Gazet van Antwerpen Stad en Rand

De Dames verlaat historisch pand

Middelbare school trekt na 183 jaar weg uit Lange Nieuwstraa­t en vindt onderdak in OLV-college

-

De leerlingen van De Dames verhuizen in 2018 naar de LouizaMari­alei. Daar komt een nieuwbouw, vlak naast het OLVcollege. Het huidige gebouw in de Lange Nieuwstraa­t is verkocht, maar wordt weer in ere hersteld.

Het instituut van De Dames is als sinds 1834 gevestigd in de Lange Nieuwstraa­t, maar vanaf het schooljaar 2018-2019 zullen de leerlingen schoollope­n in de Louiza-Marialei, vlakbij het Stadspark. Daar wordt een nieuwbouw van vier verdieping­en hoog gerealisee­rd, goed voor tien klassen met helemaal bovenaan een dakspeelpl­aats.

Op de locatie waar de nieuwbouw moet komen, staat nu nog een gebouw van het Onze-LieveVrouw­ecollege, dat voornameli­jk als opslagplaa­ts wordt gebruikt. In de paasvakant­ie start de afbraak. De nieuwe schoolgebo­uwen voor De Dames is een bouwprojec­t van de vzw Ignatiaans­e Scholen Antwerpen, het overkoepel­ende schoolbest­uur van het Onze-Lieve-Vrouwecoll­ege, het Xaveriusco­llege en De Dames. Die laatste was al langere tijd op zoek naar een nieuwe locatie, omdat de huidige gebouwen in heel slecht staat verkeren.

Subsidiedo­ssier

“De Dames zochten een nieuwe locatie en binnen onze scholengro­ep zijn we dan op zoek gegaan naar mogelijke plekken”, zegt Philippe Van Goethem, algemeen directeur van het OnzeLieve-Vrouwecoll­ege. “Zo zijn ze bij ons gekomen. Het oog viel dan op de Louiza-Marialei. Op dit moment loopt er een subsidiedo­ssier bij de Vlaamse overheid. De nieuwbouw komt dan wel terecht op de campus van het OLV-college, De Dames blijft een autonome school. Maar we zullen wel meer samenwerke­n. Op 1 september 2018 moeten de leerlingen er terecht kunnen.”

Projectont­wikkelaar

Het totale project heeft een kostenplaa­tje van 4,5 miljoen euro, waarvan 40% zelf gefinancie­rd wordt. De overige 60% zal Vlaanderen voorzien. De basis- school van De Dames, die in een afzonderli­jk pand gelegen is, blijft in de Lange Nieuwstraa­t. De gebouwen van de middelbare school in de Lange Nieuwstraa­t zijn verkocht aan projectont­wikkelaar Van Wellen Group, die de historisch­e en beschermde elementen van de oude schoolgebo­uwen in ere zal herstellen.

JAN STASSIJNS

PHILIPPE VAN GOETHEM Algemeen directeur OLVcollege Antwerpen “Ook al komt de nieuwbouw op de campus van het OLVcollege, De Dames blijft een autonome school.”

 ??  ?? Een simulatie van de nieuwbouw op de LouizaMari­alei.
FOTO RR
Een simulatie van de nieuwbouw op de LouizaMari­alei. FOTO RR

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium