Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Ik liep een perf ecte race”

Manuel De Backer plaatst zich op de 10 km voor EK beloften

- (basp)

Manuel De Backer heeft zich in zijn eerste pistewedst­rijd van het seizoen geplaatst voor het EK voor beloften in het Poolse Bydgoszcz (1316 juli). Op de 10.000 m klokte de Essenaar 29’29”17. Zes seconden onder de gevraagde limiet.

Normaal gezien zou De Backer vorig weekend zijn eerste race van het zomerseizo­en lopen, maar door stormweer werd die wedstrijd afgelast. Daarom startte hij zaterdag op de sterk bezette 10.000 m in Raleigh. De Essenaar werd er achttiende in 29’29”17. Een verbeterin­g van zijn persoonlij­k record met maar liefst 31 seconden. “Mijn race ging echt geweldig”, blikt De Backer tevreden terug. “Het was echt een ideale wedstrijd: windstil en 17 graden. Het was een geweldig sterke competitie met veel tegenstand. Ik kon gewoon volgen en heb op geen enkel moment zelf op kop moeten lopen.”

Met zijn toptijd overtrof De Backer zijn eigen verwachtin­gen. “Ik ging eigenlijk voor de NCAA qualifier van 29’45 voor de Amerikaans­e studentenk­ampioensch­appen, maar ik had ergens gehoopt om toch de EKlimiet te lopen. Het verraste me toch best hard toen ik de tijd zag.”

Nu de Essenaar, die in de States studeert, kan deelnemen aan de Amerikaans­e studentenk­ampioensch­appen (25-27 mei) en het EK beloften, ligt de focus voor hem vooral op de 10.000 m. De limiet halen op de 5000 m is geen prioriteit. “Al ga ik binnenkort wel een 5000 m lopen in Californië of Missouri, maar ik denk niet dat de limiettijd van 13’50 er dan zal inzitten. De rest van het seizoen staat nu eerder in teken van de 10.000 m op de NCAA- championsh­ips en het EK U23.”

Op dat EK zal De Backer wel uitkomen voor Nederland, wegens zijn Nederlands­e afkomst. In 2015 werd hij op de 10 km al eens negende op het EK juniores in Zweden.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium