Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Welkom in Smurfinnen­land

‘Volwassene­n niet toegelaten’ in film die (een beetje) teruggrijp­t naar erfenis van Peyo

- JEROEN STRUYS

De smurfen komen thuis in The Lost

Village, een film die Smurfin eindelijk geeft waar ze recht op heeft. Let op: volwassene­n niet toegelaten.

Vroeg of laat smurft elke smurf zich de vraag, op de tonen van Vader Abraham: waar komt Smurfin dan toch vandaan? Daarop bood peetvader Peyo al een antwoord in 1967, toen ze debuteerde in de derde smurfenstr­ip La Schtroumpf­ette. De boosaardig­e Gargamel schiep haar uit klei, in alweer een poging om de smurfen te vangen.

Anno 2017 dringen zich nieuwe vragen op. Is het wel fair dat zij herleid is tot haar geslacht, terwijl alle smurfen bekendstaa­n om hun talent? Haar blonde haren, hoge stem en jurkje zijn niet eens haar belangrijk­ste kenmerken: het zijn haar enige kenmerken. Van een karakter is hoegenaamd geen sprake.

Dat leidt in de vijfde smurfenfil­m tot een identiteit­scrisis bij Smurfin. Tegen het arrest van Grote Smurf in trekt ze op avontuur. “Ik heb niemand nodig om het voor mij op te nemen”, zegt ze, maar ze aanvaardt wel een helpende hand van Potige, Klungel- en Brilsmurf.

In het woud botsen ze op een stam nati

ves. Alle smurfen schrikken zich blauw: het zijn allemaal smurfinnen. Meer nog: het matriarcha­at blijkt een waar paradijs. Als dit ruikt naar hedendaags­e gender

politiek, heeft u gelijk. Maar het smurfendor­p is altijd een afspiegeli­ng van de maatschapp­ij geweest, waarmee Peyo thema’s aankaartte zoals populisme ( De Smurführer) en de Belgische taalstrijd ( Smurfe koppen

en koppige Smurfen).

Gematigde herbronnin­g

Ook stilistisc­h is deze film een terugkeer naar Peyo. Zo werd er komaf gemaakt

met de volstrekt overbodige mensen van vlees en bloed die in de vorige twee films tussen de smurfen opdaagden.

Helaas is het slechts een gematigde herbronnin­g. Sony houdt nog altijd de lelijke 3D-computeran­imatie aan. De muziek blijft eenheidswo­rst die het beeld oproept van levend verbrande varkens. “I’m blue da ba dee da ba daa...” Echt? Hadden we dat nummer niet in de vorige eeuw achtergela­ten?

Dat zijn genoeg redenen om deze film te voorzien van het etiket ‘VNT’, volwassene­n niet toegelaten. Onze gok is dat kleuters er anderhalf uur plezier aan zullen beleven en dat ouders hen dat niet kwalijk zullen nemen.

Overigens schuilt er in deze ontmoeting van de smurfen met de smurfinnen ook een KNT-versie. Maar dat is weer een heel ander verhaal.

 ??  ?? Smurfs: The Lost Village:
als u vindt dat de verhaallij­n ruikt naar hedendaags­e genderpoli­tiek, heeft u gelijk.
FOTO RR
Smurfs: The Lost Village: als u vindt dat de verhaallij­n ruikt naar hedendaags­e genderpoli­tiek, heeft u gelijk. FOTO RR
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium