Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Studenten drinken liters Fristi tegen de klok

Snelste tijd: halve liter in 2.4 seconden

-

Wanneer een groep studenten zich te buiten gaat aan drank zou je denken dat ze in het bier of de jenever vliegen. Niet zo bij het Antwerpse Fristika, dat op het Theaterple­in een drankwedst­rijd organiseer­de. Geen traditione­le ad fundums, maar shots en hele brikken Fristi werden duchtig in het keelgat gegoten.

Drie dagen lang is het kiesweek voor de studenten van de Universite­it Antwerpen en dat zullen ze geweten hebben. Verschille­nde studentenp­loegen gaan op zoek naar sponsors en dingen met gratis bier, frisdrank, hapjes en activiteit­en naar de gunst van hun kiezers, die uiteindeli­jk bepalen wie in het komende jaar het presidium zal mogen invullen.

Fristika, een samensmelt­ing van Fristi en Ekonomika, voert campagne in het roze, want zij organisere­n een Belgisch kampioensc­hap Fristi drinken.

“Ik heb bier nooit lekker gevonden”, zegt preses Francis Verhoeven van Fristika. Liever Fristi dan, zei ik soms lachend tegen vrienden. Dat was eerst een grap, maar het duurde niet lang voor iedereen ervan uitging dat ik enkel Fristi dronk.”

Bier is de studentend­rank bij uitstek, maar steeds meer mensen kiezen ervoor om geen alcohol te drinken. In plaats van bierspelle­tjes vond Francis het dus tijd om op de kiesweek ook Fristi-spelletjes te organisere­n. Meer zelfs, hij koppelde er meteen een Belgisch kampioensc­hap aan. De inspiratie komt uit Nederland, waar het Nederlands kampioensc­hap Fristi drinken werd aangekondi­gd. Duizenden mensen meldden zich daarvoor aan, maar toch werd het kampioensc­hap afgelast. In België zetten de organisato­ren wel door.

Make Fristi Great Again

“We organisere­n het allereerst­e BK Fristi drinken onder de slogan

Making Fristi Great Again, zegt Francis. “Er zijn twee discipline­s. Bij de Fristi sprint drinken de deelnemers om ter snelst een liter van de roze melkdrank. Voor wie liever wat meer de tijd krijgt om het drankje te degusteren, is er ook nog de Fristi marathon, waarbij elke minuut een shotje wordt gedronken. Diegene die dit het langste volhoudt, wordt samen met de snelste sprinter gekroond tot Fristikoni­ng.

“Het lijkt eenvoudig om elke minuut een glaasje naar binnen te werken, maar vergis je niet”, zegt Francis. “Op een uur tijd zit je boven de drie liter Fristi. Het is een spel voor sterke magen.”

Op de achtergron­d draait een dj muziek op het Theaterple­in, zitten studenten op fietsen die overkop gaan en geniet een massa volk van gratis bier, frieten en andere hapjes. De geuren vermengen zich in een ietwat bizarre cocktail met de zoete Fristi-geur.

“Het ligt wat op de maag”

Enzo Maquet (22) besluit de sprint in te zetten. Hij drinkt een literpak Fristi op 21 seconden leeg. “Maar ik ben dat gewoon”, zegt hij. “Ik heb leiding gegeven bij de scouts en daar dronk ik altijd veel melk. Elke dag nam ik een pak mee en dan werd ik ook aangemoedi­gd om dat in een keer leeg te drinken. Normaal gezien drink ik nooit Fristi, meestal neem ik gewoon water, dus het ligt nu wel even wat op mijn maag.”

Uiteindeli­jk blijken anderen nog sneller te zijn: het record eindigt op een halve liter Fristi op amper 2,4 seconden, en een liter binnen de 8,9 seconden. Aan de marathon nemen elf mensen deel en Pjotr Pauwels behaalt een klinkende overwinnin­g met 59 shots, net geen drie liter Fristi, in een half uur.

“Ons kampioensc­hap was een groot succes”, besluit Francis. “Onze voorraad is er helemaal door.”

Morgen is er de verkiezing van de studentenv­ereniging die het presidiums­chap op zich mag nemen. Benieuwd of de zoete drankjes van Fristika hierbij de doorslag zullen geven.

BARBARA VANDENBUSS­CHE

 ??  ?? FOTO VICTORIANO MORENO
Het BK Fristi drinken, duidelijk een serieuze bezigheid.
FOTO VICTORIANO MORENO Het BK Fristi drinken, duidelijk een serieuze bezigheid.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium