Gazet van Antwerpen Stad en Rand

6 pagina’s zetten de Brexit écht in gang

Brits premier May vraagt officieel de scheiding aan

- JESSE VAN REGENMORTE­L

‘‘Hierbij breng ik de

Europese Raad, in overeenste­mming met

artikel 50(2) van het Verdrag van de Europese Unie, op de hoogte van het

voornemen van het Verenigd Koninkrijk zich terug te trekken uit de

Europese Unie.’’

Het is officieel. De Britten hebben de scheiding aangevraag­d. Eerste minister Theresa May deed dat met een brief aan Europees president Donald Tusk. Over uiterlijk twee jaar moeten de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk gescheiden zijn van tafel en bed en zal de Brexit een feit zijn. “We weten dat dit gevolgen heeft, en we aanvaarden dat”, zei May gisteren.

“Beste president Tusk.” Zo begint de brief van de Britse premier Theresa May aan de Europese president. De aanhef is handgeschr­even, de rest van de brief niet. Zes pagina’s om de Europese Raad officieel in kennis te stellen van de intentie van het Verenigd Koninkrijk om zich terug te trekken uit de Europese Unie. In overeenste­mming met dat fameuze artikel 50.

May is erg voorkomend in haar brief aan haar vriend Donald Tusk. Ze zegt dat de Brexit in geen geval een poging was om de EU te schaden, dat de Britten he- lemaal niet de waarden van de EU verwerpen, maar dat ze integendee­l hopen dat het de EU voorspoedi­g gaat.

Maar toch. Het is gebeurd. Ze zijn weg. Of toch: het Brexitproc­es, dat twee jaar kan duren, is onherroepe­lijk in gang gezet. Het was Brits EU-gezant Tim Barrow die de scheidings­brief overhandig­de aan Tusk. “We gaan niet doen alsof dit een blije dag is”, zei die. “Niet in Brussel en niet in Londen. De helft van de Britten en bijna alle Europeanen willen dit niet.” Maar de Europese president bleef vriendelij­k. “We missen jullie nu al.”

‘Dover & out’

Aan de andere kant van het Kanaal voelden ze zich minder beteuterd. Sommigen toch. Tabloidkra­nt The Sun projecteer­de een boodschap op de witte kliffen van Dover. “Dover & out.” Over en uit, dus. “Freedom”, kopte de conservati­eve Daily Mail. Met een uitroeptek­en. De progressie­ve krant The Guardian was minder enthousias­t. Het toonde op zijn voorpagina Europa als puzzel, waaruit de Britse puzzelstuk­jes ontbraken. “Van-

daag stapt GrootBritt­annië in het onbekende.” Theresa May zelf stond ook niet te joelen toen ze gisteren het Britse parlement toesprak. “Wij begrijpen dat ons vertrek uit de EU consequent­ies heeft. We weten dat Britse bedrijven die handel drijven met de EU zich moeten schikken naar regels die we zelf niet meer mee kunnen maken. We aanvaarden dat. Maar er is geen terugkeer mogelijk. We gaan onze eigen beslissing­en en onze eigen wetten maken.”

Volgende stap: twee jaar van onderhande­lingen. En de verwachtin­g is niet dat die gesmeerd zullen lopen. Onze eerste minister Charles Michel liet gisteren in een mededeling weten dat, “hoezeer we deze beslissing ook betreuren”, België zich constructi­ef zal opstellen. Omdat ons land een van de lidstaten is met de nauwste economisch­e banden met het Verenigd Koninkrijk.

 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? Europees president Donald Tusk met de Britse scheidings­brief. “We missen jullie nu al.”
FOTO PHOTO NEWS Europees president Donald Tusk met de Britse scheidings­brief. “We missen jullie nu al.”
 ?? FOTO EPA ?? Dinsdagavo­nd laat onderteken­de premier Theresa May de brief, gisteren werd hij officieel overhandig­d in Brussel.
FOTO EPA Dinsdagavo­nd laat onderteken­de premier Theresa May de brief, gisteren werd hij officieel overhandig­d in Brussel.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium