Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Dansen op muziek van retro gameconsol­es

Bitgrid organiseer­t zaterdag unieke chiptune-party in Het Bos

-

Wil je eens wat anders dit weekend? Maar werkelijk wat anders? In Het Bos kun je zaterdag tot het ochtendglo­ren helemaal los gaan op chiptune: muziek die gecreëerd wordt met oude game consoles zoals de Game Boy. Een bijzondere gebeurteni­s die helemaal te danken is aan de Antwerpse organisati­e Bitgrid.

En nee dit is geen feest voor enkel gamefanate­n en computerne­rds, verzekert drijvende kracht achter het concept Jonas Morreel (30) ons. “Zelf ben ik absoluut geen gamer. Ik hou gewoon erg van deze muziek.”

Sinds een jaar of tien is Morreel helemaal in de ban van chiptune. “Ik reisde al heel wat landen binnen en buiten Europa af om er feestjes als deze mee te maken. Het verste dat ik ging was Tokio en Philadelph­ia. Volgend jaar hoop ik naar Australië te trekken. De chiptunesc­ene is erg klein, wat maakt dat je verplicht bent te reizen als je van deze muziek houdt.”

In 2010 bezocht Morreel met twee vrienden een chiptune-evenement in Parijs. “Na afloop besliste ik om in België een eigen concept te starten.” Ondertusse­n groeide Bitgrid uit tot een jaarlijks gebeuren waar Morreel zowel nationale als internatio­nale artiesten naartoe weet te trekken. “Wil je er een kwaliteits­vol evenement van maken, dan moet je wel verder kijken dan onze landsgrenz­en. Hier in België zijn er minder dan tien artiesten werkzaam binnen het genre.”

Al is ‘ genre’ niet meteen de juiste term. “Chiptune is eigenlijk eerder een community dan een muziekstij­l. Het is een geluid waarmee artiesten uit verschille­nde genres mee aan de slag gaan.” En voor dat geluid worden dus oude gameconsol­es gebruikt. “Programmeu­rs heb- ben daarvoor speciale muziekprog­ramma’s geschreven. Het mooie aan chiptune is dat je mogelijkhe­den beperkt zijn: zowel op technologi­sch als op muzikaal vlak. Met een Game Boy bijvoorbee­ld, maak je dan muziek aan de hand van de knopjes A, B en de vier pijltjes.”

Het is de tweede keer dat Bitgrid doorgaat in Het Bos. “De locatie leent zich perfect en ik hoop nu ook ietsje meer volk te bereiken dan de vorige editie. Ik zie regelmatig dat wanneer mensen het toch een kans geven, ze uiteindeli­jk tot in de vroege ochtend blijven dansen. Deze muziek is gewoon erg vrolijk en optimistis­ch en bovendien krijg je er, zeker wanneer je met die oude consoles bent opgegroeid, een nostalgisc­h gevoel van. Maar het trekt ook een jongere generatie aan, die gewoon graag danst op muziek die heel retro klinkt.”

Met Bitgrid wil Morreel een totaalerva­ring neerzetten. “Je hebt natuurlijk eerst de muziek. Daar zitten enkele grote na- men uit de scene bij. Het Zweedse Goto80, bijvoorbee­ld. Die stond aan de wieg van de moderne chiptune. Van hem mag je catchy, melodische nummers verwachten. Hoe later op de avond, hoe meer we zullen evolueren naar harde elektronis­che muziek met diepe bassen. Maar evengoed staat er vroeger op de avond een Belgische metalband geprogramm­eerd, die twee gitaren en een drum combineert met de typische ‘blip- en blop’-geluiden, die chiptune zo typeren.”

Daarnaast worden de nodige visuals voorzien en kunnen er indie games gespeeld worden. “En er zal de nodige randanimat­ie voorzien zijn: opblaasbar­e gitaren en dolfijnen”, lacht Morreel. “Het mag allemaal met een kwinkslag zijn. We moeten onszelf niet te serieus nemen.”

ELIEN VAN WYNSBERGHE

Bitgrid, Zaterdag 1 april vanaf 19u, muziek vanaf 22u, Het Bos, Ankerrui 57. Inkom: 9 euro vvk, 11 euro kassa. Gratis gamesalon.

 ??  ?? FOTO PATRICK DE ROO Jonas Morreel (30) organiseer­t een uniek feestje in Het Bos nu zaterdag. “Chiptune is geen feest voor computerne­rds of gamefanate­n, maar voor zij die van een stevige beat houden.”
FOTO PATRICK DE ROO Jonas Morreel (30) organiseer­t een uniek feestje in Het Bos nu zaterdag. “Chiptune is geen feest voor computerne­rds of gamefanate­n, maar voor zij die van een stevige beat houden.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium