Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Crisette bij LottoSouda­l

-

Persbabbel gisteren in het hotel van LottoSouda­l. Normaal een verplicht nummertje halfweg de week, maar deze keer dook er net wat meer pers op. Want ze hebben wat uit te leggen bij LottoSouda­l. De beslissend­e slag gemist in Dwars door Vlaanderen, idem dito in de E3 Harelbeke, en geen seconde mee met de besten in Gent Wevelgem. De toptienpla­atsen van Debusscher­e en Benoot en de bijhorende WorldTourp­unten mogen dan een en ander verbloemen, dit kan onmogelijk het Vlaamse voorjaar zijn dat Marc Sergeant in gedachten had. Crisis is wat zwaar uitgedrukt. Maar als de Fransen ooit het woord hebben bedacht, moeten ze dit soort situaties voor ogen gehad hebben.

En zeggen dat Sergeant afgelopen winter nog hoopte dat zijn ploeg uitgereken­d voor de kasseiklas­siekers versterkt was. Met Nikolas Maes had Tiesj Benoot er een meesterkne­cht bij. Tony Gallopin kreeg na een paar weinig geslaagde Ardennenpa­ssages opnieuw een Vlaams programma. En verder waren er altijd nog Jürgen Roelandts en Jens Debusscher­e. De eerste op zijn 31e gepokt en gemazeld als voorjaarsr­enner, de tweede vorig jaar nog winnaar van Dwars door Vlaanderen. Mits dat stapje vooruit, werd gehoopt, moest Debusscher­e dit jaar ook in de andere voorjaarsk­lassiekers een hoofdrol kunnen opeisen. Het deed Sergeant op stage spreken van “een versterkt middenveld”. Wat hij echt bedoelde: misschien dat zijn spitsen zo eindelijk weer eens aan scoren zouden toekomen in het voorjaar.

Helaas, na een week koersen in Vlaanderen is de balans behoorlijk magertjes en – vervelende­r – dringen de eerste pijnlijke conclusies zich op. Debusscher­e heeft voorlopig helemaal geen stapje voorwaarts gezet – zie hoe hij op de Kemmelberg zijn wagonnetje net niet kon aanhaken. De hoop dat Roelandts ooit nog die grote voorjaarsw­edstrijd gaat winnen, mag stilaan definitief worden opgeborgen. Hij haalt zelfs de top tien niet meer. De onfortuinl­ijke, want zwaar gevallen Gallopin hoopt in de Driedaagse in allerijl nog zijn ritme terug te vinden. Maar of dat überhaupt nog kan, zo vlak voor de Ronde? Waardoor alle hoop en druk op de schouders komen van Tiesj Benoot. Met zijn toptienpla­atsen in Kuurne, Strade Bianche en Dwars door Vlaanderen valt hem bitter weinig aan te wrijven. Maar Benoot is bovenal nog altijd een 23jarige jongen die nog nooit een wedstrijd gewonnen heeft. En om dan te kunnen scoren in het gezelschap van Sagan en Van Avermaet? Ook de kaartBenoo­t is een risico.

Al te vaak hebben andere renners het matige voorjaar van LottoSouda­l de voorbije jaren moeten goedmaken in de rest van het seizoen. Dit jaar zou het anders worden. Maar stilaan kijken we toch alweer richting Wellens en Greipel.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium