Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Verbod op onverdoofd slachten al meteen onder druk

Vlaamse meerderhei­dspartijen bereiken akkoord, maar moeten de geloofsgem­eenschappe­n nog kunnen overtuigen

- SACHA VAN WIELE

In Vlaanderen komt er vanaf januari 2019 een verbod op onverdoofd ritueel slachten in de slachthuiz­en. Vlaams minister van Dierenwelz­ijn Ben Weyts (NVA) spreekt van een “historisch akkoord”, maar dat lijkt voorbarig. De Moslimexec­utieve wijst het akkoord af en ook de joodse gemeenscha­p zet er grote vraagteken­s bij.

Wat houdt het nieuwe akkoord juist in?

Schapen en kleine herkauwers moeten worden geslacht met de techniek van de omkeerbare elektronar­cose: het dier wordt bedwelmd maar niet gedood, waarna de halssnede pijnloos kan gebeuren. Voor runderen en kalveren staat deze techniek nog niet op punt. In afwachting daarvan wordt voor deze dieren de

post-cut-stunning- verdoving verplicht, een verdoving die onmiddelli­jk na de halssnede wordt toegepast.

De toepassing van beide technieken wordt verplicht vanaf 1 januari 2019. De meerderhei­dspartijen N-VA, CD&V en Open Vld bereikten hierover een akkoord.

Hoeveel dieren worden nu nog onverdoofd geslacht?

Het onverdoofd slachten behoort tot de rituele voorschrif­ten van zowel de islamitisc­he als de joodse gemeenscha­p. Voor beide gemeenscha­ppen moet het dier nog leven voor het wordt geslacht. Als het zou sterven aan de verdoving, dan is dat in overtredin­g met de religieuze voorschrif­ten.

Uit de cijfers van 2015 van het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselket­en (FAVV) blijkt dat van de 105.524 schapen er 94,6% onverdoofd werd geslacht. Bij de runderen was dat 15,7% en bij kalveren 14%. Voor 2016 zijn de cijfers nog niet volledig, maar liggen de percentage­s ongeveer gelijk. Ritueel slachten is momenteel mogelijk in 24 slachthuiz­en.

Hoe kwam het politieke akkoord tot stand?

De discussie over het onverdoofd slachten tijdens het islamitisc­he Offerfeest gaat al 25 jaar mee. In de rand van dit debat lanceerde minister Ben Weyts in 2015 zijn intentie om een algemeen verbod op onverdoofd ritueel slachten in te stellen. Maar dat botste vorig jaar op een kritisch advies van de Raad van State. Een totaalverb­od op onverdoofd slachten zou volgens het rechtscoll­ege een inbreuk op de godsdienst­vrijheid zijn. Het kon er dus alleen komen als de geloofsgem­eenschappe­n ermee akkoord zouden gaan.

Piet Vanthemsch­e ( kleine foto), voormalig topman van de Boerenbond, werd op vraag van de minister het veld ingestuurd om te bemiddelen met alle betrokkene­n. Hij stelde zijn rapport gisteren voor in het parlement. Het vormt de basis van het politieke akkoord tussen de meerderhei­dspartijen.

Is het wel zo’n historisch akkoord?

“Je moet voorzichti­g zijn met die termen, maar wat hier voorligt, is wellicht historisch”, zegt minister Weyts zelf. “We nemen hiermee op internatio­naal vlak het voortouw in dierenwelz­ijn.”

De Vlaamse Parlements­leden Jelle Engelbosch (N-VA), Gwenny De Vroe (Open Vld) en Sonja Claes van CD&V – de partij die zich de voorbije jaren tegen een totaalverb­od op onverdoofd slachten bleef verzetten – juichen het akkoord toe. “Dit dossier bewijst eens te meer dat bemiddelin­g de beste ga- rantie biedt op oplossinge­n”, zeggen de drie in een gemeenscha­ppelijke mededeling. “Na grondig onderzoek is een evenwicht gevonden tussen godsdienst­beleving en dierenwelz­ijn. Wat ons betreft, hoeven deze voorstelle­n geen meerderhei­dsvoorstel­len te blijven. We reiken de oppositie de hand om zich mee achter dit akkoord te scharen.”

Vanuit de oppositie kwam er al meteen steun. De grote angel zit in de geloofsgem­eenschappe­n zelf. Vanthemsch­e schrijft in zijn rapport dat uit zijn contacten met vertegenwo­ordigers van de moslimgeme­enschap blijkt dat een deel van hen verdoofd slachten aanvaardba­ar vindt. Hij baseert zich op een bevraging door Muslinked, een netwerkorg­anisatie van moslims uit de middenklas­se en hogere klassen. Zo zou 40% verdoofd ritueel slachten aanvaardba­ar vinden als het halal zou zijn. “Dat is weliswaar veel minder of niet het geval voor de joodse gemeenscha­p”, staat in het rapport ( zie

stukken onderaan).

Hoe gaat het nu verder?

Het akkoord over de invoering van het verdoofd ritueel slachten moet nu in een decreet worden gegoten.

Welke voorstelle­n doet Vanthemsch­e nog in zijn rapport?

Vanthemsch­e pleit voor een Europese richtlijn rond het verdoofd ritueel slachten. Hij verwacht dat met een Vlaams verbod meer dieren in het buitenland zullen worden geslacht. Voor de rituele slachters stelt hij een opleiding en attest in vakbekwaam­heid voor. Bovendien stelt hij vast dat er rond dierenwelz­ijn in het algemeen nog ruimte tot verbeterin­g is in de slachthuiz­en. Zo is daar een betere registrati­e nodig van de problemen die dierenleed in de hand werken. “Het is fout om de discussie te beperken tot de manier waarop het dier gedood wordt”, zegt Vanthemsch­e. “Dit gaat ook over hoe dieren worden gefokt, getranspor­teerd, enzovoort.”

BEN WEYTS

Vlaams minister van Dierenwelz­ijn “We nemen hiermee op internatio­naal vlak het voortouw in dierenwelz­ijn.”

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium