Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Beter word ik niet meer”

- HUGO COOREVITS

Zoals vrijdag vroeger visdag was, zo is de woensdag voor de Ronde van Vlaanderen tegenwoord­ig verkenning­sdag. Greg Van Avermaet krijgt er zelfs niet genoeg van. Vandaag vertoeft hij met zijn BMCleger weer op het slagveld. “Niet te lang weliswaar, ik ken het hier onderhand wel.”

Indrukwekk­end lang was de horde die gisteren in gespreide slagorde de hele dag door op twee wielen over de Oude Kwaremont De geelzwarte jongens van Lotto.NL-Jumbo openden de stoet heel vroeg in de ochtend. En een aantal buitenland­se WorldTour-teams zoals Sky en Dimension Data trokken redelijk anoniem door de schilderac­htige Vlaamse Ardennen. Maar voor de onvermijde­lijke Tom Boonen en Greg Van Avermaet was het gisteren alsof het al volop koers was. Een zwerm motoren en auto's volgde de vijfkoppig­e infanterie van Quick-Step Floors, terwijl de ande- re camera’s bovenop het vriendendu­o Greg Van Avermaet-Oliver Naesen en de Luxemburge­r Jempy Drucker zaten. “Geen last van gehad”, zei de olympische kampioen gisteravon­d bij de terugkeer. “Voelt Gilbert zich dan bekeken als een tijger in een circuskooi? Ach, dat hoort er nu eenmaal bij. Ik zal het anders zeggen: als er geen camera's en fotografen rondom mij zouden hangen, dan was er iets mis met mij. Dat zou ook triest zijn. Ik geniet van zo’n training. Je snuift die typische Ronde van Vlaanderen-sfeer op die nu elke dag authentiek­er wordt.” En daar horen nu eenmaal voertuigen bij die op de stenen van de Oude Kwaremont zijn geparkeerd om logistiek alles in orde te maken voor de hoogdag van zondag.

“De woensdag voor zo’n monument moet je toch altijd een lange duurtraini­ng doen. Als Belgen hebben we het voordeel dat

we zo dicht in de buurt wonen, het zou zot zijn om dan elders te gaan fietsen. Twee keer per jaar heb je dit fenomeen: voor de Omloop Het Nieuwsblad en voor de Ronde van Vlaanderen. Niet dat ik van deze training ineens veel wijzer ben geworden, maar het doet toch altijd deugd om nog eens de juiste volgorde van alle stroken en hellingen te rijden. Zelfs al heb je al de Omloop, Kuurne en Harelbeke in de benen. We deden vandaag in totaal een slordige 130 kilometer.”

Nog niet naar Antwerpen

Het stuk tussen Antwerpen en Zottegem sloeg Van Avermaet bewust over. “Die grote banen ken ik wel. Daar heb ik al voldoende met de auto op gereden, en genoeg als jeugdcoure­ur in mijn streek gekoerst”, aldus de olympische kampioen. “We zijn eraan begonnen vanaf de Haaghoek. Ondertusse­n test je de bandenspan­ning uit en andere details. Zo rijd ik met dezelfde zilveren BMC-fiets waarmee ik afgelopen weekend aan de slag was. De speciale fiets voor Parijs - Roubaix haal ik maandag pas boven.”

Alsof het allemaal nog niet genoeg is, vlamt Van Avermaet vandaag opnieuw over de Oude Kwaremont en Paterberg. “Ik heb ook geen andere keus. De groepstrai­ning is nu eenmaal op het parcours voorzien. Een negentigta­l kilometer. Als kopman van de ploeg is het mijn plicht om daarbij aanwezig te zijn, al denk ik wel dat ik wat vroeger zal afzwaaien naar het hotel. Extra trainen heeft nu geen zin meer. Ik denk ook niet dat mijn conditie nog beter kan worden. De kunst is om in deze weken de juiste balans te vinden tussen rust en het onderhoude­n van je conditie.”

Van Avermaet was gisteren ook op tijd thuis om Gilbert te zien tekeergaan in de Driedaagse De Panne - Koksijde. “Phil is indrukwekk­end sterk. Het is een fantastisc­he Driedaagse, maar ook een superlasti­ge. Dat is ook een van de redenen waarom ik liever deze week uitrust. Op de vooravond van de Ronde van Vlaanderen mag je ook niet te veel hooi op je vork nemen, want het zijn de details die het verschil maken. Al ben ik er wel van overtuigd dat ik de juiste keuze maakte door te kiezen voor de E3 en Wevelgem.”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium