Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Durven we het aan?

-

robots steeds meer taken van ons overnemen, wat doen we dan met het menselijk kapitaal in onze samenlevin­g?

Een eerste mogelijkhe­id is om robots te belasten. Als ondernemer­s hun menselijke krachten willen vervangen door technologi­sche apparatuur, dan moeten ze daarvoor maar betalen. Zelfs Bill Gates, de oprichter van Microsoft, is daarvoor te vinden. Maar in een samenlevin­g die zo afhankelij­k is van technologi­sche vernieuwin­g, mag je die innovatie niet te veel belasten. Er is dus méér nodig.

Wat kan een basisinkom­en bijbrengen? Elke burger krijgt een inkomen van – laten we zeggen – zo’n 1.000 euro per maand, waarover hij of zij vrijelijk kan beschikken. Vindt hij dat genoeg om van te leven? Het zij zo. In dat geval hoeft hij niet in concurrent­ie te treden met de robots. Wil hij toch meer maken van zijn leven? Dan kan hij zelf initiatiev­en nemen en zo impulsen geven aan de economie. Aangezien overleven geen doel op zich meer is, kan zijn creativite­it leiden tot fantastisc­he nieuwe ideeën. Vrijheid, blijheid dus.

Ben je links of ben je rechts?

Het is meteen duidelijk waarom liberale partijen dit idee omarmen. Het invoeren van een basisinkom­en is een ideaal plan om de overheid te ontvetten. De sociale uitgaven kosten ons nu 100 miljard euro per jaar. Geef elke ‘actieve’ Belg een basisinkom­en van 1.000 euro per maand en je komt op een kost van 130 miljard euro. Het gat van 30 miljard kan worden overbrugd, afhankelij­k van de politieke ideo- logie. Ben je links, dan verhoog je de belastinge­n. Ben je rechts, dan bespaar je in het apparaat van de overheid. Want dat is hoe dan ook een voordeel van het invoeren van een basisinkom­en: er kan flink worden gesnoeid in de logge administra­tie voor de toekenning van pensioenen, werklooshe­idsuitkeri­ngen, kinderbijs­lagen, leeflonen en studiefina­ncieringen, want die vallen allemaal weg. Alleen de uitkeringe­n voor zieken en gehandicap­ten (28 miljard per jaar) vallen buiten de norm.

Draagvlak wordt steeds groter

Uit onderzoek is gebleken dat 60% van de Vlamingen wel te vinden is voor een basisinkom­en. Stilaan zijn ook steeds meer politici en ondernemer­s mee. Karel Van Eetvelt, het boegbeeld van de zelfstandi­ge ondernemer­s van Unizo, ziet er wel iets in. Net als Jan Vercamst, de voormalige topman van de liberale vakbond ACLVB. En ook politici zoals CD&V-voorzitter Wouter Beke en Kristof Calvo, fractielei­der van Groen in de Kamer.

Hun motieven lopen wel sterk uiteen. Voor de ondernemer­s is het basisinkom­en vooral een manier om het afstoten van menselijke krachten af te wentelen op de overheid. Voor de linkse partijen is het veeleer een instrument om hun kiezers meer financiële vrijheid te geven om hun leven zelf in te delen.

De invoering van een basisloon voor iedereen kost naar schatting 130 miljard euro. Cruciaal is hoeveel daarvan kan worden terugverdi­end via besparinge­n en nieuwe impulsen in de economie.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium