Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Antwerpen Proeft lokt nu ook grote namen uit andere steden

Minister laat op gemeentera­ad in kaarten kijken over afslanking in Antwerpse kazerne

- DIRK HENDRIKX, JAN BRYS

Op de gemeentera­ad in Brasschaat heeft minister van Binnenland­se Zaken Jan Jambon (NVA), die daar ook zittend burgemeest­er is, sussende woorden gesproken over de toekomst van de civiele beschermin­g in de Antwerpse gemeente. Over heel het land zullen volgens Jambon honderd banen geschrapt worden.

De civiele beschermin­g in ons land telt zes kazernes en 450 beroepsled­en. Dat is te veel en al in het regeerakko­ord in 2014 werd overeengek­omen om de hulpdienst te hervormen. Mogelijk vier, minstens twee kazernes zouden dicht moeten en de vakbonden zeiden in december nog te vrezen voor het verlies van 140 banen. Dat zou wel gebeuren zonder naakte ontslagen. En de overblijve­nde werknemers zullen ook meer gaan verdienen, evenveel als beroepsmen­sen bij de brandweer.

Aan Vlaamse kant liggen de kazernes in Jabbeke, Liedekerke en Brasschaat. Een week geleden lekte al uit dat Brasschaat als beste uit een studie is gekomen. Dat leidde direct tot fel protest van de andere twee.

Maandagavo­nd gaf Jambon zoals gewoonlijk present op de gemeentera­ad in Brasschaat. Op een vraag van oppositiel­id Hugo Dirks nam hij het even over van waarnemend burgemeest­er Koen Verberck. Nee, een beslissing was nog niet genomen, maar Brasschaat heeft wel voldoende ruimte en aanpassing­smogelijkh­eden, zei Jambon. In Liedekerke zou 2 hectare grond moeten worden bijgekocht in geval van uitbreidin­g en Jabbeke is klein en verouderd – “oude brol” zei de minister zelfs. De zeegebonde­n taken kunnen verhuizen omdat de nieuwe civiele beschermin­g niet meer voor snelle hulp zal worden ingezet.

Nog volgens de minister zal het personeels­bestand inkrimpen van 450 tot 350 beroepsled­en. En de beslissing zou eerstdaags vallen.

CD&Vburgemees­ters

Jambon deed dus geen concrete toezegging, maar zijn woorden klonken de aanwezigen geruststel­lend in de oren, terwijl ze vooral voor Jabbeke bepaald onheilspel­lend zijn. Nu hebben zowel Jabbeke als Liedekerke CD&V-burgemeest­ers. “Het is duidelijk dat de CD&V de hervorming tegenhoudt”, zegt Gino Hoppe, vakbondsse­cretaris bij de ACOD en toevallig zelf ook Jabbekenaa­r. “Met de lokale verkiezing­en in het vooruitzic­ht ga je niet zo gauw nog even een kazerne sluiten. Voor ons hoeft dat ook helemaal niet. Maar het gevolg van dit politieke spel is wel een wurgende onzekerhei­d voor het personeel. Die weten niet wat hen te wachten staat.”

Een medewerker in Brasschaat zegt dat de gemiddelde leeftijd van de zowat tachtig werknemers daar 52 jaar is. “Tja, er vloeien er alleen maar af, er komt nooit iemand bij”, zegt hij gelaten. “Wij weten van niks. Zoals gewoonlijk.”

 ??  ?? FOTO JVDP
FOTO JVDP
 ??  ?? Jan Jambon tijdens een bezoek aan de civiele beschermin­g in de kazerne van Brasschaat.FOTO BELGA
Jan Jambon tijdens een bezoek aan de civiele beschermin­g in de kazerne van Brasschaat.FOTO BELGA

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium