Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Dankzij zijn experiment­ele behandelin­g leef ik al tien jaar langer”

Eddy volgde 10 jaar geleden behandelin­g met immuunther­apie bij omstreden professor Van Gool

- KRISTIN MATTHYSSEN

Verontwaar­diging, en ook wel de behoefte om hun steun uit te drukken aan professor Stefaan Van Gool. Dat gevoel overheerst sinds maandag bij Eddy Van Leemput (69) en zijn gezin uit Pulderbos. Tien jaar geleden onderging hij in Leuven immuunther­apie bij dokter Van Gool.

Eddy Van Leemput was advocaat aan de balie van Brussel. Hij wou de waarheid, zei hij tien jaar geleden in het ziekenhuis toen er een hooggradig­e tumor werd ontdekt. In het beste geval nog anderhalf jaar, antwoordde de arts. Eenmaal de tumor zou terugkeren – en daar bestond geen twijfel over – zou het snel gaan, drie maanden.

“Tien jaar later kan ik het navertelle­n”, zegt Van Leemput. “Ik ben niet genezen. Dat heeft professor Van Gool mij ook nooit voorgespie­geld. De tumor zal terugkeren, de vraag is alleen wanneer. Elke drie maanden moet ik op controle. Zaterdag is het weer zover. De horizon is dus kort. Maar ik ben professor Van Gool en zijn toenmalige collega Steven De Vleeschouw­er dankbaar voor de tien extra jaren die ik heb gekregen. En de jaren die misschien nog gaan volgen. Tien jaar geleden had ik twee kleinkinde­ren, met een derde onderweg. Intussen hebben we acht kleinkinde­ren. Dat ik hen zie opgroeien, dank ik aan die dokters.”

Eddy Van Leemput (69) en Julia Smits (69) hebben vier zonen. “Dat twee van hen zelf arts zijn, is mijn geluk geweest”, zegt Eddy. “Op vrijdag was ik nog met de wagen naar Brussel gaan werken, zaterdag gingen we uit eten met de kinderen. Mijn zoon zag dat er iets niet klopte. Hij vond dat ik trager praatte en dat mijn mond een beetje scheef hing. Diezelfde dag is hij met mij naar Maria-Middelares, het huidige AZ Monica, in Deurne gereden. Onze andere zoon – ze zijn allebei orthopedis­ch chirurg – had er toen net wachtdiens­t. Ik werd direct onderzocht door dokter Gert De Mulder. Bleek dat ik een hersentumo­r had. Diezelfde week werd ik nog geopereerd in AZ Monica. Het goede nieuws was dat ze de tumor volledig hadden kunnen wegnemen, het slechte nieuws was dat het om graad vier ging, de allerhoogs­te, dus een zeer agressieve.”

“Niets te verliezen”

Via een vriend van hun zoon die assistent was bij dokter Steven De Vleeschouw­er in UZ Gasthuisbe­rg in Leuven, kwamen ze te weten dat die samen met professor Van Gool met experiment­ele immuunther­apie bezig was.

“Ik had niets te verliezen. In het papier dat ik onderteken­de stond duidelijk dat het om een experiment­ele behandelin­g ging. Daarom vind ik het zo raar dat ik nu lees dat sommige patiënten hiervan niet op de hoogte zouden zijn geweest. Mijn therapie werd volledig betaald door het Olivia Hendrickx Research Fund dat het onderzoek naar tumorvacci­naties steunt. Ook hen ben ik dankbaar.”

Vlak na de operatie reed Julia met een container met het tumorweefs­el van haar man naar Leuven, zo- dat het vaccin zo snel mogelijk kon opgekweekt worden. De experiment­ele therapie werd toegevoegd aan de standaardb­ehandeling. “Ik kreeg na de operatie ook nog 35 bestraling­en met radiothera­pie, die heel zwaar waren, en chemo in Antwerpen. Voor de immuunther­apie moest ik naar Leuven, waar professor Van Gool de inspuiting­en met het vaccin deed. Een warme mens, die meeleefde en zeer betrokken was. Van de immuunther­apie ondervond ik geen bijwerking­en. Professor Van Gool is mij ook nog jarenlang blijven opbellen om te vragen hoe het ging. Voor zijn statistiek­en.”

Hoe het de andere patiënten verging, weet Eddy niet. “Ze kwamen uit heel Europa. Ik besef dat ik bij de gelukkigen hoor. Die eerste zeven jaar was ik topfit, drie jaar geleden hebben ze opnieuw iets gezien op de scan. Ik voel het, maar voorlopig blijf ik stabiel. Komt dat omdat de immuunther­apie nog doorwerkt?”

“Professor Van Gool en professor De Vleeschouw­er selecteerd­en me tien jaar geleden, omdat het mijn eerste tumor was en het weefsel allemaal operatief verwijderd was. Dat biedt blijkbaar de beste kansen. Als kankerpati­ënt ben ik alle artsen die ik op mijn traject ben tegengekom­en en nog steeds ontmoet dankbaar, maar zéker toch professor Van Gool.”

 ??  ?? FOTO MIA UYDENS
FOTO MIA UYDENS
 ??  ?? Eddy Van Leemput: “Ik ben niet genezen, maar dankzij professor Van Gool zie ik mijn kleinkinde­ren nog opgroeien.”
FOTO MIA UYDENS
Eddy Van Leemput: “Ik ben niet genezen, maar dankzij professor Van Gool zie ik mijn kleinkinde­ren nog opgroeien.” FOTO MIA UYDENS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium