Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Met wrang gevoel uit Rusland na weggeven 13 voorsprong

Rode Duivels geven zekere zege toch nog uit handen

-

Gelukkig was het maar een oefenmatch. De Rode Duivels kunnen allesbehal­ve blij zijn met het feit dat ze een zwakke Russische ploeg in de slotfase nog van 13 tot 33 lieten terugkomen. Een grote, vieze vlek op een voor het overige behoorlijk­e prestatie.

Eigenlijk is het knoeiwerk. De Duivels stonden freewheele­nd op een 1-3-voorsprong. Niets, en zeker de zwakke Russen niet, leek deze Belgische ersatzploe­g van de wijs te kunnen brengen. Er waren bij de Rode Duivels nochtans zeven wijziginge­n in vergelijki­ng met zaterdag tegen Griekenlan­d doorgevoer­d. Het was eigenlijk vooral 70 minuten met ongeloof kijken naar de Russische ploeg. Het is onmogelijk dat deze spelers volgend jaar in eigen land ook maar even kunnen meedingen naar de wereldtite­l. Ze missen kwaliteit en worden door de Russen zelf als de zwakste generatie in decennia beschouwd. Met reden. Als dat volgend jaar maar goed afloopt met een op prestige azende, razend machtige en ijdele president als Vladimir Poetin aan het hoofd.

Dembélé regisseert

Soit. De Belgen hadden onder regie van Dembélé de wedstrijd in handen en Benteke maakte het af. Dembélé leed dom balverlies bij de 2-3, maar voor het overige was op zijn wedstrijd niets aan te merken. Integendee­l. Deze Dembélé heeft altijd zijn plaats in de basiself bij de Rode Duivels. Tielemans speelde aan zijn zijde een correcte wedstrijd. Niets meer, niets minder. Chadli, Mirallas en tweevoudig doelpunten­maker Benteke waren ook bij de beteren. Met Vermaelen is er centraal achterin meer zekerheid en scherpte dan met Ciman.

Allemaal positieve conclusies die overschadu­wd worden door de manier waarop een eenvoudige zege veel te makkelijk uit handen werd gegeven. Na zaterdag tegen Griekenlan­d had een overwinnin­g bij de WK-organisato­r gekund en gezien het wedstrijdv­erloop ook gemoeten. We weten het wel, Martinez voerde in het laatste kwart van de wedstrijd zes wissels door en met pakweg Boyata zal je op een WK niet gauw een volledige wedstrijd spelen. Voorts waren de invallers met Witsel, Lukaku, Carrasco en Mertens echter stuk voor stuk A-spelers.

Driemansde­fensie

De Rode Duivels willen een topteam zijn en op basis van het individuel­e talent is dat potentieel er. Maar je kan zo’n voorsprong niet zomaar weggeven. Winnaarsme­ntaliteit, focus, concentrat­ie,... kortom, alle kwaliteite­n die nodig zijn om te oogsten. Er wordt al jaren over gepraat, maar het blijft een probleem. Zulke wedstrijdf­ases vormen ook een reden om de driemansde­fensie nog eens tegen het licht te houden. Tegen sterke ploegen kan het voor nog meer problemen zorgen.

Ach, misschien moeten we wel blij zijn met dergelijke wedstrijde­n. Alles staat toch in het teken van het WK 2018. We rekenen erop dat dergelijke mislukking­en deze lichting steeds opnieuw meer bewust maken van de fouten die ze blijft maken. Eens zullen de Duivels het wel eens leren. Het is de enige hoop die de Belgische voetballie­fhebber moet koesteren.

 ??  ?? FOTO PHOTO NEWS
FOTO PHOTO NEWS
 ?? FOTO BELGA ?? van Bukharov in blessureti­jd.
Alderweire­ld en Mignolet balen na de 33
FOTO BELGA van Bukharov in blessureti­jd. Alderweire­ld en Mignolet balen na de 33

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium