Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Ook Gilbert meldt zich als favoriet voor Ronde van Vlaanderen

Philippe Gilbert mocht bij BMC sinds 2 013 Ronde niet meer rijden, nu werpt hij zich op als k andidaatwi­nnaar

- HUGO COOREVITS

Voor wie er nog aan twijfelde: Philippe Gilbert is voor de Ronde van Vlaanderen dé kopman van Quick.Step Floors. Het is misschien ‘maar’ de Driedaagse De PanneKoksi­jde, maar de Belgische kampioen zette gisteren de puntjes op de i. “Het liefst win ik zelf de Ronde. Ach, als het maar iemand van Quick.Step Floors is.”

De Belgische kampioen genoot gisteren na de koninginne­nrit intens van de eerste zege die hij ploegmanag­er Patrick Lefevere kon aanbieden. Hij werd aan het station van Zottegem ook toegejuich­t als een echte nationale held, door een publiek dat door het succes van onze landgenote­n op eigen bodem alleen maar toeneemt, en steeds meer zegedronke­n wordt.

“Na mijn tweede plaatsen in Dwars door Vlaanderen en de E3 Harelbeke ben ik heel blij met deze zege”, reageerde Philippe Gilbert. “Daarom koers ik nog altijd. Ik denk dat het ook een mooie numéro was. Al was dat alleen mogelijk dankzij het sterke blok achter mij. Dit was nu eens een schoolvoor­beeld van een overwinnin­g van de ploeg. Met een speciale vermelding voor Devenyns: zonder Dries voorin in het vluchtersg­roepje had ik nooit het tactische plan kunnen uitvoeren dat ik in gedachten had. Ik had mijn ploegmaats gevraagd om ervoor te zorgen dat ik bij de eerste passage op de Muur op een halve minuut van de vluchters zou zitten. Daar zou ik de sprong dan maken.”

Wat volgde, was een immense machtsontp­looiing van een exwereldka­mpioen, die bij de laatste keer de Muur ook nog Luke Durbridge van zich afschudde. Om dan tegen de Australisc­he tijdrijder een solo van 17 km met succes af te werken. Meteen heeft Gilbert met 22 seconden voorsprong zelfs uitzicht op de eindzege in de Driedaagse.

Herboren veteraan

Eén zaak is nu wel duidelijk: de 34-jarige Ardennees is onder de vleugels van Patrick Lefevere helemaal herboren. Je ziet het op én naast de fiets. Dit is een veteraan die het plezier in zijn vak heeft teruggevon­den. Gilbert is niet langer de ietwat norse introverte Ardennees. “Integendee­l”, zegt perswoordv­oerder Alessandro Tegner. “Ik heb vanaf dag één een bijzonder charmante jongen leren kennen, die plezier maakt, mee de groep op sleeptouw neemt en ook nog eens vier talen heel goed spreekt.”

Gilbert koerst opnieuw even onberekend als toen hij junior was. Met dat verschil dat hij in die zestien jaar profcarriè­re enorm veel métier heeft verzameld. “Ik moest die Durbridge op de Muur uit mijn wiel knallen. Ook al was het nog ver. Natuurlijk doet dat pijn, maar het moet nu eenmaal pijn doen. Ik doe dit vak echt nog heel graag. Daarenbove­n zit ik nu in een leuke kern, een mooi team. Het materiaal is goed, alles is perfect. Als je zo’n support hebt, gaat het veel gemakkelij­ker.”

Vijf jaar is het al geleden dat de Belgische kampioen nog eens de Ronde van Vlaande- ren mocht rijden. Na 2012 schrapte BMC hem definitief voor het Vlaamse werk. “Ik hield altijd al van deze koersen, maar ik mocht ze niet langer doen. Onbegrijpe­lijk, maar ik had geen andere keuze. Zonde van die verloren jaren en de keuzes die zij voor mij maakten. Nu ben ik heel blij dat ik dit kan en mag doen.”

Klassieker­s boven Tour

“Ik ben al enkele weken goed in conditie. Dat voelde ik al in Parijs - Nice. Ik maakte in de Omloop Het Nieuwsblad qua positioner­ing in de groep een fout. Als je dan terugvecht, loop je minder in de kijker, maar die dag al voelde ik dat ik op tijd zal zijn voor de Ronde van Vlaanderen. De juiste vorm is de eerste voorwaarde, maar je moet ook de juiste agressivit­eit hebben om die korte, intense inspanning­en op de hellingen en de kasseistro­ken te kunnen doen. Je moet pijn kunnen lijden. Het feit dat je zo’n sterke ploeg hebt, speelt mentaal ook mee. Quick.Step Floors leeft echt voor deze koersen. Vijftien keer per dag valt de naam van de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix. In andere ploegen hebben ze het alleen maar over de Tour. Bij deze ploeg draait het om de klassieker­s. Dit is voor Patrick Lefevere het belangrijk­ste deel van het seizoen.

Ik kijk echt uit naar zondag. Het is geen geheim: ik wil de Ronde winnen. Ik hoef niet met het etiket van kopman te starten. Het is altijd gemakkelij­ker als je meerdere kandidaten hebt. Met deze sterke groep zou dat zelfs een grote fout zijn. Er zijn er zoveel bij ons die de Ronde kunnen winnen, we moeten gewoon de verschille­nde kaarten uitspelen en dan zien we wel wie de laatste man wordt.”

Jurgen Vandewalle, ex-ploegmaat en huidig koersdirec­teur van de Driedaagse De Panne-Koksijde, draaide er gisteren niet omheen. “Ik zie opnieuw een Gilbert met de gretigheid van in dat fantastisc­he jaar 2011.”

 ??  ?? FOTO BELGA
FOTO BELGA
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium