Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Patiëntjes filmen zichzelf in ‘Kinderziek­enhuis 24/7’

- TOM DE LEUR

STEF SOETEWEY

TVmaker ‘‘We focussen ook op de positieve verhalen. Maar emotioneel wordt het sowieso. Elk ouder zou liever zelf in dat ziekenhuis liggen in plaats van zijn kind.’’

De makers van het succesvoll­e Eénprogram­ma Spoed 24/7 richten hun camera’s vanaf 1 mei ook op het Kinderziek­enhuis Prinses Elisabeth van het UZ Gent. De leiding gaf groen licht om kinderen op alle afdelingen te volgen. Bijzonder is dat de kinderen camera’s krijgen waarmee ze zichzelf en hun omgeving filmen. Met Kinderziek­enhuis 24/7 pikt Eén de draad op van Het Leven zoals het is: Kinderziek­enhuis uit de jaren 2000.

Op 1 mei starten de opnames van Kinderziek­enhuis 24/7, een programma op Eén over de patiënten van het Kinderziek­enhuis Prinses Elisabeth van het Universita­ir Ziekenhuis Gent. De camera’s zullen acht weken lang dag en nacht draaien.

Een tekort aan verhalen zal er niet zijn: elk jaar belanden gemiddeld 3.000 kinderen minstens één nacht in het ziekenhuis, met ook gemiddeld 8.500 dagopnames en meer dan 40.000 raadplegin­gen. Het kinderziek­enhuis verhuisde in 2011 naar een gloednieuw gebouw dat 15.000 vierkante meter groot is. De makers van Kinderziek­enhuis 24/7 tekenden ook voor Spoed 24/7, een kijkcijfer­kanon over de dienst spoedgeval­len van het Leuvense UZ Gasthuisbe­rg, waarvan twee seizoenen zijn uitgezonde­n en onlangs twee nieuwe seizoenen zijn opgenomen.

Productieh­uis 100.000Volts.TV zal opnieuw met tientallen vaste camera’s werken die vanop afstand geactiveer­d kunnen worden als de patiënt en zijn omgeving toestemmin­g hebben gegeven voor opnames. Voor Kinderziek­en

huis 24/7 is er wel een nieuwighei­d, vertelt tv-maker Stef Soetewey: “We gaan de kinderen zelf ook een kleine camera geven. Ze mogen zichzelf filmen, hun ouders, hun broers, zussen, vriendjes. En ze mogen de camera gebruiken wanneer ze de dokter vragen stellen. Op die manier worden ze een klein beetje reporter in hun eigen verhaal. Op die manier wordt zo’n verhaal toch persoonlij­ker.”

Mix van grote en kleine verhalen

De makers kregen van de leiding van het Kinderziek­enhuis Prinses Elisabeth groen licht om op alle afdelingen te filmen; uiteraard wordt aan alle kinderen en hun omgeving individuee­l toestemmin­g gevraagd.

“We mikken op een mix van grote en kleine verhalen, van kinderen in kort verblijf tot kinderen die lang in het ziekenhuis moeten blijven. We gaan van de dagkliniek naar de afdeling met de hartpatiën­ten tot de dienst oncologie, waar kinderen in behandelin­g zijn met kanker.”

“Uiteraard doen we dat met het grootste respect voor de wensen van de kinderen en hun ouders. We focussen ook op de hoop, op de positieve verhalen. Maar emotioneel wordt het sowieso. Elk ouder zou liever zelf in dat ziekenhuis liggen in plaats van zijn kind.”

Met Kinderziek­enhuis 24/7, waarvan de uitzenddat­um nog niet bekend is, pikt Eén de draad op van Het leven zoals het is: kinderziek­enhuis. Dat programma liep in de jaren 2000 enkele seizoenen lang en werd opgenomen in het UZ Gasthuisbe­rg.

100.000Volts.TV heeft intussen het derde en vierde seizoen van

Spoed 24/7 ingeblikt en rondt ook

de opnames af van Politie Antwer

pen 24/7, een programma waarvoor de Antwerpse politie voor het eerst in vijftien jaar weer camera’s in zowat alle geledingen toestond. Ook van die programma’s staan de uitzenddat­a nog niet vast.

 ??  ??
 ??  ?? Stef Soetewey (foto boven), maker van onder meer Spoed24/7 (foto onder): “Door de kinderen camera’s te geven, worden ze een beetje reporter in hun eigen verhaal.”FOTO'S PATRICKHAT­TORI, VRT
Stef Soetewey (foto boven), maker van onder meer Spoed24/7 (foto onder): “Door de kinderen camera’s te geven, worden ze een beetje reporter in hun eigen verhaal.”FOTO'S PATRICKHAT­TORI, VRT

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium