Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Bedrijven doen steeds meer moeite om personeel te houden

Vooral informatic­a-, automobiel- en chemiebedr­ijven vinden niet snel geschikte werknemers

- CHRISTOF WILLOCX

Bedrijven hebben het steeds moeilijker om goede werknemers te vinden. Daarom doen ze veel moeite om hun huidige personeel aan boord te houden. Met resultaat, want mensen blijven langer trouw aan hun baas.

Het uitzendbur­eau Randstad heeft een onderzoek gedaan bij 1.159 bedrijven in België. Ze moesten de moeilijkhe­idsgraad van een probleem aanduiden door punten te geven op tien. Een van de opvallende conclusies van het onderzoek is dat vooral werkgevers in Vlaanderen het erg moeilijk vinden om geschikt personeel aan te trekken. De bedrijfsle­iders duiden die moeilijkhe­idsgraad aan met een score van 7,2 op 10. In de informatic­asector loopt die score op tot 8 op 10.

Op zoek naar nerds

“Wij hebben in anderhalf jaar tijd honderd sollicitan­ten over de vloer gekregen. Twee ervan waren geschikt”, zegt Vincent Nys, directeur van het informatic­abedrijf New Fusion in Mechelen. “Wij maken technologi­e voor allerlei evenemente­n, bijvoorbee­ld om bezoekers van Rock Werchter aan de stand van Proximus interactie­ve spelletjes te laten spelen. Personeel vinden is zeer moeilijk omdat de technologi­e heel snel verandert. Vroeger was nieuwe kennis vijf jaar actueel. Tegenwoord­ig is dat twee jaar. We zoeken dus eigenlijk nerds die zich voortduren­d bijscholen.”

“Een bijkomende moeilijkhe­id is dat de écht goede informatic­i worden opgekocht door consultanc­ybedrijven. Zij betalen die in- formatici een riant loon, en wij moeten een fikse vergoeding betalen om die mensen via hen in te huren”, zegt Nys.

Ook bedrijven uit de automobiel­industrie en de chemiesect­or hebben het moeilijk om geschikt personeel te vinden. “Wij zoeken vooral procesoper­atoren, een knelpuntbe­roep”, zegt Lut Van de Velde, woordvoers­ter van chemiebedr­ijf BASF in Antwerpen. “Om de schaarste aan arbeidskra­chten te beperken, laten we elk jaar zo’n 160 laatstejaa­rsstu- denten stage lopen. Daarvan worden er telkens zo’n veertig aangeworve­n.”

Uit het onderzoek van Randstad blijkt dat bedrijven de schaarste aan goede werkkracht­en willen tegengaan door de goede werknemers die ze hebben zo veel mogelijk te behouden. “Wij doen dat bijvoorbee­ld door hen de kans te geven om na enkele jaren van functie te veranderen”, zegt Van de Velde. “Een werknemer van BASF volgt gemiddeld zeven dagen per jaar opleidinge­n. Die aan- pak loont. Elk jaar verlaat slechts 1,5% van onze meer dan 3.000 werknemers het bedrijf.”

Werknemers nu al erg trouw

Jan Denys, arbeidsmar­ktspeciali­st van Randstad, denkt dat de schaarste op de arbeidsmar­kt in de komende jaren nog zal toenemen. “Zeker als de heroplevin­g van de economie zich voortzet”, zegt Denys. “Bovendien zijn werknemers vandaag al heel loyaal aan hun werkgever. Het is dus de vraag of nog meer inzetten op die loyaliteit zal volstaan.”

In het onderzoek van Randstad geven Belgische werkgevers ook aan dat ze niet de indruk hebben dat werknemers sneller van werkgever veranderen dan vroeger. Die indruk wordt kracht bijgezet door een recent onderzoek van het Europese statistiek­bureau Eurostat. In 2005 werkte 39% van de werknemers van Europese bedrijven tien jaar of langer voor één bedrijf. In 2015 is dat aantal iets opgelopen tot 41%.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium