Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Toekomstig­e papa, zo verwek je een gezonde baby

-

Een gezonde baby krijgen? Als de mama maar gezond is, zeker? Niet dus. Ook de gezondheid van de papa in spe is belangrijk. Drie maanden voor je aan kinderen begint, stop je best met roken en drinken. Dat blijkt uit een onderzoek van KU Leuven.

Stoppen met roken vanaf het moment dat vrouwlief zwanger is of samen je eetgewoont­en aanpassen tijdens de zwangersch­ap: voor veel vaders in spe is het een evidentie. Maar drie maanden vóór je aan kinderen begint al gezonder gaan leven, is dat minder. Nochtans blijkt uit een docto- raatsstudi­e aan de KU Leuven dat ook de levensstij­l van papa een grote impact heeft. De levensstij­l kan namelijk wijziginge­n aanbrengen in de genen van de baby.

“We hanteren een periode van drie maanden omdat het zolang duurt voor de aanmaak van spermacell­en. Alles wat je in die peri- ode eet, kan dus invloed hebben”, zegt hoogleraar Lode Godderis (KU Leuven) die de doctoraats­studie van onderzoeks­ter Sara Pauwels mee begeleidt.

Voor de studie worden 190 koppels gevolgd. Papa’s in spe moesten allemaal een eetboekje bijhouden. Zo bekeken de onderzoeke­rs welk voedsel een invloed heeft op de samenstell­ing van het DNA van het kind. Maar een gezonde levensstij­l, wat is dat dan? De onderzoeke­rs adviseren aan toekomstig­e papa’s om zeker te stoppen met roken en drinken. Voor voeding wordt verwezen naar de voedingsdr­iehoek.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium