Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Kopman bij Quick.Step Floors? Gilbert, wie anders

- DOOR WIM VOS

Wij zijn dus jarenlang fout geweest. Of op zijn minst onvolledig. En wij maar denken – en schrijven – dat het de schuld van Philippe Gilbert was dat Greg Van Avermaet nooit helemaal tot zijn volle recht kwam bij BMC. Maar nu blijkt net het tegenoverg­estelde. Van Avermaet zat Gilbert minstens zo veel in de weg als omgekeerd. Jarenlang moest Gilbert ondergaan hoe hij door BMC elk jaar weer richting Ardennenkl­assiekers werd afgeleid. En begrijpeli­jk, gezien zijn omvangrijk­e palmares op Waalse wegen. Vlaanderen was intussen het speelterre­in van zijn ploegmaat Van Avermaet. Het bood het voordeel van de duidelijkh­eid. Voor BMC en voor de renners. Alles netjes verdeeld, iedereen zijn eigen speelveld, zo min mogelijk gevaar op interne conflicten en niemand die de ander voor de wielen kon komen rijden. Dat de renner die zowel in 2009 als 2010 nog derde werd in de Ronde van Vlaanderen hierdoor al sinds 2013 zelfs niet meer kon deelnemen aan die Ronde, het was zelfs nog nauwelijks onderwerp van debat. Niet binnen BMC, niet daarbuiten. Alleen Gilbert durfde er heel af en toe nog wel eens over mokken: dat hij toch nog eens graag voluit de kaart van de Vlaamse wedstrijde­n wilde trekken.

Na afgelopen week weten we waarom. Bevrijd van de strikte rolverdeli­ng bij BMC bewijst Philippe Gilbert bij Quick.Step Floors opnieuw wat velen al vergeten waren: dat hij veel meer is dan louter een renner voor het Ardeense werk. Tweede in Dwars door Vlaanderen. Opnieuw tweede in de E3 Harelbeke. En nu een magistrale ritwinst in de Driedaagse van De PanneKoksi­jde. Dit is weer helemaal de renner die in zijn jongere jaren niet toevallig tweemaal de Omloop Het Nieuwsblad won. Een klasbak die ook op de steile kasseihell­ingen als geen ander kan domineren.

Zo indrukwekk­end zijn zijn prestaties dat ze ook bij Quick.Step maar tot één conclusie kunnen leiden. Vergeet alle discussies over de weelde van Lefevere en dat het moeilijk kiezen wordt tussen al die kopmannen. Na de voorbije week staat Lefevere maar één ding te doen. Van Lampaert via Terpstra tot Stybar, straks zijn het hooguit bliksemafl­eiders. Zelfs Tom Boonen. Hoe onwaarschi­jnlijk groot zijn verdienste­n ook mogen zijn, hij heeft dit jaar nog niet getoond dat hij zijn fiets naast die van Sagan en Van Avermaet mag zetten. Philippe Gilbert wel. Hoe zou je zelfs maar kunnen discussiër­en over wie zondag de kopman bij Quick.Step moet zijn?

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium