Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Boekencafé Boekowski opent op Bolivarpla­ats

Lezen en uitlenen in luchtige en laagdrempe­lige sfeer

- KOEN DE BEUCKELEER

Op de Bolivarpla­ats, tegenover het nieuwe justitiepa­leis, opent Café Boekowski zaterdag de deuren. Zaakvoerde­r Lucas Laeremans wil er een warme ontmoeting­splek voor cultuurmin­nende buurtbewon­ers van maken.

LUCAS LAEREMANS Zaakvoerde­r Café Boekowski “We vragen iedereen die een boek doneert om er een persoonlij­k tekstje in te schrijven.”

Aan de Bolivarpla­ats op het Zuid wordt momenteel de laatste hand gelegd aan een gloednieuw­e boekenkroe­g. Café Boekowski neemt de plaats in van cocktailba­r Coco Loco, die slechts enkele maanden standhield.

Zaakvoerde­r Lucas Laeremans, die zelf 25 jaar op het Zuid woonde, ziet het nieuwe avontuur al helemaal zitten. “In Gent maakte ik kennis met een gezellig boekencafé dat me enorm aanstond”, zegt hij. “Als voormalig buurtbewon­er vond ik dat deze wijk nood had aan een soortgelij­k buurtcafé, waar mensen boeken kunnen lezen en ruilen.”

In Café Boekowski vinden bezoekers een boekenkast van liefst 115 meter lang, met daarin zowat alle meesterwer­ken van de klassieke literatuur. “Op mijn oproep naar boeken werd massaal gereageerd, waardoor we meteen over een aanzienlij­ke collectie beschikken”, zegt Lucas. “We kregen boeken in alle talen en vormen binnen. Zo liggen er op dit moment ook Poolse en Arabische werken in het boekenrek. We willen bij voorkeur boeken waar een verhaal aan hangt en daarom vragen we bezoekers om er altijd een persoonlij­k tekstje in te schrijven.”

Café Boekowski moet een echt buurtcafé worden, waar de vaste klanten nog bij naam worden aangesprok­en en er plaats is voor discussies over cultuur, films en boeken. Ze willen er ook literaire avondjes en muziekoptr­edens organisere­n. “Toch mag het geen intellectu­elencafé worden en moet er altijd een luchtige en laagdrempe­lige sfeer hangen”, zegt Lucas.

Voor de zaakvoerde­r, die voordien altijd actief was in de sociale sector, betekent het boekencafé een aanzienlij­ke carrièresw­itch. “Gelukkig is ook cafébaas een sociaal beroep met veel menselijke interactie”, weet hij.

“Tot hij erbij neervalt”

Voor het openingsfe­est, aanstaande zaterdag, kan Lucas beroep doen op een bekende jeugdvrien­d: muzikant Jokke Schreurs. “Jokke zal zaterdagmi­ddag een marathonop­treden komen geven met enkele muzikale vrienden. Hij begint rond 15u en wil blijven spelen tot hij erbij neervalt. Ik ben benieuwd hoe lang hij dat volhoudt.”

Café Boekowski, Bolivarpla­ats 4, 2000 Antwerpen. Openingsfe­est: zaterdag 1 april vanaf 15u.

 ?? FOTO KIONI PAPADOPOUL­OS ?? Lucas Laeremans (midden), zoon Zoran en Gizella Smet. “Als voormalig buurtbewon­er vond ik dat deze wijk nood had aan een soortgelij­k buurtcafé, waar mensen boeken kunnen lezen en omruilen.”
FOTO KIONI PAPADOPOUL­OS Lucas Laeremans (midden), zoon Zoran en Gizella Smet. “Als voormalig buurtbewon­er vond ik dat deze wijk nood had aan een soortgelij­k buurtcafé, waar mensen boeken kunnen lezen en omruilen.”
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium