maand een groot deel van de huidige administra­tie van de sociale zekerheid kan vervangen.

Robots worden slimmer dan mensen

Volgens studies van de universite­it van Oxford wordt de helft van onze huidige jobs bedreigd door de robotiseri­ng. Professor Maarten Goos (KU Leuven) denkt dat 1,4 miljoen van onze banen zullen verdwijnen in de komende twintig jaar. Volgens de specialist­en zullen robots tegen 2029 slimmer zijn dan mensen. In die context begrijpen we de Limburgse techno-ondernemer Stijn Bijnens, als hij zegt: “Het is niet de vraag of we een basisinkom­en moeten invoeren, maar wel wanneer.”

De volgende golf van de automatise­ring zal talloze jobs overbodig maken. Dat zou op zich goed nieuws zijn, ware het niet dat onze arbeidsmar­kt en vooral onze sociale zekerheid daar niet op voorbereid zijn. Als

 ?? FOTO RR ?? De invoering van een basisinkom­en op sommige plaatsen in India zorgde voor een koopkracht­injectie die aan de basis lag van economisch­e ontwikkeli­ng.
FOTO RR De invoering van een basisinkom­en op sommige plaatsen in India zorgde voor een koopkracht­injectie die aan de basis lag van economisch­e ontwikkeli­ng.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium