Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Platform biedt creatief talent mogelijkhe­id werk te tonen, verkopen en deel uit te maken

-

Wie online zoekt naar Belgisch creatief talent, verdwaalt vaak in het woud van webshops, websites en reclame. Het adresboek van het web is een labyrint geworden. Dankzij de Antwerpse Sofie Smolders komt hier binnenkort veranderin­g in. Vanaf 30 maart verenigt zij Belgisch talent online op één platform: Belgunique.

“Overal in Vlaanderen vind je markten en beurzen die zich specialise­ren in Belgisch ontwerp of in een deelgebied ervan: design, mode, interieur enzovoort”, vertelt Belgunique-bedenkster Sofie Smolders. “Maar van zodra je online gaat kijken, merk je dat het aanbod versnipper­t. Iedere ontwerper en elke producent heeft een eigen website waardoor het moeilijk wordt om een duidelijk beeld te krijgen van het algemene aanbod. Bovendien heb je de grote E-commerce spelers, bekende merken of internatio­nale bedrijven, waar je als kleine website tegenop moet boksen. Twee jaar lang bezocht ik daarom al die beurzen en markten en praatte er met talloze ontwerpers. Ik leerde de vragen kennen die voor hen belangrijk waren. En een eigen website runnen, waar ze alles van a tot z zelf moesten doen, marketing, promotie, visibilite­it en verkoop, was daar geen antwoord op. Ze hadden nood aan een soort online vereniging, een overkoepel­de plek waar ze met elkaar in contact konden komen en tips of ideeën uitwissele­n. Zo kreeg bij mij het idee van Belgu- nique vorm en kleur. Eén online platform, een site voor hen allen, waarop ze hun producten kunnen voorstelle­n en dat alle marketing voor hen regelt. Belgunique is dus geen webshop in de letterlijk­e zin van het woord. Het is geen catalogus van producten die in stock worden aangeboden. Wij hebben niets in voorraad en elke bestelling belandt rechtstree­ks bij de ontwerper die de verzending zelf afhandelt.”

Uniek aan het verscheide­nheid Letterlijk alles platform is de

die het biedt. wat Belgische ontwerpers in hun kelder of atelier, op zolder of in de garage creatief bedenken en ook eigenhandi­g maken, komt er aan bod. Van artisanale limonade tot de enige Vlaamse saffraante­ler, van keramiek en meubels tot juwelen, handtassen enzovoort.

“Natuurlijk zijn er voorwaarde­n en kwalitatie­ve normen die we hanteren. Alle producten moeten voor de volle 100% in België ontworpen en geproducee­rd zijn, niet deels in het buitenland dus. De ontwerpen moeten bo-

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium