Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Belgische ontwerpers bundelen online de krachten in Belgunique

van groter geheel in alsmaar moeilijker landschap

-

vendien de helft handgemaak­t zijn. Zo vermijden we hobbyisten die bijvoorbee­ld stoffen in de winkel gaan kopen en dan samenvoege­n tot een handtas. Onze ontwerpste­r van handtassen doet de leerbewerk­ing zelf en vervaardig­t haar product eigenhandi­g van a tot z”, legt Sofie uit.

Vijftig inschrijvi­ngen

“Bij de opstart van Belgunique was ik wel behoorlijk zenuwachti­g. Had ik alles wel goed ingeschat en was het platform dat ik gecreëerd had de oplossing die de Belgische ontwerpers zochten? Maar de inschrijvi­ngen stroomden binnen, de teller staat nu al op vijftig en de officiele start moet nog komen. Ook de reacties zijn overweldig­end. Verschille­nde ontwerpers aan boord hebben zelfs geen zin meer in een eigen website. ‘ We hebben daar de knowhow niet voor’ vertellen ze dan, ‘ en evenmin de skills. En al dat voortduren­d updaten en die marketing. pffft!’ Dat werk neemt Belgunique voortaan uit hun handen. Gelukkig kan ik achter de schermen rekenen op de hulp van mijn zus Kim.”

De website van Belgunique oogt overzichte­lijk, fraai en hip. Bovendien wijst het scrollen, zoeken en aanklikken meteen zichzelf uit. “Dat komt omdat we alles eerst online op consumente­n hebben uitgetest. Onze homepage is trouwens opgemaakt alsof je door een winkelstra­at wandelt waarbij je links en rechts alle afzonderli­jke boetieks ontdekt. Je kan dus windowshop­pen of wat je leuk en mooi vindt nader bekijken. Het design van de ganse website is opgebouwd in drie rubrieken. Geen overdaad aan menu’s dus, waarin alles door elkaar loopt, zodat je op den duur niet meer weet naar wat je eigenlijk op zoek bent. Je hebt een rubriek waar elke ontwerper een eigen en aparte pagina heeft met info over zichzelf en ruimte om beeld- of videomater­iaal te uploaden. Verder heb je de rubriek met verhalen of reportages over Belgisch ontwerpers­talent, over artistieke buurten, scholen en organisati­es. Tenslotte als derde rubriek is er de webshop zelf waar je een duidelijke omschrijvi­ng van elk product kan vinden, zonder dat je de indruk krijgt op een webshop te zijn aanbeland. Wat we vooral betrachten is de diversitei­t en de kwaliteit van al dat Belgisch talent aan onze bezoekers voor te stellen. Want dat maakt het verschil. Het enige dat je zal merken is dat ons Vlaamse paradepaar­dje, de mode, niet prominent aanwezig is. Ontwerpers van kledij worden elders al uitvoerig opgevoerd en het is niet evident om mode van eigen bodem te vinden die ook hier geproducee­rd wordt.”

 ??  ?? Sofie Smolders (rechts) en helpende zus Kim.
FOTO BERT DE DEKEN
Sofie Smolders (rechts) en helpende zus Kim. FOTO BERT DE DEKEN

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium