Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Rechters mogen niet zomaar straffen uitvinden”

Hoge Raad voor de Justitie scherp voor magistrate­n die boekje te buiten gingen

- WERNER ROMMERS

De Hoge Raad voor de Justitie, die de rechters in ons land aanduidt, haalt in een scherpe open brief uit naar magistrate­n die onlangs hun boekje te buiten gingen. Door mee te betogen met een vakbond, hun politieke voorkeur bekend te maken of eigen straffen uit te vinden.

De Hoge Raad voor de Justitie heeft als opdracht het vertrouwen in justitie te herstellen. De Raad bepaalt via vergelijke­nde examens wie tot rechter wordt benoemd, zodat er geen politieke inmenging meer is. Tegelijk waakt de Hoge Raad over de belangen van de magistratu­ur, en veroordeel­de dan ook fors de kritiek van politici op enkele uitspraken van rechters.

Des te opmerkelij­ker is daardoor nu de oproep van de Hoge Raad aan eigen collega-magistrate­n dat “ook zij zich moeten gedragen”, na enkele strapatsen van rechters en rechtbankv­oorzitters.

Vrije meningsuit­ing

De Raad noemt geen van de geviseerde magistrate­n bij naam, maar het is duidelijk dat het onder anderen gaat om de Brusselse rechtbankv­oorzitter Luc Hennart, die onlangs zijn voorkeur voor de PS niet onder stoelen of banken stak. “En dat terwijl de deontologi­e van magistrate­n voorschrij­ft dat we ons altijd onpartijdi­g opstellen”, zegt voorzitter Christian Denoyelle van de Hoge Raad.

Die stoort zich ook aan rechters die onlangs “straffen uitvonden, buiten de wet om”. Los van de kleurrijke vonnissen van politierec­hter Peter D’Hondt, gaat het dan ook over de Brugse politierec­hter Peter Vandamme. Die stelde een beschonken bestuurder voor om geld te doneren aan een vereniging voor verkeerssl­achtoffers. Dan zou hij een mildere straf overwegen. “Maar als magistrate­n moeten we mee toezien op de naleving van de rechtszeke­rheid”, stelt de Hoge Raad.

En dan is er nog de zaak van een Franstalig­e magistrate die met de megafoon in de hand tegen het huidige regeringsb­eleid protesteer­de. Denoyelle: “Rechters en procureurs hebben het recht op vrije meningsuit­ing. Maar mensen moeten er te allen tijde op kunnen vertrouwen dat ze niet bevooroord­eeld beslissen.”

De Hoge Raad – die voor alle duidelijkh­eid geen magistrate­n formeel tot de orde kan roepen – vraagt hen daarom met aandrang hun deontologi­sche code te herlezen én toe te passen. “Als we zelf niet het goede voorbeeld geven, kunnen we moeilijk van politici eisen dat ze de scheiding der machten respectere­n.”

Politierec­hter Vandamme, die volgens de Hoge Raad straffen “buiten de wet” oplegt, wilde gisteren niet reageren op de kritiek omdat zijn deontologi­e hem verbiedt over hangende rechtszake­n te communicer­en. “Het zou wel van deontologi­e namens de Hoge Raad getuigen als die wacht op de definitiev­e uitspraak in deze zaak, vooraleer kritiek op mij te uiten.”

 ?? FOTO CHEL VANNEUVILL­E ?? Politierec­hter Peter Vandamme (links) in de rechtszaal. Hij legt volgens de Hoge Raad straffen “buiten de wet” op.
FOTO CHEL VANNEUVILL­E Politierec­hter Peter Vandamme (links) in de rechtszaal. Hij legt volgens de Hoge Raad straffen “buiten de wet” op.
 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? Christian Denoyelle, voorzitter van de Hoge Raad.
FOTO PHOTO NEWS Christian Denoyelle, voorzitter van de Hoge Raad.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium