Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Opnieuw in behandelin­g voor drankprobl­eem

Ludo Van Campenhout mag van NVA wel aanblijven als schepen

- LEX MOOLENAAR, SACHA VAN WIELE

Op aandringen van zijn partij NVA laat Antwerps schepen Ludo Van Campenhout zich opnieuw begeleiden voor zijn alcoholgeb­ruik. “De burgemeest­er gaf het signaal dat het fout dreigde te lopen”, zegt Van Campenhout.

Het was enkele gemeentera­adsleden in de raadscommi­ssie sport vorige donderdag al opgevallen. Schepen Ludo Van Campenhout sprak met een dubbele tong en geraakte moeilijk uit zijn woorden. Hij maakte ‘foute’ grapjes over Allerheili­gen – hij beloofde de vraag te “ondergrave­n”, in plaats van “op te nemen” – en liet uiteindeli­jk de technische uitleg over aan zijn medewerker. “Ik was net terug van Sjanghai in China”, verdedigt Van Campenhout zich. “Ik had nog veel last van een jetlag. We spreken hier over zeven uur tijdsversc­hil, dat doet iets met een mens zijn lichaam.”

Wel pinten, niet hervallen

Toch was er bij de N-VA al langer ongerusthe­id over het alcoholgeb­ruik van de schepen. Van Campenhout was in 2012 al drie weken opgenomen in een gespeciali­seerd centrum op Curaçao

(zie kader). Na het overlijden van zijn vader in 2011 was hij zwaar verslaafd geraakt aan alcohol. “Ik moet nu vooral de knipperlic­hten zien en op tijd stop zeggen”, zei hij toen bij zijn terugkeer.

“Ik ben nu echt niet hervallen zoals in die periode”, benadrukt de schepen. “Dat is zwaar overdreven. Het klopt dat er recent enkele incidenten en sporadisch­e uitspattin­gen waren. Tijdens de viering van de promotie van Antwerp heb ik inderdaad wat pinten gedronken.”

“Ik heb nu een goed gesprek gehad met burgemeest­er Bart De Wever. Hij gaf mij het signaal dat het fout dreigde te gaan en riep mij tot de orde. Ik ben hem daar zeer dankbaar voor. Hij is mijn knipperlic­ht. Ik begrijp natuurlijk de bezorgdhei­d van mijn partij. Ik heb nu eenmaal een verleden met alcohol

verslaving. Het is niet zo dat ik nu moet worden opgenomen voor behandelin­g, zoals in 2012. Ik ga mij wel laten begeleiden door mijn arts.”

Steun van N-VA

Antwerps N-VA-voorzitter en schepen Fons Duchateau voerde de afgelopen weken intense gesprekken met Van Campenhout over zijn alcoholgeb­ruik. “Hij erkent zijn verslaving en dat is de belangrijk­ste stap naar herstel”, zegt Duchateau. “Hij zal als schepen blijven werken. Wij zijn niet de partij die mensen laat vallen omdat ze ziek zijn. En alcoholver­slaving is een ziekte.”

“We zullen Ludo zo veel mogelijk bijstaan om uit de put te geraken. Daarbij helpen we hem om zich aan het parcours van de behandelin­g te houden en zijn engagement vol te houden. Dat is belangrijk voor hem als schepen, maar nog belangrijk­er voor hem als persoon.”

Van Campenhout is nog altijd heel graag gezien in Merksem en omstreken. Bij de Vlaamse verkiezing­en in 2014 haalde hij van op de 32ste plaats 14.500 voorkeurst­emmen. Hij moest daarmee amper vier andere N-VA’ers laten voorgaan, onder wie twee ministers. Of zijn alcoholpro­bleem gevolgen heeft voor de plek van Van Campenhout op de kieslijst in 2018? “Daar zijn we momenteel nog niet mee bezig”, reageert Duchateau.

Moedige stap

Ook de raadsleden die vorige donderdag in de commissie sport aanwezig waren, zijn opgelucht dat de schepen zich zal laten begeleiden. “Ik merkte dat er iets was”, zegt Mohamed Chebaa (PVDA). “Ook op de gemeentera­ad had hij duidelijk problemen om wakker te blijven.” Raadslid Patrick Janssen (CD&V) is blij dat de schepen opnieuw profession­ele hulp zoekt. “Dat is zeer moedig.”

 ??  ?? FOTO ISOPIX
FOTO ISOPIX
 ??  ?? FOTO BELGALudo Van Campenhout: “Er zijn incidenten geweest.”
FOTO BELGALudo Van Campenhout: “Er zijn incidenten geweest.”
 ??  ?? Van ie sport maakte raadscommi­ss In de verwardond­erdag een Campenhout vorigeik volgens velen, Alcoholmis­bru de indruk.de schepen zelf. een jetlag volgensFOT­O RR
Van ie sport maakte raadscommi­ss In de verwardond­erdag een Campenhout vorigeik volgens velen, Alcoholmis­bru de indruk.de schepen zelf. een jetlag volgensFOT­O RR
 ??  ?? Op de viering vande promotie van Antwerp. “Toen heb ik inderdaad wel wat pinten gedronken.”FOTO KIONI PAPADOPOUL­OS
Op de viering vande promotie van Antwerp. “Toen heb ik inderdaad wel wat pinten gedronken.”FOTO KIONI PAPADOPOUL­OS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium