Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Liever koersen dan gaan als een tijger

amuseert zich prima in Vlaamse speeltuin en kan eindwinst ruiken

- PHILIPPE GILBERT JOCHEN COOREVITS, GRETEL COOREVITS

De eindwinst in de Driedaagse De Panne Koksijde is voor Philippe Gilbert zo goed als binnen. De Belgische kampioen diepte zijn voorsprong uit op Luke Durbridge (OricaScott) in De Moeren. Gewezen werelduurr­ecordhoude­r Matthias Brändle (TrekSegafr­edo) kan het Gilbert nog moeilijk maken in de afsluitend­e tijdrit, maar de Oostenrijk­er volgt al op 50 seconden. “De Vlaamse koersen zijn altijd à block rijden, daar hou ik van.”

De grinta spatte weer als vanouds van het gezicht van Philippe Gilbert, al moeten we zeggen dat dat eigenlijk al het hele voorjaar het geval is. In De Moeren trokken Trek en Katusha een waaier op, Gilbert en zijn ploegmaats van Quick-Step Floors waren bij de pinken. “We zaten in het begin met zes van ons team in de eerste waaier. Het gaat ook om een bepaalde techniek, de ene beschermt als het ware de andere. Als je dan met veel ploegmaats zit, is het gemakkelij­ker. Maar vergis je niet: het was een enorme inspanning. De Vlaamse koersen zijn altijd à block rijden, het gaat er nerveus aan toe en het valt nooit stil. Daar hou ik van.”

Gilbert is quasi zeker van de eindwinst in de Driedaagse De Panne. Luke Durbridge staat intussen op meer dan drie minuten. “Als coureur moet je toch weten dat er in De Moeren iets zal gebeuren”, zegt Gilbert daarover. “Ik voel me waren de eerste woorden uit de mond van Durbridge. De Australiër had slechts drie ploegmaats mee. “Trek versnelde en ik was niet zo slecht geposition­eerd, maar een paar jongens konden het wiel niet houden. Dat is koersen. Ik ga nog mijn stinkende best doen om die tijdrit te winnen”

In het verleden deed het zich al vaker voor dat de leider in de Driedaagse opgaf om zich verder voor te bereiden op de Ronde van Vlaanderen. Maar daar denkt Gilbert niet aan. “Het gaat erom hoe je wedstrijde­n benadert. Ik heb respect voor de organisato­ren. Uit de wedstrijd stappen doe ik alleen als ik geblesseer­d of ziek ben. Bovendien koers ik liever dan dat ik die verkenning afwerk. Ik voel me dan toch maar als een tijger in een circus dat door tien camera’s wordt gevolgd.” Ploegmanag­er Lefevere beaamt dat Gilbert vrij dominant aanwezig is. “Of ik hem moet intomen? Neen. Hij weet wel waar hij mee bezig is.” Ploegleide­r Rik Van Slycke ziet hem naast Sagan en Van Avermaet als een van de favorieten voor de Ronde.

Kittel maakt feest net niet compleet

In die eerste waaier zat ook ene Marcel Kittel. De sprinter van Quick Step Floors eindigde als derde, Kristoff en Theuns waren sneller dan de Duitser. “Door de late uitval van Brändle was onze voorbereid­ing op de spurt ietwat verstoord. Sabatini en Richeze waren op”, verklaarde Lefevere. Kittel vond dat Kristoff vroeg aanging ondanks het feit dat de wind op kop stond. “Ik zie niet in hoe ik Kristoff zou geklopt hebben. Alexander was heel sterk. Ik ben ontgoochel­d, maar het valt mee. In de volgende (ochtend)etappe hebben we nog een kans. Ik hoop dat ik daar alle boosheid uit mijn lijf kan sprinten. De Scheldepri­js is mijn grote doel.”

 ??  ??
 ??  ?? Miss België Romanie Schotte omgordt Gilbert de nieuwe leiderstru­i, Kabouter Plop wacht met Maya de Bij om hem te felicitere­n.
FOTO BELGA
Miss België Romanie Schotte omgordt Gilbert de nieuwe leiderstru­i, Kabouter Plop wacht met Maya de Bij om hem te felicitere­n. FOTO BELGA

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium