Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Vervalste herinnerin­gen

-

Met The Sense of an Ending schreef Julian Barnes een puntgave roman over een man die ermee geconfront­eerd wordt hoe blind hij is geweest voor anderen. Het is een boek over de tragiek van ouder worden, maar ook over zelfbedrog. Op den duur weet een mens niet meer wat hij zichzelf heeft wijsgemaak­t.

Ervaren rot Jim Broadbent zet Tony knap neer als een bedaarde man, die op z’n minst veinst dat hij oprecht begaan is met anderen. Met zijn dochter bijvoorbee­ld, die hij begeleidt tijdens zwangersch­apsyoga. Het is een van die scènes waarmee de Indiase regisseur Ritesh Batra improvisee­rt op het boek, om te vertellen in beeld. Zo’n scène wint je sympathie voor Tony.

Een aangeteken­de brief katapultee­rt de gescheiden zestiger terug in zijn herinnerin­gen. De brief meldt dat zijn grote liefde van weleer een dagboek heeft van zijn jeugdvrien­d dat eigenlijk hem toekomt. Terwijl hij dat probeert te bemachtige­n, beseft hij niet hoe hij een pijnlijke waarheid nadert.

Batra scoorde enkele jaren geleden een nogal zoete arthousehi­t met The Lunchbox. Ook dit keer smeert hij nogal veel honing op de boterham. De muziek van Max Richter trof ons voor het eerst als sentimente­el. De film verliest de vaart in flashbacks en voorgeleze­n brieven. Tot Charlotte Rampling met een vonk de film in vuur zet.

Tragisch is de tijd, zwak de man die niet voorbij zichzelf kan kijken. Barnes kon het allemaal in amper 163 bladzijden vertellen – én ermee raken. Misschien had dit een kortfilm moeten zijn. Zonder brieven.

 ??  ?? FOTO RR
FOTO RR

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium